Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Saulės užtemimas, konservatorių, Graužinienės, VRK ir kt. nušvitimai

Net A.Einsteinas sunkiai išvestų formulę, ko daugiau buvo šią savaitę – didingos politikos, astronomijos ar iki kaulų įsiėdusios astrologijos? Tauta laukė Saulės užtemimo – kokio nematė nuo 1999-ųjų. Bet pirmiausia sulaukė A.Kubiliaus atsistatydinimo. Dėl prakištų rinkimų. Kol gromuliavo šį antgamtinį tautinio konservatizmo reiškinį, atsistatydino ir L.Graužinienė. Ups. Seimas į vienus vartus – 112 „už“, 3 „prieš”, 5 susilaikius – grąžino šaukimą į kariuomenę.
Rimvydas Valatka
Rimvydas Valatka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iš smarkaus burbėjimo debesies tik 8 pacifistai putinofilai Seime liko. Kaip sako lenkai, kompanija nedidelė, bet labai jau miela,  – 4 tomaševskininkai (3 lenkai + Rozova), 2 uspaskiniai ir 2 violetiniai, iš kurių viena – buvusi arši konservatorė D.Stancikienė.

Nušvitimai prieš Saulės užtemimą ir po jo liejosi kaip iš gausybės rago. Darbo partijos kandidatė prakišo mero rinkimus kniaziaus V.Uspaskicho tėvonijoje. Paksininkas prapylė Telšius. Abonentas sutriuškintas Vilniuje. Laikinojoje patriotų sostinėje buvęs milicininkas nušlavė Patriotą.

Net Amžinasis VRK Vaigauskas išsimušė iš fiziko tikslumu apskaičiuotos orbitos „tyliai sėdėsi, toliau važiuosi“, „VRK troba prie krašto“ ir pervažiavo volu R.Pakso ir V.Uspaskicho kandidatų į merus pergales Šilutėje ir Širvintose. O juk prieš tai dar buvo Trakai.

Lyg to dar negana, būsimoji populizmo žvaigždė, Seimo narys N.Puteikis įklimpo į greitųjų kreditų spąstus. Per rinkimus pamatę savo pačių priimto draudimo ydas, ne tik jis, bet ir dauguma Seimo narių ėmė burbėti prieš įstatymą, draudžiantį remti partijas bendrovėms.

Ar visa tai matydami, turėtume pripažinti, kad dangaus kūnai daro milžinišką įtaką žmonėms ir ypač Lietuvos politikai?

Nejau ypatos, vadinančios save astrologais ir kas rytą sukuriančios po anekdotą, vadinamą horoskopu, kaip galingi dangaus kūnai iki smulkmenų lems mūsų silpnų kūnų striksėjimą nuo pusryčių kiaušinienės iki vakaro košės bei „labanakt, vaikučiai“, nuo šiol jau bus legitimuoti ir net Katalikų Bažnyčia turės su astrologais skaitytis?

Nėra taip blogai – žiūrint iš Bažnyčios taško. Ir nėra taip gerai – žiūrint iš nušvitimų, nutikusių prieš Saulės užtemimą ir po jo taško.

Nėra taip blogai – žiūrint iš Bažnyčios taško. Ir nėra taip gerai – žiūrint iš nušvitimų, nutikusių prieš Saulės užtemimą ir po jo taško.

Kas leidžia teigti, kad Saulės užtemimai – savo keliu, o Lietuvos politika – taip pat savo?

Kiek rovė, neišrovė. Tuo metu, kai atsistatydino A.Kubilius ir L.Graužinienė, kurių partijų pasirodymas rinkimuose dar buvo pusiau su velniu, palyginti su netvarka „tvarką ir teisingumą“ nešančioje partijoje, R.Paksas ėmė šnekėti nei į tvorą, nei į mietą – apie žibutes, pavasarį ir kitus labiau karšinčių nei Europos politiką turinčius aktyvuoti reiškinius.

Ir tai nebuvo nieko naujo. Nes jis niekada neatsistatydina. Po 1999-ųjų Saulės užtemimo. Net kai K.Komskis jau supranta, kad su tokiais rezultatais jau tik į būdą  – opoziciją.

Nušvitimas Darbo partijoje taip pat greitai baigėsi. Vadovauti „darbininkams“ – kaip visada po pabėgimo į Maskvą ar Briuselį – sugrįžo pats V.Uspaskichas. Ne pats ir ne pats? O kur tik pasisuka Ž.Pinskuvienė, ten balsų pirkimas. Šįkart Širvintose, kur mero rinkimus užbanino Z.Vaigauskas. Įprotis – blogiau už prigimimą. Kiek rovė, neišrovė.

Vilniaus Šnipiškes nušvietė gaisro pašvaistė. Po labai ilgo begaisrio periodo. Kažkas skuba?

Saulės užtemimas sutapo ir su paskutiniu praskolinto Vilniaus mero pasitaškymu. Vilniaus tarybos nariai su A.Zuoku priešaky į kiaurą „Air Lituanica“ maišą įmetė dar 4,3 mln. eurų.

Saulės užtemimas sutapo ir su paskutiniu praskolinto Vilniaus mero pasitaškymu. Pašaipiai žiūrėdami išrinktajam merui į akis ir neduodami nė žodžio tarti senosios Vilniaus tarybos nariai su A.Zuoku priešaky į kiaurą „Air Lituanica“ maišą įmetė dar 4,3 mln. eurų.

Į Vilniaus skolų esmę neįsikirtusiam R.Šimašiui populiariai paaiškino: oro linijos veikia pagal verslo planą, o verslo planas toks, kad natūralu, jog „Air Lituanica“ gali skraidyti tik nuostolingai ir dar kartą nuostolingai. Žvelk giliau, studente, atsiprašom, teisės daktare.

Ir vis dėlto šią savaitę nutiko šis tas tokio, ko Lietuvos politikoje dar nebuvo. Tai A.Kubiliaus įpėdinio G.Landsbergio paskelbtos tezės, raginančios keisti konservatorių požiūrį į vienišas motinas, žiniasklaidą ir kitaminčius. Mažai kas į jas atkreipė dėmesį, o be reikalo.

Nė vienas konservatorių lyderis ir net pretendentas į TS-LKD lyderius to nėra dar ištaręs. Konservatoriai iki šiol išvis nepripažino savo klaidų, o G.Landsbergis tai padarė jau pirmuoju žingsniu ir dar taip, kaip jokia kita partija Lietuvoj nėra dariusi. Štai tokie 5 G.Landsbergio punktai.

Konservatoriai iki šiol išvis nepripažino savo klaidų, o G.Landsbergis tai padarė jau pirmuoju žingsniu ir dar taip, kaip jokia kita šalies partija.

1. „Yra nemažai dalykų, kurie man nebuvo priimtini. Tai nejautrumus socialinėje srityje ir pažeidžiamų socialinių grupių, ypač tokių kaip vienišos motinos, diskriminavimas bei stigmatizavimas visuomeneje.“

2. „Susidėjimas su antivakarietiška K.Uokos ir G.Songailos kompanija, jų mąstymo radikalumo ir dogmatizmo persiėmimas, kurio recidyvų, deja, partijoje išlikę iki šiol.“

3. „Žiniasklaidos, kuri yra būtina sąlyga demokratijai klestėti, neproporcingas apmokestinimas sunkmečio sąlygomis bei iniciatyvos kištis į žiniasklaidos savireguliaciją –  tai dalykai, kuriems nepritarčiau.“

4. „Dažnai kvietėme kitas partijas ir visuomenę telktis dėl svarbių dalykų – integracijos į NATO, energetinės nepriklausomybės strategijos, gynybos biudžeto ar paramos Ukrainai. Tačiau gaila, kad ne visada pavykdavo įtikinti kitus, o nepavykus – kitaip galvojančius neretai puldavome griežtai smerkti ar pernelyg lengvai pasiduodavome pagundai įtarti veikimu prieš Lietuvą.“

5. „Jeigu mes, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, norime vesti Lietuvą į priekį, turime pergalvoti savo veikimą, savo politiką ir keistis, nelaikyti savęs neklystančiais. Nuoširdžiai atsinaujinti tiek idėjomis, tiek žmonėmis.“ 

Penki europinio lygio punktai. Sunkiai įkandami ne tik konservatoriams: bet kuriai kitai partijai, įskaitant Liberalų sąjūdį, ir tai dar švelniai kalbant. G.Landsbergis Jaunesnysis pats dar nelaimėjo nė vienų tiesioginių Seimo rinkimų, bet už šiuos 5 punktus jau vertas padorios visuomenės pagarbos.

Penki G.Landsbergio punktai daugumai konservatorių – tas pats, kas buliui – raudonas skuduras?

Nesvarbu, kad už jį agituoja A.Kubilius, G.Landsbergis netaps partijos lyderiu? Penki G.Landsbergio punktai daugumai konservatorių – tas pats, kas buliui raudonas skuduras?

Ką ten konservatoriams! Tie punktai yra griežta jo paties senelio, partijos patriarcho politikos kritika. Todėl G.Landsbergis ir nebus išrinktas konservatorių lyderiu? Rinkimus laimės I.Degutienė?   

I.Degutienė yra 8 metais vyresnė už A.Kubilių. Konservatoriai turi dvi galimybes. Gali pagaliau tapti modernia partija. Arba likti patogiu šeštą dešimtį baigiančių, priešų ieškančių ir patriotizmą uzurpavusių senukų rojum. A la TV serialas „Rojus Lietuvoj“. Jų amžiui užteks. Bet kito tokio Saulės užtemimo Lietuvoje nebus iki 2030-ųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius