Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 18

Algirdas Paleckis išteisintas baudžiamojoje byloje dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo

Teismas paskelbė nuosprendį Algirdo Paleckio byloje dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo – žodžių, jog „Saviškiai šaudė į savus“. Teismo rūmus ir salę buvo apgulęs didelis būrys kaltinamojo rėmėjų, kuris išteisinamąjį nuosprendį pasitiko audringais plojimais ir susižavėjimo šūksniais.
Algirdo Paleckio byla teisme
Algirdas Paleckis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip žinoma, Algirdas Paleckis buvo teisiamas dėl viešų pareiškimų 2010-11-02 „Žinių radijo“ laidoje „Raktas“.

Trečiadienio popietę teismas paskelbė nuosprendį. Dokumentas buvo skaitomas sausakimšoje salėje. Nuosprendžio klausosi būrys kaltinamojo šalininkų ir nemažai žiniasklaidos atstovų.

Teismas konstatavo, kad kaltinimai A.Paleckiui nepasitvirtino, „Fronto partijos“ lyderis išteisintas.

A.Paleckio rėmėjai išteisinamąjį nuosprendį palydėjo audringais plojimais ir šūksniais „Garbė teismui!“

Šiandienis išteisinamasis nuosprendis dar neįsiteisėjo, prokuratūra 20 dienų svarstys galimybę pateikti apeliacinį skundą aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismui.

Kaip skelbta anksčiau, A.Paleckis kaltinamas padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 2 str. 1 d. (Viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas).

Kaip rašoma kaltinamajame akte, tiesioginės radijo laidos „Raktas“ metu, turėdamas tikslą neigti ir šiurkščiai menkinti 1991 m. sausio 11013 dienomis, Lietuvos Respublikos teritorijoje SSRS vykdytos agresijos prieš Lietuvos Respublikos gyventojus metu įvykdytus labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, tyčia, užgauliu ir įžeidžiančiu būdu viešai pareikšdamas „O kas buvo sausio 13-ąją prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“, neigė ir šiurkščiai menkino įsiteisėjusiais Lietuvos Respublikos teismų sprendimais ir Lietuvos Respublikos teisės aktais pripažintą 1991 m metų SSRS agresijos prieš Lietuvos Respublikos faktą, jos metu SSRS įvykdytus labai sunkius ir sunkius nusikaltimus prieš Lietuvos Respublikos gyventojus, ir tokiu užgauliu ir įžeidžiančiu viešu pasisakymu įžeidė asmenų, žuvusių ir sužeistų kovoje dėl atkurtos Lietuvos Respublikos nepriklausomybės išsaugojimo, atminimą ir jų artimuosius.

Trečiadienį Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo atstovo ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Audrio Kutrevičiaus išplatintame pranešime primenama, kad apklaustas teisme A.Paleckis savo kaltės nepripažino, paaiškino, kad laidoje diskutuodamas su politikos apžvalgininku A.Medalinsku, pasakė, kad „saviškiai šaudė į savus“, neminėjo nei agresijos, nei Sovietų Sąjungos, nei aukų. Jis pasakė, kad šaudė ne tik tarybiniai kariai, ir tai sakydamas rėmėsi rašytiniais šaltiniais, buvusio Krašto apsaugos departamento vadovo A.Butkevičiaus prisipažinimu, V.Petkevičiaus liudijimais knygoje „Durnių laivas“.

Išnagrinėjęs bylą, teismas padarė išvadą, kad surinktais įrodymais nėra nustatyta, kad pasisakydamas radijo laidoje kaltinamasis A.Paleckis neigė ir šiurkščiai menkino 1991 metų sausio 11-13 dienomis, Lietuvos Respublikos teritorijoje SSRS vykdytos agresijos prieš Lietuvos Respublikos gyventojus metu įvykdytus labai sunkius ir sunkius nusikaltimus ir kad jis neigė ir šiurkščiai menkino įsiteisėjusiais Lietuvos Respublikos teismų sprendimais ir Lietuvos Respublikos teisės aktais  pripažintą 1991 metų SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką faktą, jos metu SSRS įvykdytus labai sunkius ir sunkius nusikaltimus, nes iš A.Paleckio pasisakymo šioje laidoje turinio matyti, kad apie tai A.Paleckis visiškai nieko neminėjo, todėl ir negali būti atsakingas  už jo nepasakytus teiginius.

Iš A.Paleckio teiginio šioje laidoje „o kas buvo Sausio 13-tą prie, reiškias, prie bokšto? Ir kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“ matyti, kad tai yra nuomonė, tačiau žodis „aiškėja“ duoda pagrindą teismui daryti išvadai, jog ta nuomonė jam pačiam, t. y. A. Paleckiui jos pasakymo momentu nėra jo asmeninė ir ji nėra galutinė, taigi, ateities požiūriu gali paaiškėti, kad tokia nuomonė, jog saviškiai šaudė į savus gali nepasitvirtinti.

„Kadangi  A.Paleckis minėtu klausimu išreiškė ne savo asmeninę, o jo teisiamajame posėdyje įvardintų šaltinių nuomonę, negalima daryti išvados jog tuo jis įžeidė asmenų, žuvusių ir sužeistų kovoje dėl atkurtos Lietuvos Respublikos nepriklausomybės išsaugojimo atminimą ir jų artimuosius“, – rašoma teismo nuosprendyje.

VIDEO: 15min.lt - Algirdo Paleckio teismas, prieš nuosprendžio paskelbimą

VIDEO: 15min.lt - Algirdo Paleckio ir prokuroro komentarai dėl išteisinimo Sausio 13-osios byloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius