-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 16

A.Kubilius: tokios LEO LT, kokia yra dabar, negalės likti

Premjeras, valdančiųjų konservatorių vadovas Andrius Kubilius teigia, jog nacionalinio investuotojo bendrovė LEO LT negali likti tokia, kokia yra dabar.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Konkrečių galimų šios bendrovės pertvarkų Vyriausybės vadovas kol kas neįvardija. Jis užsimena, jog be kita ko kyla abejonių ir dėl LEO LT sudarančių energetikos bendrovių turto įvertinimo, kuris buvo atliktas formuojant nacionalinį investuotoją.

A.Kubilius ,šeštadienį kalbėdamas Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdyje, teigė, jog jau pirmadienį sulauks specialios darbo grupės išvadų dėl LEO LT veiklos.

„Tokio LEO LT, koks yra dabar, tikrai negalės likti. Dėl kelių priežasčių – per metus laiko, kiek jis veikia, jokios pridėtinės naudingos valstybei vertės nedavė. Priešingai, turime tik labai didelę kompromitaciją visų elektros reikalų ir net tuos gerus darbus, kuriuos dabar mes pradedame daryti, kaip, pavyzdžiui, susitarimas, kad elektros kabelis į Švediją eis per Lietuvą, net ir šitą pasiekimą LEO LT egzistavimas tam tikra prasme kompromituoja, nes visi pradeda kelti klausimus, kad čia štai „NDX energija“ iš to uždirbs“, – kalbėjo A.Kubilius.

Be to, anot premjero, kyla abejonių, ar turto vertinimas, kuris buvo atliktas sujungiant tris energijos įmones – VST, RST ir „Lietuvos energiją“ – buvo pakankamai objektyvus ir tikslus: „Taigi, ir čia turėsime ieškoti atsakymų“.

„Kas ir kokie sprendimai galėtų būti priimti – nesiimu spėlioti ir detalizuoti, išvados didelės apimties ir teisinės, ir finansinės“, – kalbėjo premjeras.

Jo teigimu,bus labai svarbu rasti atsakymą, kaip Lietuva kartu su Latvija ir Estija įgyvendins trečiąją ES elektros energetikos direktyvą, kuri reikalauja atskirti perdavimo tinklus, skirstomuosius tinklus nuo elektros generatorių.

„Jau iš estų esu girdėjęs neoficialiai, kad jie yra pasiruošę savo elektros energijos kompaniją, kuri visa vertikaliai integruota šiuo metu, pas juos nėra niekas atskirta – perdavimas, skirstomieji, generavimas – jie pasiruošę atskirti perdavimo tinklus į atskirą kompaniją, ir gal tai būtų ta kryptis, kuri turėtų įsigalioti visoje bendroje Baltijos šalių elektros rinkoje. Ir todėl iš tiesų turime aiškiai sudėlioti, kaip toliau veiks ir bendra elektros rinka, ir tvarkysis elektros reikalai Lietuvoje“, – kalbėjo A.Kubilius.

Balandžio pabaigoje premjeras sudarė specialią darbo grupę, kuri iki gegužės 15 dienos turi pateikti išvadas dėl LEO LT tolesnės veiklos ir kuriai vadovauja energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Pateikti išvadas dėl LEO LT tolesnės veiklos teisinio ir ekonominio pagrįstumo į Vyriausybę kreipėsi Seimo valdyba.

Konstitucinis Teismas kovo pradžioje paskelbė, kad LEO LT, kuriai turėjo būti patikėti milijardinės vertės strateginiai projektai, buvo įsteigta pažeidžiant Konstituciją: jos vadovybėje netinkamai atstovaujama valstybės interesams, įstatyme neužtikrinama, kad tikrai bus pastatyta nauja atominė elektrinė ir abejojama, ar steigiant bendrovę, tinkamai buvo įvertinta valstybės turto dalis.

Vyriausybė valdo 61,7 proc., VP dešimtuko valdoma „NDX energija“ – 38,3 proc. LEO LT akcijų. Įmonė prieš metus buvo sukurta, sujungus bendroves „Lietuvos energija“, Rytų skirstomieji tinklai ir VST.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius