-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 22

Archyvai prabyla (III): Lietuvos elite – ekskomunistai, į kompartiją stoję ir per Atgimimą

„Manęs niekas neklausė. Nežinau, ar reikia mojuoti šita korta“, – sako istorikas Alfredas Bumblauskas apie savo buvusią narystę Komunistų partijoje. 15min archyvuose patikrino įtakingiausių lietuvių sąrašą. Paaiškėjo, kad komunistais taip pat buvo žurnalistai Rimvydas Valatka ir Rolandas Barysas, teisininkas Rolandas Valiūnas ir verslininkas Arvydas Avulis. Pastarasis ketvertas į partiją įstojo jau Atgimimo laikotarpiu, prieš pat nepriklausomybės atkūrimą.
Komunistų partijos nariai įtakingiausių žmonių sąraše
Komunistų partijos nariai įtakingiausių žmonių sąraše / 15min montažas

Nauja diskusijų banga dėl buvusios narystės Komunistų partijoje ir šio fakto deklaravimo kilo, paaiškėjus, kad komunistu yra buvęs šalies prezidentas Gitanas Nausėda. Jis pripažino, kad šios biografijos detalės nutylėjimas buvo klaida.

VIDEO: Redaktorė paaiškina: kaip žurnalistai sužino kas priklausė komunistų partijai?

Vėliau 15min Tyrimai atskleidė, kad šiuo metu Seime dirba 20 buvusių komunistų, komunistais taip pat yra buvę 12 dabartinių šalies merų.

Šįkart 15min pažvelgė į žmones, kurie laikomi įtakingiausiais Lietuvoje, remiantis žurnalo „Reitingai“ ir portalo delfi.lt kasmet sudaromu sąrašu.

A.Bumblauskas: komunistai vengia savo praeities

Žinia apie Seime dirbančius ekskomunistus sulaukė plataus atgarsio, parlamentas įpareigojo kandidatus atskleisti narystę Komunistų partijoje.

A.Bumblauskas pernai rudenį po 15min Tyrimų publikacijos dalyvavo LRT televizijos diskusijoje „Forumas“ šia tema. Profesorius tada teigė, kad dėl neišsamaus istorikų darbo buvę komunistai vengia savo praeities, tačiau neužsiminė pats nuo 1984-ųjų buvęs TSKP nariu.

„Istorikai, matyt, per mažai padarė, kad parodytų, kad vadinamoji reformuotoji Komunistų partijos dalis yra Nepriklausomybės akto signatarai. (...) Ir tai padaryta taip blogai, kad buvę komunistai vengia savo praeities“, – sakė A.Bumblauskas.

VIDEO: Alfredas Bumblauskas apie stojimą į TSKP 1984-aisiais

Garsiausias Lietuvos istorikas savo poziciją laidoje nepaminėti savo biografijos detalės aiškina labai panašiai, kaip daugelis 15min anksčiau kalbintų politikų – niekas neklausė, tad nebuvo reikalo ir minėti.

Stop kadras LRT Forumo 2022 10 19 laidos
Stop kadras LRT Forumo 2022 10 19 laidos

Priešais A.Bumblauską LRT studijoje stovėjusi VU Filosofijos fakulteto profesorė Danutė Gailienė tąkart svarstė apie išsamių mokslinių tyrimų poreikį nagrinėjant su sovietų režimu kolaboravusių, prisitaikiusių žmonių motyvus, jų psichologiją anuomet ir jau išgyvenus virsmą po komunistinės santvarkos žlugimo.

„Tokie yra dėsniai – jei žmonės patiria arba labai skaudžius, trauminius įvykius, arba gėdingus, tada ne taip lengva tai integruoti į savo asmenybės visumą. Integruoti tokias nepatogias ar labai skausmingas patirtis yra darbas ir toli gražu ne visada tai pasiseka.

„Žmonės kartais visą gyvenimą lieka fragmentuoti ir dalies savo patirtų išgyvenimų nepripažįsta ar neatsimena. Ir labai gaila, nes tas traumos įveikos ar integracijos darbas yra išlaisvinantis, palengvinantis dalykas – ir žmonėms tas svarbu, ir visuomenei tas svarbu“, – svarstė D.Gailienė.

A.Bumblauskas – ne politikas, bet ne vienerius metus portalo delfi.lt ir žurnalo „Reitingai“ apklausose renkamas į „Lietuvos įtakingiausiųjų“ sąrašą.

Jame pagal įtakos svorį šalies gyvenimui, viešajai nuomonei eilės tvarka surikiuojami politikai, verslininkai, tarnautojai ir teisininkai, visuomenininkai, žiniasklaidos bei popkultūros atstovai.

15min Tyrimai išnagrinėjo archyvų duomenis apie šio elito žmones – „Lietuvos įtakingiausiųjų“ reitingo skirtingų visuomenės grupių pirmuosius dešimtukus.

Žurnalistai, istorikas, teisininkas, verslininkas

Lietuvos ypatingajame archyve saugomos šių žymių dabarties veikėjų TSKP bylos: „Verslo žinių“ vyriausiojo redaktoriaus R.Baryso, politikos apžvalgininko, Nepriklausomybės atkūrimo akto signataro R.Valatkos, teisininko advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ vadovaujančio partnerio R.Valiūno, verslininko bendrovės „Hanner Group“ savininko A.Avulio ir Vilniaus universiteto istorijos profesoriaus A.Bumblausko.

Viešuose šaltiniuose – pavyzdžiui, Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje – informaciją apie buvusią narystę TSKP galima aptikti tik R.Valatkos gyvenimo aprašyme. Visų kitų minimų žinomų asmenų pristatymuose jų buvęs ryšys su kompartija nenurodomas.

Pagal dokumentus – keturi iš jų į TSKP įstojo jau Atgimimo laikotarpiu: A.Avulis – 1988-ųjų rugpjūtį, R.Valiūnas – tų pačių metų gruodį.

Žurnalistai R.Valatka ir R.Barysas į kompartiją priimti dar vėliau – 1989 metų liepą ir spalį.

„Verslo žinių“ vyriausiojo redaktoriaus R.Baryso atvejis išskirtinis – jis kategoriškai neigė buvęs TSKP nariu. Nors archyve yra saugoma byla, taip pat išlikę ir kiti susiję dokumentai, išskyrus įskaitos kortelę.

Žurnalistas kėlė versiją, kad jo įstojimas į partiją gali būti suklastotas.

Tačiau šią situaciją vertinę istorikai, archyvų specialistai, taip pat kai kurie to laikmečio amžininkai atmetė tokią versiją kaip mažai tikėtiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius