Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 23 /16:27

A.Bilotaitė apskundė prokurorams G.Nausėdą, Prezidentūra kaltina ministrę neatsakingu politikavimu

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl prezidento Gitano Nausėdos paviešintos informacijos apie Rusijos opozicionieriaus Leonido Volkovo užpuolikų sulaikymą. Prezidentas ironiškai atkerta, kad dėl to paties galima skųsti ir Lenkijos premjerą Donaldą Tuską, o jo komanda ministrę kaltina neatsakingu politikavimu artėjančių rinkimų fone.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Anot Vidaus reikalų ministerijos pranešimo, ministrė prašo įvertinti, ar šalies vadovas nepažeidė įstatymo, pranešdamas apie su Rusijos opozicijos politiko Leonido Volkovo užpuolimu susijusių asmenų sulaikymą Lenkijoje.

„Svarbu išsiaiškinti aplinkybes, kad tokia ydinga praktika, kai politikai komentuoja tyrimus pirma pareigūnų, nesikartotų. Prezidento veiksmus vertinu kaip neatsakingą kalbėjimą, kuris pakenkė Lietuvos ir Lenkijos pareigūnų tarpusavio pasitikėjimui, o taip pat galėjo pakenkti ikiteisminiam tyrimui. Siekiant išsiaiškinti visas aplinkybes ir įvertinti, ar nebuvo padaryta pažeidimų viešinant šią jautrią informaciją be bylą kontroliuojančio prokuroro leidimo, kreipiausi Į Generalinę prokuratūrą“, – teigė A.Bilotaitė.

Už ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą be leidimo numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė

Leido Lenkija?

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusį penktadienį paskelbė žinią apie rusų opozicionieriaus užpuolikų sulaikymą. Teisėsauga netrukus suorganizavo spaudos konferenciją, kur detalizavo šią informaciją.

Šalies vadovas netrukus dėl paskelbtos žinios sulaukė kritikos iš vidaus reikalų ministrės ir iš premjerės Ingridos Šimonytės patarėjo Kęstučio Lančinsko.

VIDEO: Nausėda: Lenkijoje sulaikyti du asmenys, įtariami L.Volkovo sumušimu

Tuo metu G.Nausėda tikino informaciją sužinojęs iš Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos ir paskelbęs ją tik įsitikinęs, kad tai nepakenks tyrimui.

Jo patarėjų teigimu, Lenkija leido informuoti apie sulaikymo faktą.

Prezidento vyriausiasis patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas antradienį „Žinių radijui“ teigė, kad su Lietuvos teisėsauga prezidentas savo veiksmų nederino.

„Aš bandau įsivaizduoti: prezidentas kalbasi su kitos valstybės vadovu, aptaria ir prieš informuodamas jis turi apibėgti Lietuvą ir apklausti visų ministrų, kad, žiūrėkit, aš čia turiu tokią žinią, ar galiu aš pasakyti?“ – teigė prezidento patarėjas.

Anot F.Jansono, „visi operatyviniai veiksmai buvo atliekami Lenkijoje, visi sulaikymai buvo atliekami Lenkijoje. Su visais, kas vykdė operatyvinius veiksmus, buvo suderinta“.

„Tada, kai Lenkijoje tą pačią dieną vyko tų sulaikytųjų teismas, (...) kurio metu buvo kalbama apie jų išdavimą į Lietuvą, tai yra visi operatyviniai veiksmai buvo atlikti ir jau buvo priimami sprendimai, kurie šiaip jau Lenkijoje yra vieši, iš Lenkijos pusės buvo gautas leidimas pranešti apie tai Lietuvoje, ką prezidentas ir padarė“, – pridūrė jis.

Pasak F.Jansono, prezidentas nusprendė žinią pranešti pats, nes L.Volkovas buvo užpultas dėl politinių motyvų, o įtariamųjų sulaikymas taip pat siunčia politinę žinutę Kremliui, jog „mes jus išgaudysime“.

Lenkijoje informaciją apie sulaikytą išpuolio organizatorių baltarusį taip pat pranešė politikas – Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

Į šį faktą atkreipė dėmesį ir G.Nausėda komentuodamas skundą.

„Ar ir Donaldą Tuską irgi įrašė į tų, kuriuos ketina patraukti atsakomybėn?“, – žurnalistams Vilniuje antradienį pareiškė prezidentas Gitanas Nausėda.

Prezidento komunikacijos grupė BNS pateiktame atsakyme nurodė, kad „ministrės kreipimąsi vertiname kaip neatsakingą veikimą ir politikavimą artėjančių rinkimų fone“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius