Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 31

Alekso Bružo veiklą tiria prokurorai

Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimai nusikalstamos buvusio Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vedlio Alekso Bružo veiklos, rašo „Lietuvos rytas“.
Aleksas Bružas
Aleksas Bružas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Į prokurorus kreipėsi A.Bružo dešinioji ranka – tuometinis Žemaitijos regiono susivienijimo pirmininkas Eugenijus Jesinas. Jo įtarimus patvirtino ir Klaipėdos susivienijimo pirmininkė Laima Juknienė. A.Bružą bendražygiai kaltina savavaldžiavimu.

Anksčiau į įvairias finansines aferas nuolat įsiveldavęs A.Bružas įtariamas galimai iššvaistęs arba neteisėtai pasisavinęs jam patikėtą didelės vertės turtą.

E.Jesinas prisipažino praregėjęs praėjusių metų rudenį, kai pedagogai pradėjo domėtis profsąjungos būstinės likimu.

Prispausti skolų profsąjungos veikėjai prestižinėje sostinės Palangos gatvėje turėtą būstinę pardavė už 3,2 mln. litų. Iš jų bemaž 2 mln. litų profsąjunga valstybei turėjo grąžinti už neteisėtai parduotus vaikų stovyklos pastatus Turniškėse.

Įsteigę bendrovę, kuriai perdavė valdyti milijonais litų vertinamą turtą pajūryje, profsąjungos vedliai tyliai tapo jos akcininkais.

Tačiau, E.Jesino teigimu, buvo slepiama, kur atsidūrė likę pinigai: „Beveik 800 tūkst. litų pirmininkas metus buvo kažkur investavęs. Jis vengia pateikti bet kokius dokumentus. Neseniai A.Bružas išvijo ir auditorius.“

Pradėjus domėtis būstinės pardavimu, anot E.Jesino, paaiškėjo kita galima afera – profsąjungai priteista valstybei grąžinti per 70 tūkst. litų už 1995 metais Bažnyčiai perleistą kitą vaikų stovyklą.

E.Jesinas tvirtino nieko nežinojęs apie A.Bružo ir Vilniaus arkivyskupijos sandorį, pagal kurį Bažnyčiai buvo perduotas 30 hektarų sklypas su statiniais dabar prestižiniu laikomame Laurų kvartale, kuriame įsikūrę solidūs šalies verslininkai. Bažnyčia už sklypą tada profsąjungai sumokėjo 50 tūkst. litų. Dvasininkai šį turtą 2000 metais pardavė už 10 mln. litų.

„Profsąjunga dabar gauna sąskaitą ir iš nario mokesčių turi grąžinti ne tik kažkada gautus ir nežinia kur išleistus 50 tūkst. litų, bet ir 20 tūkst. litų delspinigių. Tačiau kas gali paneigti, kad iš šio sandėrio pirmininkui į kišenę nieko nenubyrėjo? Juk žemės sklypo rinkos vertė buvo akivaizdžiai didesnė nei gauta kompensacija“, – įtarimais dalijosi E.Jesinas.

Balandį sušauktame profsąjungos suvažiavime E.Jesinas buvo išrinktas naujuoju jos vadovu. Tačiau prieš tai A.Bružas sušaukė koordinavimo tarybą ir planuojamą suvažiavimą atšaukė, o jo rezultatus vėliau apskundė teismui.

A.Bružas svarstė, kad buvęs bendražygis jį šmeižia norėdamas perimti profsąjungos vadovo vairą.

Tačiau apie jam pačiam metamus kaltinimus A.Bružas vengė kalbėti: „Apie jokį ikiteisminį tyrimą nieko nežinau. Net baisu, kiek yra įvairių bylų, kur man tenka dalyvauti.“

A.Bružas ir E.Jesinas buvo įsivėlę į aferą dėl profsąjungai priklausančio viešbučio Palangoje. Įsteigę bendrovę, kuriai perdavė valdyti milijonais litų vertinamą turtą pajūryje, profsąjungos vedliai tyliai tapo jos akcininkais. Tačiau pradėta grandiozinė viešbučio rekonstrukcija profsąjungą įklampino į skolas, iš kurių ji nepajėgia išbristi iki šiol. 2,2 mln. litų rekonstrukcijai bendrovė gavo iš ES ir valstybės, dar beveik 2 mln. litų profsąjunga investavo pardavusi vaikų stovyklą Turniškėse.

Bet šiuos planus sujaukė teismo sprendimas, kuriuo profsąjunga buvo įpareigota valstybei grąžinti beveik 2 mln. litų, gautų už neteisėtai parduotą vaikų stovyklą.

Dėl to ėmė strigti atsiskaitymai už rekonstrukciją, o įtartinuose sandoriuose paskendusiems veikėjams ant kulnų ėmė minti prokurorai. Po teismų karuselės pirmasis ir antrasis pastato Palangoje aukštai atiteko valstybei, o ketvirtasis – statybininkams už skolas.

Profsąjungai liko tik vienas aukštas ir iki šiol besivelkanti skolų našta. Dėl nesumokėtų mokesčių ją persekioja mokesčių inspektoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius