-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 31 /09:17

A.Skaisgirytė: prezidentas dėl E.Bajarūno sprendimą priims tik po nepriklausomo tyrimo

Prezidentas dar laukia nepriklausomo tyrimo dėl konsultacijoms į Vilnių iškviesto ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno, tik tuomet galėtų priimti sprendimą dėl jo likimo, sako Gitano Nausėdos patarėja Asta Skaisgirytė.
Teodoro Biliūno / BNS nuotr.
Asta Skaisgirytė

„Prezidentas tikrai laukia nepriklausomo tyrimo, kuris būtų atliktas pagal visas institucines tvarkas. Jei žmogus yra kaltinamas kažkuo, tai tas kažkas turi būti ištirta, įrodyta ir pateikta išvada. Prezidentas gavęs tokią išvadą galėtų spręsti dėl Bajarūno likimo, dabar tiesiog nėra medžiagos, kuri leistų prezidentui vienaip ar kitaip apsispręsti“, – Žinių radijui antradienį sakė A.Skaisgirytė.

E.Bajarūnas sulaukė ambasados Londone darbuotojų kaltinimų dėl netinkamo elgesio, darbo sąlygų. Skundų tyrimą atlikusi Užsienio reikalų ministerijos (URM) Generalinė inspekcija nustatė pažeidimų ir pasiūlė spręsti dėl E.Bajarūno tinkamumo vadovauti ambasadai.

Spalio viduryje užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sustabdė ambasadoriaus funkcijas ir iškvietė jį į Vilnių konsultacijoms. Prezidentas šį sprendimą pavadino „pusiniu“ ir pažymėjo, kad jis nieko nesprendžia, o diplomatinę atstovybę mažiausiai pusmečiui palieka be vadovo.

Pats E.Bajarūnas paprašė nepriklausomo tyrimo, jis tvirtina patiriantis URM psichologinį smurtą, nes nutekinant informaciją dėl jam mestų kaltinimų kenkiama jo reputacijai.

Savo ruožtu konservatorius Matas Maldeikis paprašė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įvertinti prezidento ir ambasadoriaus bei jų sutuoktinių apsilankymą operoje Londone. VTEK pranešė dar sieksianti surinkti papildomos medžiagos spręsdama, ar pradėti tyrimą.

A.Skaisgirytė sako, kad VTEK tyrimo „objektas yra kitas, nei Bajarūno veiklos objektas“, nes ambasadorius kaltinamas mobingu.

„Šiuo atveju, neturime juodu ant balto instituciškai patvirtintų įrodymų, ir kol tas tyrimas kaip priklauso nebus atliktas, tol nematyčiau, kad šita byla pasistumtų į priekį (...). Jei žmogų galima nuteisti linčo teismu nieko neįrodant instituciškai, tai yra blogas precedentas ateičiai“, – sakė ji.

Kaip anksčiau skelbė „Delfi“, tyrimas taip pat pradėtas ir dėl Lietuvos atstovo NATO Deivido Matulionio, jis esą galėjo nesilaikyti valstybės institucijų suteikto mandato ir savo veikla susilpninti Lietuvos derybines pozicijas derybose dėl NATO viršūnių susitikimo Vilniuje dokumentų.

A.Skaisgirytė sako, kad dėl D.Matulionio tyrimas atliekamas, tyrimo komisija apklausė ir patį ambasadorių, o skirtinga ministerijos elgsena dėl diplomatų, anot jos, rodo dvigubus standartus.

„Skirtingai nuo Bajarūno atvejo, ambasadoriaus NATO Deivido Matulionio atveju tokia tyrimo komisija buvo sukurta, vadinasi, galima tą padaryti. Ji apklausė ne tik kitus darbuotojus, ji apklausė ir patį ambasadorių – čia skirtumas nuo elgesio su Bajarūnu, jo nuomonės kol kas neklausė niekas (...). Dvigubi standartai niekada nėra geras būdas spręsti konfliktus“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius