-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip buvo pasiektas Minsko susitarimas: aukštoji diplomatija, „purvini žaidimai“ ir lašiniai

Per daugiau nei 17 valandų trukusias derybas, kurių metu išgerti du kibirai kavos, vyko tai, ką Ukrainos užsienio reikalų ministras pavadino „sunkia psichologine atmosfera“, skelbia „The New York Times“, remdamasis dramatišką naktį įvykius Minske sekusių „Reuters“ žurnalistų pasakojimu.
Susitikimo akimirka
Susitikimo akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Derybas geriausiai atspindi po jų padaryta nuotrauka. „Šeimyninės nuotraukos“ dalyviai Baltarusijos sostinėje Minske savo kūno kalba pasako daugiau nei žodžiais: Ukrainos prezidentas Petro Porošenka stovi vienoje žmonių linijos pusėje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas – kitoje. Vieną nuo kito juos skiria Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai, kurie įtemptų derybų metu ir atliko tarpininkų vaidmenį. 

Šaltos ir sausos formuluotės deklaracija, kurią pavyko pasiekti Minske, neparodo, kokia diplomatinė drama vyko pasitarimų kambaryje. Dalyvių nervai buvo įtempti iki paties lūžio taško. Buvo momentų, kai derybos galėjo žlugti bet kurią akimirką. 

Maždaug 500 žurnalistų armija sekė kiekvieną derybų dalyvių judesį.

Vienas jų – Ukrainos vadovas P.Porošenka Minsko Nepriklausomybės rūmuose tą naktį buvo akivaizdžiai paskendęs savo mintyse.

Delegatai, kartais prabėgdami visu greičiu, išnykdavo konferencijos kambaryje. Viename iš jų žurnalistai galėjo matyti, kaip išskleidžiami Ukrainos žemėlapiai ir diplomatai bei politikai juos atidžiai nagrinėja.

P.Porošenka dažnai išeidavo iš kabineto, kad susisiektų su Ukrainos kariuomenės vadais, sakė jo padėjėjai.

 
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas 

Jis ir V.Putinas paspaudė rankas trečiadienio vakarą, kada pradėjo įtemptas derybas. Tą naktį ir ketvirtadienio rytą Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as buvo tarpininkai ir žingsniavo iš kambario į kambarį, kuriuose buvo du priešininkai.

Baigiantis parai, kurią V.Putinas šaltai įvertino kaip „ne pačią geriausią naktį savo gyvenime“, Kremliaus lyderis akivaizdžiai vengė Ukrainos lyderio. Pasak reporterių, jis ieškojo prieglobsčio tarp A.Merkel ir F.Hollande'o.

Žurnalistai netyčia išgirdo, kaip pozuodamas su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, P.Porošenka užsiminė apie „nešvarius Rusijos žaidimus“.

V.Putinas priešingai sakė, kad „rytas geras. Nes, nepaisant derybų sudėtingumo, pavyko susitarti dėl to, kas svarbiausia“.

„Niekas nemiegojo. Buvo sunkių momentų“, – sakė šaltinis Prancūzijos delegacijoje. Jis nenorėjo atskleisti savo tapatybės, kadangi nėra oficialiai įpareigotas bendrauti su žiniasklaida. 

Vienas netikėtumas buvo Baltarusijos lyderio A.Lukašenkos, kuris ne itin mėgstamas Vakaruose dėl savo kieto valdymo Baltarusijoje, reabilitacija. Minsko derybose jis pasinaudojo savo, kaip susitikimą rengiančios šalies lyderio situacija, ir tapo taikos tarpininku.

„Scanpix“/AP nuotr./Žiniasklaidos atstovai Minske
„Scanpix“/AP nuotr./Žiniasklaidos atstovai Minske

Kaip vyko derybos – žurnalistų pasakojimas

Toliau pateiksime „Reuters“ korespondentų pastebėjimus, kurie atskleidžia, kas vyko tą parą Minske:

  • P.Porošenka nuo pat pradžių elgėsi tarsi skubėtų. Kažkas iš palydos žurnalistams prasitarė, jog Ukrainos lyderis vėlavo atvykti iš Kijevo į Minską ir visą kelionę skubino delegaciją: „Reikia nepavėluoti“. 
  • A.Lukašenka pasitiko A.Merkel su nedidele puokšte gėlių, kai ji atvyko su F.Hollande'u. Po 17 valandų derybų visi šypsosi tardami „iki pasimatymo“. 
  • Spaudos atstovai stumdosi aplink P.Porošenką, kai šis atvyksta. Sakydamas „Prašau man atleisti“, – jis padėjo atsikelti operatoriui, kurį netyčia pargriovė apsaugininkai, bandę nustumti žurnalistus.
  • „Vyksta nervų mūšis“, – „Facebook“ 4 val. ryto parašė „viršuje“ esantis P.Porošenkos padėjėjas Valerijus Chaly.
  • Padavėjos atveža vaisių, salotų ir vandens. A.Lukašenko, išdidžiai girdamasis Baltarusijos svetingumu, rėžia: „Valgėme kiaušinių, sūrio, gėrėme pieno ir porą kibirų kavos“.
  • Kelis kartus iš pasitarimų kambario išeidavęs P.Porošenka telefonu susisiekė su kariuomenės vadais. Paklaustas, ar derybose susitarimas bus pasiektas, per sukąstus dantis ištarė: „Pažiūrėsime“. 
  • Vidurnaktį ukrainiečių žiniasklaida gavo aiškų signalą – derybos žlugo. Jiems pasakyta susirinkti daiktus ir laukti prie įėjimo, kur trumpą spaudos konferenciją surengs P.Porošenka. Po 1,5 val. jiems pasakyta grįžti į konferencijų salę.
  • Žurnalistai bando po gabalėlį sudėlioti nugirstą pokalbį tarp Baltarusijos ir Ukrainos lyderių. „Sunku, jis žaidžia purviną žaidimą“, – sakė P.Parošenko. „Žinau, žinau, visi tai žinojo“, – atsakė jam A.Lukašenka. O P.Porošenka pridūrė: „Tą žaidimą jis žaidžia visur“. 
  • Rusijos Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas vaidina dramą. Visą naktį jis geros nuotaikos, nors laikosi nuošalyje. „Mus pakvietė užkąsti kiaulės lašinių“, – paskelbia jis netikėtai kalbėdamas ne apie esmę, bet maistą. 
  • Ukrainos Užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas penktadienį Kijeve pasakojo, kad keletą kartų buvo kilęs noras nutraukti derybas. 
  • „F.Hollande'as ir A.Merkel teko tarpininkauti“, – sakė „Reuters“ šaltinis Prancūzijos delegacijoje, pridūręs, kad P.Porošenka ir ukrainiečiams derybos buvo skausmingesnės, atsižvelgiant į situaciją šalyje. Nors V.Putinas ir P.Parošenka neatrodė priešiškai nusiteikę vienas kito atžvilgiu“, – pridūrė tas pats šaltinis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius