-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 04

Avarinio nusileidimo Panevėžyje herojus – legendinis Lietuvos aviatorius Vladas Kensgaila

Šeštadienį 15min pranešė apie dramatišką, bet laimingai pasibaigusį lėktuvo avarinį nusileidimą pievoje prie Panevėžio aerodromo. Paaiškėjo, kad šioje avarijoje išsigelbėjęs pilotas yra 82 metų Vladas Kensgaila – aviacijos sportininkas, aviakonstruktorius, Lietuvos ir Panevėžio miesto politinis bei visuomenės veikėjas.
Vladas Kensgaila greta legendinės „Lituanicos“ modelio
Vladas Kensgaila greta legendinės „Lituanicos“ modelio / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Apie tai, kad lėktuvu VK-9 skrido pats jo konstruktorius V.Kensgaila, naujienų portalui 15min patvirtino į įvykio vietą netrukus po incidento atvykęs Stetiškių aerodromo lakūnas ir legendinio aviatoriaus kolega Algirdas Šimoliūnas.

Pasak pašnekovo, V.Kensgaila, atrodo, smarkiau per avarinį nusileidimą nenukentėjo, bet vis tiek buvo įkalbėtas vykti su medikais į ligoninę nuodugnesniam sveikatos patikrinimui. Kokia galėjo būti avarijos priežastis, A.Šimoliūnas nenorėjo spėlioti. Anot jo, tai paaiškės po tyrimo.

V.Kensgaila (gimęs 1933 m. rugsėjo 23 d. Bikavėnuose, Šilutės rajone) yra garsios Švėkšnos bajorų Kęsgailų giminės palikuonis, pažymima svetainėje „Wikipedia“. Jis lakūnas-inžinierius, 1969 m. baigęs aviacijos mokyklą. Aviacijos įmonės konstruktorius. Lėktuvo „Lituanica“, kuriuo Atlanto vandenyną perskrido Steponas Darius ir Stasys Girėnas, replikos kūrėjas.

V.Kensgaila – aktyvus visuomenininkas ir politikas. Jis buvęs Panevėžio miesto savivaldybės tarybos (2000–2003 m., 2003–2007 m. ir 2007–2011 m.) narys, Lietuvių tautininkų sąjungos, Tėvynės Sąjungos Panevėžio miesto skyriaus narys. Žemaičių ir bajorų draugijų narys.

V.Kensgaila suprojektavo devynis aukštesnės klasės savadarbius lėktuvus, į padanges pakilo dar keliolika jo sukonstruotų smulkesnių lėktuvėlių.

V.Kensgailos pasididžiavimas: VK-9

2010 m. V.Kensgaila serijinei gamybai paruošė naują patobulintą savo projektuojamų lėktuvų versiją – aštuonvietį keleivinį lėktuvą VK-9. Modelį skraidina du 6 cilindrų varikliai. Konstruktoriaus teigimu, pagal techninius parametrus VK-9 pranašesnis už panašaus tipo lėktuvus, gaminamus amerikiečių „Cesna“, „Piper“ firmų, kuriems reikia palyginti ilgų takų, o VK-9 gali tūpti bet kokioje aikštelėje (pvz., pievoje).

VK-9 pakelia 1 toną degalų (bakus lėktuve atstoja talpyklos sparnuose). Nenutūpdamas lėktuvas gali nuskristi 2 500 km (atitinkamas amerikietiškas tokio atstumo be degalų pasipildymo įveikti negali). Maksimalus greitis – 550 km/val.

VIDEO: Experimental Amateur-Built Aircraft VK-9 , Vladas Kensgaila

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius