Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Maisto prekių kainų mažėjimo gali tekti palaukti

Maisto kainų šuolis gali užtrukti ilgiau nei tikėtasi. Visų pirma, tai sąlygoja klimatinių sąlygų neigiami pokyčiai. Be to, atotrūkis tarp pasiūlos ir paklausos vis didėja, tad net ir išaugusi maisto produktų gamyba nespėja kompensuoti padidėjusio vartojimo, kurį nulėmė sparčiai augančios ekonomikos, tokios kaip Kinija ar Indija.
Danske banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė
Danske banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Taigi tikėtina, kad aukštos maisto kainos ir toliau gali reikšmingai prisidėti prie vartojimo kainų infliacijos ypač sparčiai augančiose ekonomikose. Dėl ilgalaikės sausros šį pavasarį dalis Europos ūkininkų, tikėtina, patyrė nepataisomą žalą. Panašaus pobūdžio nepalankūs klimatiniai šokai vyko ir JAV bei Kinijoje.

Kai kurių analitikų vertinimu, pastarieji ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai išsiskiria tuo, kad vyksta tuo pačiu laiku įvairiuose žemynuose, ir tai neabejotinai turės neigiamą įtaką maisto kainų tendencijoms ir šiemet. Be nepalankių oro sąlygų aukštos/augančios naftos kainos taip pat yra svarus veiksnys, lemiantis kylančias maisto kainų tendencijas. Naftos produktai žemės ūkio produktų kainas augina dviem būdais: pirma – per kylančias trąšų kainas, antra – per didėjančias išlaidas, t.y. brangstančius degalus.

Teigiami veiksniai – trumpalaikio poveikio

Naftos produktai žemės ūkio produktų kainas augina dviem būdais: per kylančias trąšų kainas ir per brangstančius degalus.Pastaruoju metu galima išskirti ir kai kuriuos teigiamus maisto kainų atžvilgiu veiksnius: dėl neramumų Šiaurės Afrikoje mažėja kviečių suvartojimas regione, o dėl e.coli bakterijos sukeltos krizės drastiškai sumažėjo daržovių paklausa, atitinkamai ir jų kainos. Tačiau pastarųjų veiksnių poveikis turi daugiau trumpalaikį poveikį ir neturės įtakos ilgalaikėms tendencijoms.    

Taigi, šiandien yra akivaizdi rizika, kad maisto infliacija gali tęstis ilgiau nei prognozuoja dauguma analitikų. Stabilių maisto kainų užtikrinimo strategija bus viena iš pagrindinių ir ateinančio G20 lyderių susitikimo dienotvarkėje. Europos lyderiai turės nemažai nuveikti galvodami, kaip įgyvendinti stabilų žemės ūkio produktų gamybos didinimą. Tačiau vargu ar tai įmanoma pasiekti per trumpą laikotarpį.

Globalus maisto produktų brangimas didins infliaciją ir Lietuvoje – mes prognozuojame Vartotojų kainų indekso paspartėjimą iki 4,6 proc. šiais metais ir sulėtėjimą iki 3,2 proc. 2012 m. bei 2,8 proc. 2013 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius