-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lina Žigelytė: Šūviams Orlande tebeaidint

Kol rašau šias eilutes iš vakarinio Niujorko, aukų skaičius po teroro akto gėjų klube Floridoje dar auga. Galbūt šaudynių Floridoje atgarsiai pagaliau atsiris ir į Lietuvą. #PrayforParis išplito sparčiai, nors Lietuva dažnai nėra ta Europa, prieš kurią Paryžiuje stojo „Daesh“. Jei abejojate, paklauskite to milijono, kuris emigravo.
Lina Žigelytė
Lina Žigelytė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Apie monstrus, kurie internete sveikina pusšimčio žmonių iššaudymą ir kursto LGBT išnaikinimą likus savaitei iki „Baltic Pride“ eitynių, – ne šįkart. Noriu parašyti apie Lietuvą, kurioje vieną dieną po tokios tragedijos, jei panaši pasikartotų, tik mažuma visuomenės liktų abejinga.

Kruvinąjį sekmadienį Barackas Obama pasakė, kad net nutarusieji tyla reaguoti į teroro aktą Floridoje išreiškia sąmoningą sprendimą.

O kaip atrodytų Lietuva, kurios gyventojai suprastų, kad savaitgalio tragedija užatlantėje nėra tokia svetima ir todėl tyla į ją reaguoti neįmanoma?

Dabar populiaru kurti utopinius ateities mūsų šalyje scenarijus. Štai manoji versija Lietuvos, kuri šiandien tėra utopija, bet rytoj galėtų būti dalis globalaus pasaulio, girdinčio LGBT bendruomenę, kai jos narius tildo, užgaulioja, spardo ir nakčia šaudo.

Toje utopijoje interneto komentarai, sveikinantys gėjų žudynes JAV ir laukiantys panašių Lietuvoje, nedelsiant atsiduria policijos akiratyje.

Toje utopijoje praėjus porai valandų po tragedijos Orlande mūsų prezidentė socialinėse medijose paskelbia užuojautą JAV ir prideda grotažymę #lovewins. Nes jei musulmonas Londono meras taip gali, tikrai gali ir Daukanto aikštės šeimininkė. Lietuvos LGBT bendruomenei prezidentė nusiunčia trumpą žinutę: „Padarysiu viską, kad mes panašių tragedijų išvengtume. Savaitgalį būsiu su jumis Pride.“ Pavymui panašias žinutes paskelbia didžiųjų miestų vadovai ir politinių partijų lyderiai.

Toje utopijoje mūsų žiniasklaida juvelyriškai atnaujina naujienas. Ne šiaip šokių naktis, o Lotynų Amerikos ritmams skirta naktis, ypač pritraukusi ispanakalbę LGBT bendruomenę. Ne šiaip Florida, o viena homofobiškiausių valstijų, kurioje homoseksualūs asmenys dėl apribojimų įstatymuose negalėjo aukoti kraujo išpuolio aukoms. Ne šiaip netikėtas nusikaltimas, o kraupus priminimas, kad LGBT bendruomenė vis dar kasdien susiduria su smurtu. Net JAV. Ir Lietuvoje.

Toje utopijoje interneto komentarai, sveikinantys gėjų žudynes JAV ir laukiantys panašių Lietuvoje, nedelsiant atsiduria policijos akiratyje. Policijos skyrius, skirtas kovai su neapykantos kurstymu skaitmeninėje erdvėje, pasiraitoja rankoves. Netrukus smurtą LGBT bendruomenės adresu sveikinančių rašliavų autoriai susekami, jiems skiriamos piniginės baudos. Surinktos lėšos skiriamos LGBT bendruomenę puoselėjančioms iniciatyvoms.

Toje utopijoje Lietuvos įžymybės masiškai pareiškia užuojautą bičiuliams JAV, o Lietuvos LGBT palaikančios žinutės virsta avalanšu. Dešimtys žvaigždžių, rašytojų, akademikų ir jaunimo lyderių išreiškia norą prisijungti prie pirmąkart ateinančiais mokslo metais įvyksiančio LGBT istorijos mėnesio vidurinėse mokyklose.

Toje utopijoje, prie naujienų apie teroro aktą Floridoje, žiniasklaida pateikia homofobiškų nusikaltimų Lietuvoje chronologiją. Joje – ir informacija apie homofobiškas patyčias mokyklose, kurias fiksuoti padeda Vyriausybės sukurta elektroninė anonimiška psichologinės paramos jaunimui sistema. Lankomiausi naujienų portalai paskelbia elektroninio pašto adresus, kuriais skaitytojai gali pranešti apie homofobijos atvejus Lietuvoje. Puoselėdama visuomenės atvirėjimą, iš įvairių žiniasklaidos priemonių atstovų sudaryta žurnalistų komanda rengia rašinių ciklą apie tolerantiškiausias šalies vietoves.

Toje utopijoje po keletą metų vykdytų solidžių reformų įvairovės ugdyme ir žmogaus teisių srityje Lietuva tigro šuoliais kyla „Geriausių pasaulio šalių indekse.“ Vilnius tampa lyderiu draugiškiausių LGBT bendruomenei Rytų Europos sostinių sąraše. Statistikos departamentas fiksuoja slopstančią emigraciją ir pozityvesnes užsienio investuotojų nuomones apie verslo kultūrą Lietuvoje.

Homofobija yra mūsų toksiškas oras šeimose, mokyklose, universitetuose ir darbovietėse. Ji – įstatymuose ir ugdymo programose. Apie ją nutylima šalies ateities vizijose.

Tokius eskizus galima būtų tęsti iki begalybės. Svarbiausia – Lietuva galėtų būti tokia šalis. Bet kol kas homofobija, dėl kurios kruvinąjį sekmadienį Floridoje buvo išžudyta 50 žmonių, čia, Lietuvoje, yra šimtų žmonių kasdienybė. Homofobija yra mūsų toksiškas oras šeimose, mokyklose, universitetuose ir darbovietėse. Ji – įstatymuose ir ugdymo programose. Apie ją nutylima šalies ateities vizijose.

JAV prezidentas, vienos galingiausių pasaulio valstybių vadovas, gali garsiai pasakyti „gėjai, lesbietės, biseksualai ir transžmonės“, bet mūsų politikai vis dar neišskiemenuoja neužspringdami L-G-B-T.

Prieš homofobiją birželio 18 d. Vilniaus centru išdidžiai iškėlę galvas žygiuos šimtai „Baltic Pride“ eisenos narių. Prieš baimių, tamsos, pagiežos, smurto ir kovos už būvį Lietuvą. Už atviresnę šalį, kuri rytoj dėl saujos geresne ateitimi tikinčių svajotojų tokia tikrai taps. Svarbu tik kad rytojus neuždelstų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Per siaubingiausią teroro aktą JAV nuo Rugsėjo 11-osios išžudyta 50 žmonių: FTB du kartus buvo susidomėję šauliu O.Mateenu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius