Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Lietuvoje apsilankęs V.Zelenskis Seimo svečių knygoje paliko skundą?

Socialiniuose tinkluose platinama žinutė, neva Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susiti­­kime Vilniuje apsilankęs Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis Seimo svečių knygoje paliko įrašą, kuriame – skundas, kad Lietuva ir kitos valstybės neperduoda kariaujančiai šaliai „Patriot“ sistemų. Tačiau iš tiesų V.Zelenskio įrašas šioje knygoje atsirado gerokai anksčiau ir buvo visiškai kito turinio.
Gitanas Nausėda, Volodymyras Zelenskis
Gitanas Nausėda, Volodymyras Zelenskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Socialiniame tinkle „Tiktok“, o vėliau ir „Facebook“ plinta rusų kalba parašyta žinutė, kurioje pasakojama apie tariamą Ukrainos vadovo nedėkingumą.

Pastaruoju metu tai itin dažnai pasitaikantis Kremliaus naratyvas – esą Vakarai jau pavargo būti Ukrainos rėmėjais, o V.Zelenskis vis kanda į ištiestą pagalbos ranką.

„V.Zelenskis atvyko į Vilnių dalyvauti Trijų jūrų iniciatyvos aukščiausiojo lygio susitikime. Pirmučiausia jis parašė skundą Lietuvos Seime esančioje pastebėjimų ir pasiūlymų knygoje dėl Lietuvos ir Europos nenoro Ukrainai tiekti „Patriot“ sistemas. Lietuvos prezidentas tik gūžtelėjo pečiais“, – tvirtinama socialinio tinklo įraše.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena apie V.Zelenskio įrašą Seimo svečių knygoje
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama melagiena apie V.Zelenskio įrašą Seimo svečių knygoje

Pasirašo tik pirmą kartą

Visų pirma, jokios „pastebėjimų ir pasiūlymų“ knygos Seime nėra.

Pirmą kartą parlamente apsilankę aukšto rango politikai pasirašo tam skirtoje svečių knygoje, tačiau joje nėra dėstomi nei skundai, nei pageidavimai.

Knygoje svečiai pasirašo tik vieną – pirmąjį – kartą, vėlesnių vizitų metu ši procedūra nebekartojama.

V.Zelenskis pirmą kartą Seime lankėsi dar 2019 metų lapkričio 27 dieną, taigi, dar prieš prasidedant Rusijos invazijai į Ukrainą.

Tuo metu Seimo svečių knygoje Ukrainos vadovas paliko tik parašą po iš anksto parengtu tekstu, informuojančiu apie vizitą Seime.

Tą įrodo ir Seimo kanceliarijos atstovų 15min atsiųsta įrašo nuotrauka.

LRS nuotr./V.Zelenskio įrašas Seimo svečių knygoje
LRS nuotr./V.Zelenskio įrašas Seimo svečių knygoje

Šiemet dalyvaudamas Vilniuje vykusiame Trijų jūrų iniciatyvos aukščiausiojo lygio susitikime, V.Zelenskis paliko įrašą prezidentūros svečių knygoje, tačiau ir jame nebuvo jokių skundų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gitanas Nausėda susitiko su Volodymyru Zelenskiu
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gitanas Nausėda susitiko su Volodymyru Zelenskiu

Pretenzijų nebuvo

2019 metais vykusio vizito metu Ukrainos vadovas išvis nekalbėjo apie „Patriot“ sistemas, nebuvo pažerta ir priekaištų Lietuvai ar ES.

V.Zelenskis susitiko su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda, aptarė dvišalius politinius ir ekonominius santykius, saugumo ir gynybos, Ukrainos euroatlantinės integracijos klausimus, bendradarbiavimą energetikos, inovacijų, transporto ir socialinės politikos srityse.

Ukrainos vadovas Vilniuje taip pat lankėsi kitose valdžios institucijose, taigi ir Seime, dalyvavo atidarant Lietuvos ir Ukrainos verslo forumą, Antakalnio kapinėse pagerbė Lietuvos laisvės kovotojų atminimą, padėjo gėlių prie ukrainiečių menininko Taraso Ševčenkos paminklo.

Prezidentūroje surengtos spaudos konferencijos metu V.Zelenskis sakė besidžiaugiantis būdamas svetingoje Lietuvos žemėje.

Jis Vilnių vadino itin maloniu miestu ir dėkojo už šiltą priėmimą. Ukrainos prezidentas Lietuvą vadino artima ukrainiečiams valstybe, o dvišalis dialogas esą yra kupinas pasitikėjimo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda

15min verdiktas: melas. V.Zelenskis nepaliko skundo dėl „Patriot“ sistemų Seimo svečių knygoje

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius