-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 12

Aštuoni europarlamentarai laiške Seimui teigia, kad homofobiška pataisa – nepriimtina

Aštuoni europarlamentarai ketvirtadienį kreipėsi į Seimą prašydami nepriimti įstatymo, nukreipto prieš seksualines mažumas. Parlamentarai pagarsėjusio kovotojo su homoseksualumu Petro Gražulio pataisą ketvirtadienio rytą atidėjo ateičiai.
Vaivorykštės vėliava
Vaivorykštės vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisai liko tik galutinis balsavimas – visus kitus žingsnius parlamente ji jau praėjo. 

Jungtinės Europos Sąjungos grupės dėl LGBT teisių viceprezidentas, europarlamentaras škotas Ianas Duncanas kartu su kolegomis laiške Seimui išreiškė gilų susirūpinimą pataisa, kuri pažeistų Lietuvos įsipareigojimus dėl diskriminacijos. 

ianduncan.org.uk nuotr. /Ianas Duncanas
ianduncan.org.uk nuotr. /Ianas Duncanas

„Pataisa buvo sukurta siekiant apriboti saviraiškos laisvę ir susirinkimų laisvę bei nubausti „prieštaravimą konstitucinėms moralinėms vertybėms“. Tai užtrauktų baudas tiems, kurie būtų pripažinti viešai niekinę konstitucines vertybes, šeimos vertybes, arba organizavę renginius, kurie galėtų įžeisti visuomenės moralę“, – rašoma laiške, kurį cituoja Kaleidoscot.com. 

Pabrėžiama, kad po priėmimo eisenos už lygybę ir panašūs renginiai atsidurtų teisėsaugos taikiklyje. 

Pabrėžiama, kad po priėmimo eisenos už lygybę ir panašūs renginiai atsidurtų teisėsaugos taikiklyje. 

Laišką, be I.Duncano, pasirašė dar septyni jo kolegos Europos Parlamente: „Kaip įstatymų leidėjai, mes raginame jus atmesti šią pataisą. Norime pabrėžti, kad tai yra nepriimtinas pagrindinių teisių pažeidimas, prieštaraujantis Europos nediskriminavimo ir lygybės vertybėms, kurios apibrėžtos ES Pagrindinių teisių chartijoje ir Lietuvos įsipareigojimams Europos ir tarptautinei teisei“. 

Jų teigimu, norimas įteisinti draudimas kelia grėsmę Lietuvos piliečiams netrukdomai gauti ir skleisti informaciją.

Jie priminė, kad 2013 metais Europos Tarybos komisija kovai už demokratiją vadinamuosius „homoseksualų propagandos“ įstatymus pripažino nesuderinamais su Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija ir tarptautinių žmogaus teisių standartais.

I.Duncanas interviu teigė, kad įstatymo pataisa reiškia paprasčiausią diskriminaciją: „Jie kuria situaciją, kurioje būtų draudžiama kalbėti apie bet kokius klausimus, susijusius su homoseksualumu, ar tai būtų sveikatos, teisių ar galimybių klausimai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius