Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 02 01

Baugi žinia Skuode: progimnazijos mokytoja ir dvi mokinės susirgo tuberkulioze, tiriami visi mokiniai

Skuodo Bartuvos progimnaziją apgaubė nerimas – dvi aštuntokės ir mokytoja susirgo tuberkulioze. Kol kas nežinia, kas buvo pirminis ligos šaltinis, mat mokykloje mokosi apie 600 moksleivių, yra kelios dešimtys pedagogų. Jau antradienį bus pradėti tirti visi šios švietimo įstaigos ugdytiniai.
Skuodo Bartuvos progimnazija
Skuodo Bartuvos progimnazija / Mokyklos nuotr.

Apie tuberkuliozės židinį mokykloje 15min pranešė vienos moksleivės mama. Jos laiške teigiama, jog buvo slepiama, kad viena mokytoja seniai serga tuberkulioze.

„Jau keli vaikai apsikrėtė. Mokyklos direktorius ir mokytojai slėpė nuo tėvų visa tai, ir toliau leido tai mokytojai dėstyti mokiniams pamokas ir juos laisvai užkrėsti. Kiek žinoma šiai dienai, jau 8 nekalti vaikai serga šia liga. Direktorius jos neatleido, bet ir slėpė nuo visų šią žinią. Ir įdomu, kaip tokia mokytoja galėjo praeiti medicininę patikrą“, – rašoma laiške.

Pas mus iš tikrųjų yra toks atvejis, ligoninėje yra dvi mergaitės ir viena mokytoja, – patvirtino pavaduotoja.

Skuodo Bartuvos progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dzintra Atminienė 15min patvirtino, jog iš tiesų keli tuberkuliozės atvejai užfiksuoti mokykloje, tačiau, pasak moters, plinta nepagrįsti gandai ir kalbama daug netiesos.

„Pas mus iš tikrųjų yra toks atvejis, ligoninėje yra dvi mergaitės ir nuo antradienio viena mokytoja, – 15min sakė D.Atminienė. – Jokio protrūkio nėra, epidemijos nėra. Aišku, nemalonu, kad taip nutiko, ieškosime, viską darysime, ką galime, kontaktuojame su medikais”.

Pasak pavaduotojos, pirmiausia liga pasireiškė mokinėms, jos ėmė kosėti, sukilo aukšta temperatūra. Vėliau, planinio medicininio patikrinimo metu pakitimai plaučiuose nustatyti mokytojai.

„Mokytojai sveikatą tikrinasi kiekvienais metais, plaučiai šviečiami kas antrus metus. Mokytoja nieko nežinojo, ją ištyrė ir pamatę pakitimus paguldė į ligoninę tolesniems tyrimams, mes daugiau nieko nežinome, nes mums informacija nėra teikiama“, – sakė pavaduotoja D.Atminienė, pripažinusi, kad atvejis iš tiesų nemalonus, tačiau ligos nesirenka.

Negalime teigti, kad prasidėjo nuo mokytojos, būtų labai neatsakinga, – įsitikinusi pedagogė.

D.Atminienė pabrėžė, jog kaltinti mokytoją, kuri pati labai išgyvena ir vos sužinojusi apie ligą paskambino į darbą braukdama ašaras, yra mažų mažiausiai neetiška.

„Mes nežinome, ar liga yra nuo mokytojos, ar nuo vaikų, ar nuo dar ko. Negalime teigti, kad prasidėjo nuo mokytojos, būtų labai neatsakinga. Čia galėjo būti atneštinė liga, turime 600 mokinių, aplink tėvai ir taip toliau. Tėvai susirūpinę, bet panikos nėra. Žmonės išpučia gandus, aišku, kalčiausia lieka mokykla“, –  kalbėjo pedagogė.

Išaiškėjus turbekuliozės atvejams, mokyklos vadovybė susisiekė su Visuomenės sveikatos centru, išklausė rekomendacijų. Nuo antradienio visiems mokyklos bendruomenės nariams bus atliekami tyrimai. Mokytojams šviečiami plaučiai, o vaikams atliekamas tyrimas per odą.

„Rytoj eina pirmoji klasė, pagal sudarytą sąrašą visi bus patikrinti“, – patikino D.Atminienė. Vaikai, mokęsi su susirgusiomis mergaitėmis, jau buvo patikrinti. Dvi susirgusios aštuntokės yra gydomos, viena – Klaipėdoje, kita – Vilniuje. Bendraklasiai jas užjaučia ir jau siuntė palaikymo dovanėlių.

Vaikai serga retai

Klaipėdos respublikinės ligoninės Tuberkuliozės filialo laikinoji vadovė Romualda Gylienė šios situacijos teigė negalinti komentuoti, nes neturinti teisės teikti informaciją.

Pasak jos, Lietuvoje vaikų sergamumas tuberkulioze nėra didelis.

Mokyklos nuotr./Skuodo Bartuvos progimnazija
Mokyklos nuotr./Skuodo Bartuvos progimnazija

Norint sužinoti, ar vaikai užsikrėtę, jiems atliekamas tuberkulino testas. Sveikatos priežiūros specialistas įšvirkščia nedidelį kiekį tuberkulino po oda vidinėje dilbio dalyje. Po 2 – 3 dienų įvertinama odos reakcija. Tuberkulino įšvirkštimo vietoje gali atsirasti patinimas. Išmatavus patinimo diametrą nustatoma, ar testas teigiamas, ar neigimas.

Anot R.Gylienės, eskaluoti, ar vaikas serga, ar ne, negalima, nes vaikas gali būti infekuotas tuberkuliozės bakterijomis, tačiau nesirgti.

„Tai du skirtingi dalykai ir gali būti painiojami. Šeimos gydytojas nustato, ar tai tikrai tuberkuliozė, ar uždara, ar atvira. Žino jo kontaktus ir ieško artimiausioje aplinkoje, šeimoje, o tuomet tarp giminaičių, darželyje, mokykloje“, – sakė R.Gylienė.

Lietuvoje sergamumas tuberkulioze išlieka gana aukštas ir siekia per 50 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Dėl šios priežasties kūdikiai gimdymo namuose yra skiepijami nuo tuberkuliozės. Ši vakcina apsaugo vaikus nuo itin sunkių, žaibinių tuberkuliozės formų, kurios gali baigtis mirtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius