-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO pratyboms „Streadfast Jazz“ artėjant: gynybinę lietuvių operaciją parėmė lenkų tankai „Leopard“

Rengiantis netrukus prasidėsiančioms didžiausioms pastarojo meto NATO pratybom „Streadfast Jazz 2013“, Dravsko poligone Lenkijoje toliau vyksta padalinių integravimo pratybos. Jų dalyvių kiekvieną dieną laukią vis sudėtingesnės užduotys, kuriose panaudojama vis daugiau padalinių ir kovinės technikos, įvairiuose veiksmuose remiančios bendras NATO karių atliekamas užduotis.
Lietuvos kariai integravimosi pratybose Lenkijoje
Lietuvos kariai integravimosi pratybose Lenkijoje / Eil. Viliaus Džiavečkos nuotr.

Pratyboms Lenkijoje besiruošiantys Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ LDK Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono II kuopos kariai naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį praleidę susitelkimo rajone, ryte atliko taktinį žygį iki gynybinių pozicijų ir ruošėsi gynybinei operacijai.

Užėmus pozicinę gynybą, vadų nuožiūra buvo tankinamos pozicijos, lenkų technikos pagalba gilinami apkasai lietuvių naudojamiems šarvuočiams M-113. Mechanizuotos kuopos šarvuočiai ir kariai išsidėstė gynybos linijoje ir rengėsi atremti puolimą.

Mokymų metų gynyboje išsidėsčiusius lietuvių mechanizuotuosius ir lenkų motorizuotuosius pėstininkus sustiprino tankų padalinys iš 24 Ulonų bataliono 10-osios Tankų kavalerijos brigados. Tankams „Leopard“ parėmus pėstininkus, priešo ataką pavyko sustabdyti, tuo pat metu suteikiant galimybė kitai karių daliai kontratakuoti.

./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema
./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema

Šiame integravimosi pratybų etape kartu su lietuviais sudalyvavo Estijos kariai. 15min.lt jau skelbė, kad į Lenkiją dalyvauti NATO pratybose „Steadfast Jazz“ Estija išsiuntė 134 Estijos karius. Tai yra pirmas kartas, kai Estijos savanoriai dalyvaus NATO greitojo reagavimo padalinių mokymuose.

Į NATO pratybas atvyko mechanizuotų pėstininkų kuopa iš Skautų bataliono ir kariuomenės minosvaidininkų būrys. Estija į pratybas „Steadfast Jazz“ pasiuntė ir savo karinių jūrų pajėgų karo laivą „Admiral Cowan“ (M313). Pratybose minų paieškos laivas priskirtas pirmajai minų paieškos grupei.

Kitame integravimosi pratybų etape ketinama stiprinti puolimo įgūdžius, o dar vėliau – atlikti šaudymo užduotis naktį.

Lapkričio 2-9 dienomis Latvijos ir Lenkijos teritorijoje NATO kartu su šalimis partnerėmis vykdys pratybas „Steadfast Jazz 2013“ („Tvirtas Džiazas 2013“). Šios pratybos užbaigs seriją dinamiškų ir daug pasirengimo reikalaujančių NATO greitojo reagavimo pajėgų (angl. NATO Response Force - NRF) pratybų, kuriose ruošiami bei tikrinami kariai ir vadai.

NATO greitojo reagavimo pajėgas sudaro iki 13 tūkst. karių, kurie be išankstinio įspėjimo gali būti dislokuoti bet kurioje pasaulio vietoje, įvairaus pobūdžio situacijose, vykdyti plataus spektro misijas – nuo humanitarinės pagalbos iki kovinių operacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius