-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Gitanui Nausėdai įteikta puokštė su juodu kaspinu buvo mirties palinkėjimas?

Po šeštadienį Kaune įvykusio prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su rinkėjais internete ir žiniasklaidoje pradėjo sklisti keistas naratyvas, kuris susiejo LGBTQ+ bendruomenės dovanotą gėlių puokštę su mirties palinkėjimu.
G.Nausėdai įteikta puokštė/15 koliažas
Gitanui Nausėdai įteikta puokštė / TV3 žinių reportažo nuotrauka

Sutelkė dėmesį į kaspiną

Šalies vadovui padovanotą gėlių puokštę, kuri buvo perrišta juodu kaspinu, savo reportaže šeštadienio laidoje ypač akcentavo TV3 „Žinios“.

„G.Nausėdos kavą su kauniečiais apkartino LGBT bendruomenės atstovų akibrokštas. Jie Prezidentui įteikė puokštę, perrištą juodu kaspinu.

G.Nausėda neėmė jokių dovanų ir gėlių sau nepasiliko. Iš karto jas įteikė vienai kaunietei. Ši vėliau pasidalijo emocijomis“, – pasakojo žinių vedėjas Rokas Petkevičius.

Reportaže matomi į susitikimą atvykę Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius su palyda ir pats prezidentas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius, Gitantas Nausėda
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Vytautas Raskevičius, Gitantas Nausėda

„Štai ir akibrokštas, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, apkartino susitikimą prie kavos“, – teigiama reportaže.

Reportaže matyti, kaip vienas iš T.V.Raskevičiaus palydovų G.Nausėdai įteikia gėlių puokštę, o prezidentas, pasiteisinęs, kad negali priimti dovanų, jas iškart įteikia šalia stovinčiai moteriai.

Ekrano kopija iš TV3 žinių reportažo
Ekrano kopija iš TV3 žinių reportažo

„Atidžiau peržiūrėjus puokštę moteris nustėro. Ir tikrai ne dėl gėlių grožio, o kad jos perrištos juoda juosta. Tad negailėjo karčių žodžių puokštę prezidentui atnešusiems LGBT atstovams“, – pasakojama toliau.

Bendraudama su žurnalistais moteris paragino atkreipti dėmesį į tai, su kokios spalvos kaspinu buvo gėlių puokštė.

„Negražu iš tų, kas padovanojo. Atkreipkit dėmesį, su kokiu kaspinu. Aišku, čia tik simbolis, bet linkėti kažkam mirties niekad negalima. Gėlės yra gėlės, o kaspinas yra savo ruožtu“, – sakė ji, patikindama, kad gėlės keliaus tiesiai į šiukšlyną.

Pranešė ir kiti

Apie šį Seimo nario ir prezidento susitikimą rašė ir naujienų agentūra BNS.

„Parašą už G.Nausėdą atidavęs parlamentaras, Laisvės partijos narys T.V.Raskevičius, atvykęs su dviem bičiuliais, įteikė juodu kaspinu perrištą puokštę, kurią prezidentas netrukus perdavė susitikime dalyvavusiai kaunietei“, – rašoma žinutėje.

Naujienų agentūros teigimu, šalies vadovas teigė taip pasielgęs, nes negalintis priimti dovanų. Dėl tos pačios priežasties jis nepriėmė ir ženkliuko su Lietuvos bei vaivorykštės vėliavų spalvomis.

BNS taip pat pateikė ir panašią moters citatą: „Įteikė puokštę su juodu kaspinu. Nustebau, kad gėlės man. Užkliuvo gedulas, negalima šitaip, manau.

Kažkaip kitaip reikia rasti pokalbį. Gėlės yra gėlės, o kaspinas yra savo ruožtu. Be abejo, keliaus į šiukšlyną. (...) Aišku, čia tik simbolis, bet linkėti kažkam mirties negalima.“

Visos puokštės rišamos taip pat

Internete greitai pasirodė atsakas į kaltinimus, neva juodas kaspinas buvo kažkaip susijęs su mirties palinkėjimu.

Į juos savo „Facebook“ paskyroje atsakė įmonės „Flowers & Lovers“, kurios surištą puokštę prezidentui įteikė parlamentaras, vadovas Adomas Aleksandravičius. Jo teigimu, tokiais kaspinais perrišamos visos jų puokštės.

Fake news (liet. „netikros naujienos“) TV3 sukūrė propagandinį klipą, žeminantį LGBT ir ją palaikančius žmones.

TV3 (ir kitos žiniasklaidos priemonės) sukūrė naratyvą, kad puokštė nuo LGBT bendruomenės buvo „...perrišta juodu kaspinu, linkinčiu mirties...“.

Kaip įmonės vadovas, dar kartą pasitikrinęs su 3 floristėm, kurios kūrė šitą puokštę, galiu pasakyti, kad tai yra mūsų brand‘inė juosta, kuri yra rišama visose puokštėse, kurios džiugina dešimtis tūkstančių mūsų klientų“, – paaiškino jis.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Peržvelgus „Flowers & Lovers“ įmonės „Facebook“ puslapį, iš tiesų galima rasti ne vieną nuotrauką, kurioje gėlių puokštės yra perrištos tokiu pačiu juodu kaspinu (čia, čia, čia, čia, čia).

„Flowers & Lovers“ nuotr.
„Flowers & Lovers“ nuotr.

Portalui 15min susisiekus su televizija TV3, jos atstovas nuo komentaro šiuo metu susilaikė.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Bandymas susieti prezidentui dovanotą puokštę, perrištą juodu kaspinu, su mirties palinkėjimu nėra teisingas. Įmonės savininkas teigė, kad tokiu kaspinu yra perrišamos visos jų puokštės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius