-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Anušauskas ir G.Bagdonas įvertino, kokios Rusijos galimybės pradėti karą su NATO

Vokietijos leidinio „Bild“ paskelbtas galimo NATO ir Rusijos karo, kurio karščiausia fazė vyktų Baltijos šalyse, scenarijus sukėlė didelį šurmulį. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad Vokietijos leidinio „Bild“ paskelbtas galimo NATO ir Rusijos karinio konflikto scenarijus yra „galbūt senokai ruoštas“, o kare Ukrainoje įklimpusi Rusija šiuo metu „mažai tikėtina, kad peržiūrės prioritetus ir pradės telkti pajėgas kitose kryptyse“. Tuo tarpu buvęs Lietuvos karinės žvalgybos vadas Gintaras Bagdonas teigia, kad taip galėtų nutikti, jei Rusija laimėtų Ukrainoje.
Tankų Leopard testavimas Gaižiūnų poligone
Tankų „Leopard“ testavimas Gaižiūnų poligone. Arvydas Anušauskas – kairėje. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Grėsmingas scenarijus

„Bild“ skelbia, kad iš Vokietijos Vokietijos gynybos ministerijos gavo informacijos, kad Bundesveras rengiasi pratyboms, kurių scenarijus toks: Rusijoje 2024 m. vasarį prasidės mobilizacija, Rusijos kariuomenė per puolimą nustums gilyn Ukrainos pajėgas.

2024 m. spalį Rusija perkelia papildomas pajėgas ir vidutinio nuotolio raketas į Karaliaučiaus kraštą, pradės rengti hibridines atakas ir provokacijas. 2025 m., Rusija, remiama Baltarusijos, bandys užgrobti tarp Lietuvos ir Lenkijos esantį Suvalkų koridorių. Pratybų scenarijuje rašoma, kad Rusija ir NATO blokas rytiniame Aljanso flange dislokuoja didžiules pajėgas ir prasideda atviras karinis konfliktas.

A.Anušauskas: Rusija dabar tam neturi pajėgumų

„Vokietijos BILD pamėgino iš galbūt senokai ruošto galimų pratybų scenarijaus išspausti sensaciją. Iš tiesų karinės pratybos turi scenarijus, kurių aprašymas gali būti panašus apie realybę, bet kartu vis tiek išlikti fikcija, kuri sukurta tik toms pratyboms. Realybė gali ir pranokti bet kokius scenarijus, o šie gali priešingai – neatspindėti realių įvykių sekos“, – „Facebook“ rašo A.Anušauskas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

Anot jo, karinės žvalgybos vertinimu, Rusija išlaiko reikšmingus pajėgumus Ukrainoje, fronte ar arti jo. „Jai dabar svarbiausia nepralaimėti šio karo, kuriam meta visus resursus. Nepasibaigus šiam karui mažai tikėtina, kad Rusija peržiūrės prioritetus ir pradės telkti pajėgas kitose kryptyse, o ne prieš Ukrainą. Todėl ir grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas iš esmės nesikeičia“, – teigia ministras.

Tačiau, jo teigimu, Rusija planuoja ilgalaikį pajėgų Vakarų strateginėje kryptimi vystymą ir plėtrą – perskirsto struktūras, dalinių pavaldumą. „Bet tai nereiškia, kad mums yra lengviau – mūsų pačių darbų, kurie skirti saugumo ir gynybinio pajėgumo stiprinimui, nesumažėjo. Pratybos, skirtos NATO sąjungininkų sąveikai gerinti ginantis nuo Orkostano agresijos, vis tiek bus daromos ir scenarijai, skirti greitam reagavimui, toliau bus rašomi. Toks kasdieninis, mažiau matomas darbas vyko ir vyks“, – teigia A.Anušauskas.

G.Bagdonas: taip galėtų nutikti, jei Rusija laimės Ukrainoje

Atsargos pulkininkas. Buvęs Lietuvos karinės žvalgybos vadovas Gintaras Bagdonas savo „Facebook“ paskyroje taip pat teigia, kad Rusijos ir NATO karo galimi scenarijai yra vertinami NATO vadavietėse ir Aljanso šalių štabuose ir jų gali būti ne vienas.

„Publikuotame tariamame ar tikrame pratybų scenarijuje yra vienas neabejotinas elementas. Jei Rusija pasieks kokių nors tikslų savo kare prieš Ukrainą, kuriuos Kremlius įvardins kaip savo pergalę, sekantis agresorės taikinys bus NATO šalys, tikėtina, pirmiausia mes – Baltijos šalys. NATO vienybė yra tas gravitacinis centras, kurį Kremlius stengiasi palaužti, pirmiausia nekonvenciniais ir hibridiniais metodais. Jei Putinas netikės mūsų šalių ryžtu gintis, karas bus“, – rašo jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gintaras Bagdonas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gintaras Bagdonas

G.Bagdono manymu. „Bild" straipsnis turėtų prisidėti prie Europos šalių visuomenių ir ypač politinių vadovybių pažadinimo iš patogaus ir saldaus miego.

„Atgrasymas veiks, jei juo patikės Kremlius. Kol kas Putinas įsitikinęs savo pergale. Jis aiškiai ir daug kartų deklaravo savo tikslus – sužlugdyti NATO (Putinui karas Ukrainoje yra karas su NATO valstybėmis). Jei transatlantinė bendruomenė /Vakarai nesutelks pastangų padedant Ukrainai laimėti karą ir sutriuškinti Rusiją, ruoškimės karui savo šalyse. Atgrasymas bus veiksmingas, jei Aljanso šalys bus pasiruošusios karui su Rusija, pirmiausia teisingai įvertins grėsmes, stiprins gynybinius pajėgumus, susitelks ir padės Ukrainai, kuri kol kas kariauja ir už mus, o taip pat demonstruos ryžtą, kad Aljansas yra pasiruošęs nugalėti Rusiją“, – svarsto atsargos pulkininkas.

Jis taip pat pastebi, kad „Bild“ nutekintas tariamas ar tikras dokumentas yra įslaptintas tik žyma „Verschlusssache – Nur für den Dienstgebrauch“ – Lietuvoje tai atitinka „riboto naudojimo“ informaciją.

„Tokio dokumento atskleidimas nesudaro grėsmės valstybės nacionaliniam saugumui, bet gali padaryti žalingą poveikį institucijai, tai žemiausio lygio įslaptinimas“, – pastebi G.Bagdonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius