Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į Lietuvą atvykę „Pravyj Sektor“ kariai: mes kuriame naująją Ukrainą

Rusijos sukeltas karas Ukrainoje pasiekė tokią stadiją, kad artimiausiu metu gali įvykti daugiau kruvinų konfliktų kaip Mukačevės mieste. Dalis kariaujančių savanorių jaučiasi išduoti valstybės pareigūnų ir politikų, todėl visuomenėje galima užuosti įtampą. Tai 15min.lt pasakojo nacionalistų organizacijos „Pravyj Sektor“ nariai, kurie į Lietuvą atvyko iškart po įvykių Mukačevėje.
Pravyij Sektor nariai Valerijus Chobotar - Gatylo ir Dmytro
„Pravyj Sektor“ kariai Valerijus ir Dmytro / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Ilgai reklaminę kampaniją mums darė Rusijos propaganda. Rezultatais nesame patenkinti, tai nusprendėme patys papasakoti apie save“, – juokavo 39 metų „Pravyj Serktor“ karys Valerijus Chobotaras.

Šią savaitę jis ir 26 metų bendražygis Dmytro mūsų šalyje pristato nacionalistų organizaciją „Pravyj Sektor“, Ukrainos savanorių korpusą, pasakoja apie padėtį fronte ir kariaujančioje valstybėje.

„Jūsų karių mokymo centre Rukloje matėme ant sienų kabančius lietuvių didvyrių portretus. Atrodo, kad tai logiška ir suprantama, bet mūsų armijos daliniuose vis dar kabo nuotraukos sovietinių generolų ir NKVD karininkų, kurie žudė ukrainiečius“, – sakė 39 metų Valerijus.

Donecko oro uosto terminale kovojęs kiborgas mano: šis karas buvo ilgai planuojamas, o dirvą kraujo praliejimui pureno ir Kremliaus propagandininkai, ir Kijeve sėdintys parsidavę politikai.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pravyij Sektor nariai Valerijus Chobotar – Gatylo ir Dmytro
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./„Pravyj Sektor“ kariai Valerijus ir Dmytro

Mitą apie siaubūnus kūrė ir patys

Nacionalistų organizacija „Pravyj Sektor“ susibūrė ant Maidano barikadų ir nuo pirmųjų dienų buvo vertinama prieštaringai.

Visų pirma todėl, kad Kremliaus kontroliuojama Rusijos žiniasklaida vaizdavo juos kaip fašistus, kurie neva persekiojo Ukrainos rusus.

Kita vertus, prie mito apie siaubūnus prisidėjo ir patys pravosekai, viešai pasisakę už mirties bausmes korumpuotiems politikams ir pareigūnams. 

„Po kelių dienų bus metai, kaip aš esu „Pravyj Sektor“ narys. Įstojau ne iš karto, tik liepos mėnesį, nes nepritariau kai kuriems dalykams, kurie vyko Maidane“, – pasakojo Valerijus, kai Vilniuje kalbėjome apie judėjimą.

Praėjusių metų vasarą, kai Rytų Ukrainoje įsisiautėjo Rusijos sukeltas karas, ši organizacija subūrė tūkstančius patriotiškai nusiteikusius ukrainiečių – nuo liberalių jaunuolių iki labai radikalių dešiniųjų. 

Praėjusių metų vasarą, kai Rytų Ukrainoje įsisiautėjo Rusijos sukeltas karas, ši organizacija subūrė tūkstančius patriotiškai nusiteikusius ukrainiečių – nuo liberalių jaunuolių iki labai radikalių dešiniųjų. 

Susispaudę po juodai raudona Ukrainos istorine vėliava, kuri dabar siejama būtent su „Pravyj Sektor“, savanoriai toliau kūrė mitą apie save.

Praėjusią savaitę į šį mitą buvo įlieta naujų spalvų. Ukrainos ir Vengrijos pasienyje esančiame Mukačevės mieste „Pravyj Sektor“ nariai dalyvavo ginkluotame susirėmime, per kurį žuvo du žmonės

Lietuvoje viešintys pravosekai sako, kad tai tik epizodas iš naujo socialinio proceso, prasidėjusio kariaujančioje šalyje.

Po susirėmimo Mukačevėje pabėgo į miškus

Ukrainos kariai Valerijus ir Dmytro į Vilnių atvyko kitą dieną po įvykių Mukačevėje. Internetu jie bendravo su ten esančiais bendražygiais ir lyderiu Dmytro Jarošu, kuris į miestą nuvyko su pastiprinimu.

„Pravyj Sektor“ nariai teigia, kad susirėmimas įvyko tarp ten dislokuotų karių ir vietos nusikaltėlių, kurie užsiima cigarečių ir narkotikų kontrabanda. 

„Pravyj Sektor“ nariai teigia, kad susirėmimas įvyko tarp ten dislokuotų karių ir vietos nusikaltėlių, kurie užsiima cigarečių ir narkotikų kontrabanda.

Esą pravosekai bandė sudrausminti kriminalinius veikėjus, kurie susiję su įtakingais Aukščiausiosios Rados deputatais, todėl sulaukė keršto. 

Šeštadienį karius apsupo ginkluoti nusikaltėliai ir pareikalavo pasiduoti. „Pravyj Sektor“ nariai veržėsi iš apsupties žiedo ir prasidėjo susišaudymas, per kurį žuvo 2 savanoriai, o 9 žmonės buvo sužeisti. 

Ukrainiečiai tikino, kad grupė pravosekų pabėgo į miškus prie Mukačevės miesto ir pasislėpė, naudodami partizaninio karo taktiką. Gali būti, kad jie toliau bandys kautis su vietos nusikaltėliais.

„Aš negaliu tiksliai papasakoti apie įvykius Mukačevėje, nes ten nebuvau. Bet mano nuomone, tai yra pasekmė to, kas dabar vyksta Ukrainoje“, – 15min.lt aiškino frontininkas.

Jaučiasi lyg tarp dviejų priešų

Karys  Valerijus sakė, kad daug savanorių šiuo metu jaučiasi lyg pakliuvę tarp dviejų priešų.

Iš vienos pusės – Rusija ir jos remiami separatistai, kurie bando įsitvirtinti Donbase. Iš kitos – korumpuoti Ukrainos politikai ir valstybės pareigūnai, kurie bando pasipelnyti iš karo. 

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pravyij Sektor nariys Valerijus Chobotar – Gatylo
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Valerijus 

„Kas yra tie savanoriai, kurie fronte dabar sėdi? Daugiausiai, tai jauni pacanai, kurie išėjo ginti savo šalies.

Priežasčių visokių buvo. Vieni ėjo, nes yra dideli patriotai, kiti – gal šiaip norėjo pašaudyti, veiksmo, treti – tapti didvyriais, kažkas dar kažko norėjo.

Dabar tie vaikinai kariauja jau metus, pusantrų, yra pavargę morališkai, kai kurių gyvenimai sugriuvo, šeimos subyrėjo, draugai žuvo. Ir ką jie mato? Mato, kad niekas šalyje nesikeičia. Valdžioje sėdi tie patys korumpuoti politikai, kurie viena ranka spaudžia jiems ranką, o kita – tariasi su banditais. 

Tada atsiranda nusivylimas, pyktis, emocijos, išdavystės jausmas. Nežinau, ar taip buvo Mukačevėje, nemačiau, bet esu įsitikinęs, kad tokių dalykų dar bus“, – kalbėjo Valerijus, kuris prieš karą buvo pedagogas ir kovinių menų treneris.

Kovoja ne su Rusija, o su valstybės priešais

Ukrainietis Valerijus lyg pamokančiai, lyg įspėdamas sakė: tie jauni savanoriai, kurie prieš metus nemokėjo valdyti ginklo, dabar yra patyrę ir įgudę kariai. Pravosekas sako, kad kovingi jaunuoliai nesitaikys su korupcija valdžioje ir valstybės išdavimu.

Po Maidano Putinas sakė, kad nori „apginti“ rusus, todėl užpuolė Ukrainą. Man tai yra mistika, komedija kažkokia. Apleidi ūkininko laukus koloradais, o kai šis pradeda su jais kovoti, ateini ginti tų vabalų, – sakė Valerijus.

„Po Maidano Putinas sakė, kad nori „apginti“ rusus, todėl užpuolė Ukrainą. Man tai yra mistika, komedija kažkokia. Apleidi ūkininko laukus koloradais, o kai šis pradeda su jais kovoti, ateini ginti tų vabalų.

Bet mes kariaujame ne su Rusija ar rusais. Ten irgi yra visokių žmonių, yra ir normalių. Mes kariaujame su tais, kurie mums trukdo sukurti normalią, stiprią valstybę. Tokių yra ir Kremliuje, ir Donbase, ir Kijeve“, – kalbėjo Valerijus.

Ukrainiečiai kariai pasakojo, kad įtampa šalyje auga ir kai kurie išrinktų politikų sprendimai gali sukelti dar didesnį chaosą. 

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pravyij Sektor narys Dmytro
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Dmytro

„Žurnalistai praneša, kad prezidentui jau yra pateiktas Donbaso federalizacijos projektas. Tai reiškia, kad visos tos „respublikos“ ir visi tie separatistai taps teisėtais politikais, dalyvaus rinkimuose, galės valdyti valstybę, su kuria dabar kariauja. Jie galės gauti visų mūsų duomenis ir daryti ką panorėję“, – Dmytro pasakojo apie valdžios planus, kurie audrina frontininkus. 

Bijo Čečėnijos scenarijaus

Lietuvoje viešėję „Pravyj Sektor“ nariai mano, kad įvykiai Mukačevėje gali būti provokacija ne prieš „Pravyj Sektor“, o prieš visą Ukrainą.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Pravyij Sektor emblema
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./„Pravyij Sektor“ antsiųvas

„Ilgai neradome bendros kalbos su Ukrainos armijos vadais. Bet pastaruoju metu santykiai su ginkluotosiomis pajėgomis buvo geri kaip niekada. Ir iškart nutinka tokie dalykai, kurie gali viską sugriauti“, – sakė „Pravyj Sektor“ karys Valerijus.

Pirmiausiai jie nori suskaldyti mūsų visuomenę, sukelti chaosą, kai tu nebežinai, kas yra priešas, kas yra draugas, o tada pradėti antrą karą. Prisiminkite Čečėniją, antrasis puolimas buvo daug galingesnis ir rimtesnis“, – svarstė Dmytro, kovojęs Donecko oro uosto terminale. 

Jo bendražygis Dmytro svarstė, kad Rusijos specialiosios tarnybos Ukrainoje bando pakartoti Čečėnijos karo scenarijų.

„Pirmiausiai jie nori suskaldyti mūsų visuomenę, sukelti chaosą, kai tu nebežinai, kas yra priešas, o kas – draugas. O tada pradėti antrą karą. Prisiminkite Čečėniją, antrasis puolimas buvo daug galingesnis ir rimtesnis“, – svarstė Dmytro, kovojęs Donecko oro uosto terminale. 

Ukrainiečiai neseniai matė iš žvalgybos lėktuvų darytas nuotraukas, kuriose užfiksuotos gerai įtvirtintos separatistų pozicijos aplink Donecką ir Luhanską. Tačiau pastaruoju metu žvalgai fiksavo, kad prorusiški veikėjai išmontuoja kai kurias kliūtis. 

„Mes nežinome, ką jie ruošia, ką ruošia Rusija, bet, matyt, jie bandys judėti. Mūsų darbas yra tam pasiruošti. Tai mes ir darome. Tiek fronte, tiek lankydamiesi pas jus, Lietuvoje“, – šypsodamasis sakė „Pravyj Sektor“ narys Valerijus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius