Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 02 10

A.Čaplikas atsistatydina (papildyta 14.48 val.)

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas trečiadienį nusprendė atsistatydinti iš einamų pareigų.
Algis Čaplikas
Algis Čaplikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Taip, aš nusprendžiau atsistatydinti, nes nejaučiu didžiausios koalicijos frakcijos, konservatorių, palaikymo“, – naujienų portalui 15min.lt trečiadienį sakė A.Čaplikas.

Papildyta 12.41 val.: Jis pabrėžė, jog neturėdamas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) palaikymo negalės vykdyti sveikatos apsaugos reformos, kurią visuomet minėjo kaip svarbiausią savo uždavinį.

„Tokiu atveju, neturėdamas konservatorių palaikymo ir būdamas, sakykime, tam tikras vidinių įtakų skirstymosi įkaitas, aš esu pasmerktas neįvykdyti reformos. Todėl visiškai nedarydamas jokių problemų ir matydamas susiklosčiusią situaciją, tikrai pasitraukiu iš ministro posto, teikiu pareiškimą ir siūlau koalicijai pasirinkti kitą ministrą“, – sakė A.Čaplikas.

Jis žadėjo bendradarbiauti su būsimu įpėdiniu, tačiau neprognozavo, ar jis galėtų būti taip pat liberalcentristas: „Čia jau yra derybų klausimas. Čia aš jau nesiveliu, tai antraeilis dalykas.“

A.Čaplikas patvirtino, kad jo sprendimui įtakos turėjo sausio pabaigoje kilęs korupcijos skandalas. „Na kaip, viskas susiję. Bet kokiu atveju mes turėjome galių ir tai yra mano atsakomybės klausimas. Taip, tai aš pripažįstu, kita vertus, neturėdamas didžiosios koalicijos frakcijos palaikymo dėl reformos vykdymo aš supratau, kad jos neįvykdysiu. Šiandien pamatęs Seimo pirmininkės pareiškimus supratau, kad neturiu didžiausios frakcijos palaikymo“, – sakė A.Čaplikas.

Trečiadienį Seimo pirmininkė I.Degutienė sukritikavo A.Čapliką, kad šis kilus korupcijos skandalui neatsistatydino. Ji ministrui prognozavo sunkumus vykdant sveikatos apsaugos reformą ir pabrėžė, kad pati tokioje situacijoje atsistatydintų. „Aš tikrai manau, kad A.Čaplikui, kuris su tikrai pagirtinu entuziazmu norėjo pradėti sveikatos apsaugos reformą ir ją iš pagrindų daryti, bus gana sunku tokioje situacijoje, nes darant bet kokią reformą turi būti įsiklausymas ir bendras sutarimas, pasitikėjimas“, – Žinių radijui sakė I.Degutienė.

Sausį sveikatos apsaugos viceministras liberalcentristas Artūras Skikas buvo sulaikytas su 20 tūkst. litų kyšiu. Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas A.Skiką pripažino kaltu dėl kyšio provokavimo bei paėmimo ir nuteisė 2 metams laisvės atėmimo lygtinai.

Papildyta 13.13 val.: G.Babravičius laukia aiškios konservatorių pozicijos

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Gintautas Babravičius teigia, kad sveikatos apsaugos ministro postas ir toliau turėtų likti jų rankose. „Pagal koalicinius susitarimus ši pozicija yra priskirta mūsų kuravimo sferai. Kol kas niekas nesigviešia jos ir kokių nors svarstymų, kad galėtų būti kažkokių kitų, nėra“, – 15min.lt sakė G.Babravičius.

Ne pats postas yra vertybė, o galimybė tame poste kažką nuveikti, – sakė G.Babravičius.Anot G.Babravičiaus, išsiskyrusios konservatorių-krikdemų nuomonės yra „akivaizdus ženklas, kad racionalios ir efektyvios reformos sunkiai įmanomos“. Tačiau jis neatmetė, kad nors A.Čaplikas įteikė atsistatydinimo pareiškimą premjerui Andriui Kubiliui, jis dar gali likti šiame poste. G.Babravičius ragino palaukti, kol TS-LKD pati išreikš aiškią poziciją dėl reformų Sveikatos apsaugos ministerijoje, o ne klausyti atskirų šios partijos narių pareiškimų. „Dar neskubėkime, galbūt dar bus suteikta galimybė ministrui A.Čaplikui tęsti pradėtus darbus“, – teigė jis ir pridūrė, jog LiCS A.Čapliką palaiko.

G.Babravičius taip pat patvirtino, kad LiCS lieka koalicijoje. „Kai kurių koalicijos partnerių narių kai kokios pozicijos dar nėra pagrindas kaip mažoms mergaitėms papūsti lūpas ir, sakykime, bėgioti pirmyn atgal. Mes esame solidi partija, jaučiame atsakomybę už Vyriausybės programos vykdymą, jaučiame atsakomybę šiuo krizės laikotarpiu už visą kraštą ir dirbsime savo vietoje pagal savo galimybes, kol tos paslaugos bus reikalingos“, – sakė jis.

Papildyta 14.48 val.: Premjeras sprendimą vadina emocingu

Premjeras A.Kubilius pareiškė apgailestaujantis dėl A.Čapliko sprendimo trauktis iš einamų pareigų. Ministro pirmininko teigimu, A.Čaplikas „galėjo nedaryti tokio pareiškimo rašytinio“, esą pirmiausia galėjo dėl to pasitarti. „Bet gerbiu A.Čapliko sprendimą ir pareiškimą, dėkoju už darbą, už galų gale pradėtas reformas. Kartu apgailestauju, kad ministras tokį pareiškimą daro nebaigęs darbų“, – trečiadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė ministras pirmininkas.

Sprendimą, ar atsistatydinimo pareiškimą pasirašys, jis ketina priimti pasitaręs su koalicija ir pačiu ministru. „Pagal įstatymą turime dar penkias darbo dienas. Aš vertiniu, kad šis ministro žingsnis sudaro galimybes koalicijai apsvarstyti jo pareiškimą ir su juo galutinai apsispręsti“, – pabrėžė premjeras.

A.Kubiliaus nuomone, ministras „emocingai paskubėjo vertinti“ I.Degutienės trečiadienį išsakytą „asmeninę nuomonę“. Jis patikino, kad koalicija remia sveikatos apsaugos reformą bei būtinybę išguiti iš sveikatos apsaugos sistemos korupciją. „Esu įsitikinęs, kad koalicija tikrai turi labai aiškią nuomonę dėl reformos, dėl pradėtų darbų, dėl būtinumo šią reformą tęsti ir dėl būtinumo visą (sveikatos apsaugos) sistemą apvalyti. Mano asmenine nuomone, tai buvo galima daryti su ministru A.Čapliku“, – teigė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius