-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 01 04

Antanui ir Dainai Bosams – kaltinimai žiauriu elgesiu su gyvūnais

Visuomenei nerimstant dėl skurdžių zoologijos soduose laikomų laukinių gyvūnų sąlygų, Aplinkos ministerija prašoma peržiūrėti šiuo metu galiojančius minimalius laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje reikalavimus.
Antano ir Dainos Bosų viešbučio „Gamtos perlas“ teritorijoje laikoma meška
Antano ir Dainos Bosų viešbučio „Gamtos perlas“ teritorijoje laikoma meška / gyvunuapsauga.lt nuotr.

Nevyriausybinė Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) kreipėsi į Aplinkos ministeriją prašydama atsižvelgti į pažangių šalių praktiką ir atskirų laukinių gyvūnų rūšių poreikius bei nustatyti daug aukštesnius laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje standartus.

LGTAO nuolat gauna gyventojų pranešimus dėl visuomenei nerimą keliančių gyvūnų laikymo sąlygų šalia Klaipėdos veiklą vykdančiame zoologijos sode, Kaune veikiančiame Lietuvos zoologijos sode bei kitose komercinėse laukinių gyvūnų laikymo vietose.

„Dabartinės laukinių gyvūnų laikymo nelaisvėje taisyklės neužtikrina gyvūnų gerovės, o daugybę metų atliekami Aplinkos ministerijai pavaldžių institucijų patikrinimai neduoda jokio teigiamo rezultato gyvūnų laikymo sąlygoms pagerinti. 15 metų galiojantys nekeisti gyvūnų laikymo nelaisvėje standartai sudaro palankias sąlygas įsigyti, veisti ir išnaudoti laukinius gyvūnus juos eksponuojant skurdžiose laikymo sąlygose ir siekiant užsidirbti pinigų iš lankytojų, tačiau visiškai neatsižvelgiant į laikomų gyvūnų gerovę ir jų prigimtinius poreikius“, – sako LGTAO vadovė Brigita Kymantaitė.

Kaip pavyzdį B.Kymantaitė pateikia ir netinkamą Karklėje esančiame Antano ir Dainos Bosų viešbučio „Gamtos perlas“ teritorijoje laikomų vilkų bei naujai ten įkurdintos meškos gerovę.

Anot LGTAO, ankstesnė Bosų laikyta meška, vardu Laima, dėl skurdžių laikymo sąlygų „Gamtos perle“ buvo paimta 2014 m. rugpjūtį. Kaip teigiama pranešime, Laima buvo išgabenta į Vokietijoje esantį meškų gyvenimui pritaikytą rezervatą, kuriame ji gyvena 1 ha aptvertame miško plote su vandens tvenkiniu. Apie dvidešimt metų skurdžiomis sąlygomis gyvenusią mešką reabilituoti ir išmokti naudotis didesne aplinka, tvenkiniu, kokybišku maistu rezervato darbuotojams užtruko beveik dvejus metus.

Anot LGTAO, meškos pervežimą, kainavusį apie 5 tūkst. eurų, nesutikus to padaryti patiems gyvūno savininkams Bosams, rėmė gyvūno gerovei neabejingi Lietuvos ir užsienio piliečiai.

Tačiau praėjusiais metais, pasak LGTAO pranešimo, Bosai buvusiame Laimos voljere, visiškai nepakeitę jo būklės, apgyvendino kitą mešką. „Gamtos perlo interneto puslapyje teigiama, kad čia esančių gyvūnų apžiūrėjimas suaugusiam žmogui kainuoja 2 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius