Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 04

Kandidatai į prezidentus susitiko debatuose: išgirdo klausimų ir apie tos pačios lyties šeimas, ir apie karą Ukrainoje

Aštuoni kandidatai į Lietuvos prezidentus šeštadienį susirinko į dar vienus debatus, kuriuos nešališkas politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ surengė kultūros ir meno erdvėje „Lukiškių kalėjimas 2.0“. Debatų metu dalyviai sulaukė ir asmeninių klausimų, o daugiausiai diskusijų sukėlė klausimas apie tos pačios lyties šeimas.

Stebėti debatų, kuriuos vedė LRT žurnalistė Guoda Pečiulytė ir 15min aktualijų žurnalistė Roberta Salynė, į netradicinę erdvę žiūrovai susirinko gausiai – auditorijoje buvo matyti ir politikų.

Ant pakylos kandidatai kilo skambant dainoms, kurias turėjo pasirinkti patys. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatą Giedrimą Jeglinską lydėjo Bruce Springsteen daina „Born to run“, Darbo partijos kandidatą Andrių Mazuronį – „AC/DC“ roko kūrinio „T.N.T“ akordai, dabartinį prezidentą, siekiantį antros kadencijos, Gitaną Nausėdą – „Emerson“, „Lake&Powell“ daina „Touch and go“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Žinau, ką renku“ debatai su kandidatais į prezidentus
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Žinau, ką renku“ debatai su kandidatais į prezidentus

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų keliama kandidatė Ingrida Šimonytė į sceną žengė skambant „Anties“ dainai „Lietuvos valstybė“. Savarankiškai išsikėlęs kandidatas Eduardas Vaitkus į sceną lipo suskambėjus Liudvigo van Bethoveno „Penktajai simfonijai“, kitas savarankiškai save iškėlęs kandidatas, advokatas Ignas Vėgėlė – Eurikos Masytės „Laisvei“

. Laisvės partijos kandidatas Dainius Žalimas į sceną atėjo skambant „The Animals“ dainai „House Of The Rising Sun“, o save išsikėlęs Remigijus Žemaitaitis – Gyčio Paškevičiaus dainai „Mano kraštas“.

Nuo nemėgstamų buities darbų iki neįvykdytų pažadų

Pradžioje sulaukę asmeninių klausimų, tokių, kaip paskutinė perskaityta knyga ar nemėgstamiausi buities darbai, vėliau kandidatai pasisakė ir rimtesnėmis temomis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Žinau, ką renku“ debatai su kandidatais į prezidentus
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Žinau, ką renku“ debatai su kandidatais į prezidentus

I.Šimonytė sulaukė klausimo, ar rinkėjai gali būti tikri, kad ji negalvos atsistatydinti iškilus krizinei situacijai, nes tokių grasinimų einant premjerės pareigas buvo ne vienas.

„Juk aš dirbu, ar ne?“, – atsakė I.Šimonytė, pridūrusi, kad nenorėtų komentuoti gandų.

I.Vėgėlės debatų vedėjos klausė, ar nėra interesų konflikto dėl to, kad kritikavo Taivano atstovybės atidarymą Lietuvoje, o tuo pačiu jo paties įmonė prekiauja kiniškomis prekėmis. Į tai kandidatas atsakė, kad dauguma mūsų naudojamos elektronikos yra kiniška.

Tuo tarpu G.Nausėda sulaukė klausimo apie ne visus įgyvendintus pažadus siekiant gerovės valstybės, o R.Žemaitaitis – apie antisemitinius pareiškimus.

Debatų metu kandidatai vienbalsiai pasisakė tik vienu klausimu– ar atėjus „dienai X“ ir gavę rekomendaciją išvykti į užsienį, paliktų Lietuvą. Visi kandidatai kėlė lentelę su atsakymu „Ne“.

Išsitraukė ir Konstituciją

Tuo tarpu bene labiausiai nuomonės išsiskyrė sulaukus klausimo: „Ar du tos pačios lyties asmenys, esantys pora, gyvenantys kartu, turintys bendrą ūkį, jūsų akimis, yra šeima?“

G.Jeglinskas, pakėlęs lentelę „Ne“ ir paprašytas pakomentuoti, gana aptakiai aiškino, kad net jei visi kartu gyvenantys asmenys, ar tai būtų tėvas su sūnumi, ar močiutė su anūku, laiko save šeima, Konstitucija to neleidžia, tad šį klausimą turi spręsti Seimas.

Tuo tarpu „Taip“ pasisakęs D.Žalimas teigė, kad pagal Konstituciją turi būti ginamos visos šeimos – įskaitant tos pačios lyties šeimas. Pasak jo, Konstitucinis Teismas (KT) 2011 metais aiškiai pasakė, kad šeima gali būti kuriama ne tik santuokos pagrindu ir valstybė turi suteikti pripažinimą ir santuokoje negyvenantiems. Tuo tarpu 2019 metais KT išaiškino, kad santuokoje negyvenantys gali būti ir tos pačios lyties asmenys.

Su tuo nesutiko Konstituciją išsitraukęs R.Žemaitaitis ir citavęs, kad „santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters susitarimu“.

„Kitas dalykas, ar šeima turi turėti santuokos instituciją? Ne, neturi. Tegu Laisvės partija atsako, kodėl išėmė piktybiškai partnerystės institutą iš Civilinio kodekso. Tegu atsako ir žinosite, kodėl Laisvės partija išdūrė visas šitas šeimas“, – piktinosi R.Žemaitaitis.

Žiūrovų ovacijų susilaukė I.Šimonytė, pareiškusi, kad kiekvienam sveiko proto žmogui suprantama, kas yra šeima ir žmogus pats jaučia tai geriausiai – jokie reguliavimai negali parašyti, kad kažkuri šeima yra teisinga, o kažkuri – ne.

Tiesa, ji tuoj pat sulaukė prezidento G.Nausėdos replikos: „Pasisakau, kad vienos lyties žmonių santykiai turi būti reglamentuoti teisiškai. Bet šalia manęs bent du valdančiosios koalicijos atstovai – kur ta jūsų lyderystė, kad per ketverius metus kalbėdami, kaip sprendžiate šių porų klausimą, ir džiugindami jaunus žmones, tų sprendimų neįgyvendinote, nors turite daugumą?“.

I.Šimonytė, į tai atsakiusi, kad dalis politikų Seime nevykdo savo programos, įskaitant prezidentą G.Nausėdą remiančius socialdemokratus, susilaukė replikos ir apie savo bendražygius.

„Ponia Šimonyte, ar nesakytumėte, kad ir jūsų frakcijoje yra keliolika tokių žmonių?“, – teiravosi G.Nausėda.

Tuo tarpu į klausimą „Ar pritartumėte Lietuvos karių siuntimui į Ukrainą mokymo misijoms?“, „NE“ atsakė tik R.Žemaitaitis, I.Vėgėlė ir E.Vaitkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius