Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai per Saulės užtemimą įgyvendinami magiški ir bloga atnešiantys ritualai?

Prieš pirmadienį įvyksiantį Saulės užtemimą, kuris bus matomas Centrinėje ir Šiaurės Amerikoje, socialiniuose tinkluose pasipylė melagienos apie šį retą ir įspūdingą astronominį reiškinį.
Saulės užtemimas buvo matomas ir Filipinuose
Asociatyvinė nuotr. Saulės užtemimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įžvelgė sąsajų su egiptiečių dievu

Sekmadienio vakarą viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo įvykių, tariamai susijusių su pirmadienį įvyksiančiu Saulės užtemimu, sąrašu. Jis plinta ir kitur internete.

„NASA balandžio 8 d. nuo 15.33 val. Virdžinijoje paleidžia 3 raketas, – teigiama sąraše anglų kalba. – Balandžio 8 d. vėl startuoja CERN. Teksasas 24 valandoms uždraudžia važiuoti puspriekabėms.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai Saulės užtemimą sieja su įvairiais mistiniais dalykais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautai Saulės užtemimą sieja su įvairiais mistiniais dalykais

Valdžios institucijos skelbia pareiškimus, kad reikia pasiruošti papildomo maisto ir vandens...

Baimės taktika ir dar vienas įvykis, kuris praeina be incidentų, ARBA turėtume būti tikrai susirūpinę?“

Beveik tuo pačiu metu kitas „Facebook“ vartotojas vieną po kito paskelbė kelis įrašus apie užtemimą.

„Didysis hadronų greitintuvas vėl įsijungia per Saulės užtemimą (6 metai, 6 mėnesiai, 6 savaitės ir 6 dienos po paskutinio Didžiojo Amerikos užtemimo), o NASA į Mėnulio šešėlį paleidžia 3 raketas 15.33 val., nors užtemimas įvyks tarp 14:00 06 ir 16:33.

Raketos projektas pavadintas „Apep“ pagal egiptiečių chaoso demoną, kuris įgavo gyvatės pavidalą savo misijos metu praryti saulę ir panardinti pasaulį į amžiną tamsą.

Iš tiesų atrodo, kad tamsiosios jėgos, panaudodamos užtemimo jėgą konkrečiam ritualui, bando atlikti apeiginį magišką epinio masto darbą. Galimas manipuliavimas šiomis energijomis, siekiant atverti portalus, pakeisti realybę arba susisiekti su kitais matmenimis ar esybėmis (kalba netaisyta – red. past.)“, – teigiama pirmame įraše (panašiai rašė dar viena internautė).

Netrukus tas pats internautas pakartoja kažkieno socialiniuose tinkluose angliškai užduotą klausimą: „Jei saulė teka rytuose, o užtemimas įvyksta vakaruose, tai kodėl balandžio 8-osios užtemimo kelias nukreiptas iš pietvakarių į šiaurės rytus?“

Galiausiai jis pareiškė, kad „balandžio 8 d., per Saulės užtemimą X, planuojama X biologinė ataka“. Tariamai užtemimo metu „orlaiviai (nuo Kanados iki Meksikos) turi kelis intervalus purkšti biologinio ginklo miltelius virš Šiaurės Amerikos, ypač Saulės kelyje“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai gąsdinami nebūtais dalykais, kurie esą nutiks per Saulės užtemimą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai gąsdinami nebūtais dalykais, kurie esą nutiks per Saulės užtemimą

Neįvardytas „baltymų pagrindu sukurtas biologinis ginklas“ neva smogsiantis amerikiečiams, kurie tuo metu lauke stebės užtemimą. Pirmieji susirgimo simptomai neva pasireikš po savaitės, o po 90 dienų Pasaulio sveikatos organizacija tariamai paskelbs pandemiją.

Rusė gąsdina kone apokalipse

Dar viena „Facebook“ vartotoja apie būsimą užtemimą užsiminė prieš maždaug dešimt dienų. Jos įrašas iki šiol peržiūrėtas 3,2 tūkst. kartų.

Taip pat skaitykite: Jau visai netrukus Mėnulis trumpam visiškai uždengs Saulę

Moteris pasidalijo pusketvirtos minutės ilgio įrašu iš „TikTok“. Jau 460 tūkst. kartų peržiūrėtame įraše internautė rusiškai pasakoja, ko tikėtis per užtemimą.

Svetlana Sokova prisistatančios moters teigimu, jau vasarį JAV ir Kanados mokyklos įspėjo, kad saugumo sumetimais moksleiviams pamokos baigsis gerokai anksčiau. Tai esą keista, nes užtemimas tęsiasi vos keletą minučių. Esą perspėta ir apie interneto sutrikimus, tariamai galima tikėtis masinio elektros išjungimo.

225 tūkst. sekėjų turinti „TikTok“ vartotoja pademonstravo straipsnio apie vadinamąją „velnio kometą“ antraštę ir praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje išleisto laikraščio, kuriame buvo įspėta apie 2024 m. laukiantį Saulės užtemimą, nuotrauką.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose prisimintas kelių dešimtmečių senumo laikraštis, kuriame užsiminta apie galimą Saulės užtemimą šiemet
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose prisimintas kelių dešimtmečių senumo laikraštis, kuriame užsiminta apie galimą Saulės užtemimą šiemet

„Mums ruošia eilinį siurprizą tiksliai pagal grafiką“, – įspėjo ji ir paragino būti kartu su kitais žmonėmis, taip pat turėti pasiruošus „lagaminėlį su maisto ir vandens atsargomis bei, pageidautina, ginklą“.

Ohajo valstijoje išleisto laikraščio nuotrauką paskelbė ir lietuvė. Ja pastaruoju metu dalijosi daugelis įvairių socialinių tinklų vartotojų. Vieno „X“ vartotojo įrašas su šia nuotrauka nuo kovo 19 d. peržiūrėtas 2,6 mln. kartų. Apie jį paskelbta ir straipsnių.

Ta pati „TikTok“ vartotoja užtemimo išvakarėse paviešino naują įrašą, kuriame įspėja, kad bus įjungtas hadronų greitintuvas, o to pasekmės neva galinčios būti įvairios: „nuo paprasto elektros atjungimo iki stipriausių žemės drebėjimų“. Šis įrašas jau peržiūrėtas daugiau nei 80 tūkst. kartų.

Melagienų – visiems skoniams

Saulės užtemimas yra didelis įvykis Šiaurės Amerikoje. JAV ir Kanados žiniasklaidoje pilna paaiškinimų apie šį reiškinį, skelbiama, kada, kur ir kaip saugiai jį stebėti.

Shutterstock nuotr./Visiškas Saulės užtemimas
Shutterstock nuotr./Visiškas Saulės užtemimas

Daugelį dominančią informaciją lydi nemažai melagienų, dalis kurių, kaip rodo cituoti įrašai iš „Facebook“, pasiekė ir Lietuvą. Kai kurias iš jų jau paneigė JAV dienraščio „USA Today“ faktų tikrintojai. Portalas 15min paaiškina kai kurią skelbiamą informaciją.

NASA paleidžia 3 raketas

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija tikrai suplanavo per užtemimą paleisti 3 zondavimo raketas. Kai kurie net aiškina, esą bus taikomasi į 3 mėnulius.

Bet tame nėra nieko mistiško ar slapto – NASA tiesiog naudojasi proga ištirti, kaip paveikiami viršutiniai Žemės atmosferos sluoksniai, kai virš dalies planetos trumpam pritemsta saulės šviesa.

Projektas pavadintas APEP pagal egiptiečių chaoso demoną

Minėtas zondavimo raketų projektas vadinamas APEP, bet tai tėra angliškų žodžių Atmospheric Perturbations around Eclipse Path (Atmosferos perturbacijos aplink užtemimo kelią) abreviatūra.

Apepas išties buvo senovės egiptiečių dievas – gyvatės pavidalo drakoniškas demonas, chaoso įsikūnijimas. Bet NASA nemini jokios projekto sąsajos su šia dievybe.

Apeiginis magiškas epinio masto darbas

Kai kurie internautai aiškina, esą šis projektas yra tarytum magiškas sekso ritualas. Tai nėra tiesa – NASA panoro išsiaiškinti, kaip užtemimas paveikia viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius. Agentūra neketina atverti ir jokių portalų į kitus matavimus.

Vėl startuoja CERN

Internautai skelbia neteisingą didžiojo hadronų greitintuvo darbo laiką ir pobūdį. CERN įranga pradėjo veikti kovą, likus mėnesiui iki užtemimo. Ši technologija toli gražu nėra tokia stipri, kad galėtų atverti kokius nors socialiniuose tinkluose minimus portalus.

Kodėl užtemimo kelias nukreiptas iš pietvakarių į šiaurės rytus

Atsakymas į tai pateiktas Europos kosmoso agentūros (ESA) mokomosios iniciatyvos CESAR tinklalapyje.

„Žemė sukasi prieš laikrodžio rodyklę (žiūrint į Šiaurės ašigalį). Mėnulis taip pat sukasi aplink Žemę ta pačia kryptimi prieš laikrodžio rodyklę.

Taigi Mėnulis juda tarp Saulės ir Žemės iš vakarinės dangaus dalies, žiūrint iš Žemės taško“, – paaiškinta čia.

Ar tikrai Žemė panirs į tamsą?

Netiesa. Užtemimas iš viso tęsis kelias valandas ir bus matomas palyginti siauroje juostoje, kuri kirs Meksiką, JAV bei pietrytinę Kanadą.

Tik tie, kurie bus šioje teritorijoje, galės patirti aptemimą, bet tai tęsis tik kelias minutes.

15min verdiktas: melas. Didelė dalis socialiniuose tinkluose platinamos informacijos apie Saulės užtemimą neturi jokio pagrindo. Netiesa, kad NASA taikysis į tris mėnulius ar atliks mistinį ritualą, kad jos įgyvendinamas projektas susijęs su egiptiečių chaoso demonu, kad CERN vėl įjungtas užtemimo proga.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius