Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV parodė naujos klasės lėktuvnešį „USS Gerald R.Ford“: 25 deniai, du atominiai reaktoriai, 5000 žmonių įgula

JAV karinės jūrų pajėgos gali didžiuotis: nepaisant didelių finansinių sunkumų, į vandenį nuleistas didžiausias pasaulyje lėktuvnešis – naujos klasės „USS Gerald R.Ford“.
Lėktuvnešis „USS Gerald R.Ford“
Lėktuvnešis „USS Gerald R.Ford“ / gandoza.com iliustr.
ga.com iliustr./Lėktuvnešis „USS Gerald R.Ford“
ga.com iliustr./Lėktuvnešis „USS Gerald R.Ford“

Pasaulio naujienų agentūros praneša, kad šeštadienį pats moderniausias ir didžiausias pasaulyje lėktuvnešis „USS Gerald R.Ford“ buvo sėkmingai nuleistas į vandenį.

Tai – laivas kurio statybos strigo dėl didžiulio lėšų pereikvojimo tuo metu, kai šalies biudžeto padėtis buvo  labai įtempta.

Šis lėktuvnešis – pirmasis naujos klasės atstovas. Iki šiol po pasaulinius vandenis plaukioję „Nimitz“ klasės lėktuvnešiai pamažu bus keičiami „Ford“ kategorijos laivais.

„USS Gerald R.Ford“ keičia gruodžio mėnesį nurašytą (vieną iš vienuolikos) JAV lėktuvnešių – „Enterprise“. Pamažu ir kiti „Ford“ klasės laivai pakeis visus „Nimitz“ lėktuvnešius (žiūr. susijusias naujienas).

Projektas nebuvo labai sėkmingas

Laivo krikštynos vyko pagal scenarijų. Buvusio JAV prezidento Geraldo R.Fordo dukra Susan Ford Bales sudaužė tradicinį šampano butelį į laivo pirmagalį. Tai vyko Niuport Niuso uoste Virdžinijoje, netoli didelės Norfolko jūrų pajėgų bazės.

Tačiau pernelyg dideliam amerikiečių optimizmui pagrindo nėra, šį projektą persekioja problemos: iki šiol baigta tik 70 proc. lėktuvnešio statybos darbų, o jų pabaigos data atidėta iki 2016-ųjų vasario.

„Šis laivas – tikras technikos stebuklas“ , – sakė ceremonijos metu JAV karinių jūrų pajėgų vadas, admirolas Jonathanas Greenertas.

VIDEO: Naujos FORD klasės lėktuvnešis

Techniniai laivo duomenys – įspūdingi

„USS Gerald R.Ford“ – tai 112 tūkst. tonų sveriantis laivas, kurio variklius energija aprūpina du atominiai reaktoriai. Jo maksimalus greitis – daugiau nei 30 mazgų (56 km/val.).

25-iuose laivo deniuose telpa 5000 įgulos narių, daugiau nei 70 sraigtasparnių ir lėktuvų, kurie nuo šiol į dangų bus iššaunami ne garine, bet modernesne elektromagnetine katapulta.

„Nimitz“ tipo laivuose tarnauja apie 3200 įgulos narių, jie sveria apie 98 tūkt. tonų. Kaina – apie 4,5 mlrd. dolerių (plačiau apie senesnę „Nimitz“ klasę skaitykite čia.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius