-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 07

Buvusių „Snoro“ savininkų išdavimo Lietuvai byloje – apklausa po apklausos

Londono teismas, nagrinėjantis bylą dėl buvusių žlugusio banko „Snoras“ savininkų Raimondo Baranausko ir Vladimiro Antonovo išdavimo Lietuvai, šią savaitę intensyviai apklausia liudininkus.
Vestminsterio magistrato teismas
Vestminsterio magistrato teismas / 15min.lt nuotr.

Jungtinės Karalystės Vestminsterio magistrato teismo posėdis, suplanuotas net 12 dienų, prasidėjo rugsėjo pabaigoje.

Pirmadienį teisme liudijo žinomas žurnalistas Rimvydas Valatka, buvęs „Lietuvos ryto“ vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas, o dabar – 15min.lt vyriausiasis redaktorius. R.Valatkai klausimų turėjo ir 38 metų V.Antonovą bei 55 metų R.Baranauską ginantys advokatai, ir ekstradicijos siekiantis prokuroras Johnas Hardy. Juos domino, kokia tuo metu, kai buvo uždarytas „Snoras“, buvo politinė situacija Lietuvoje, kaip Lietuvoje vyksta rinkimai, kokie yra valdžios ir žiniasklaidos santykiai.

Pirmadienį teisme lankėsi ir žinomas Lietuvos teisininkas, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas, prof. Vytautas Nekrošius.

Teismas šią savaitę ketina posėdžiauti kasdien. Spalio 14 d. teisme laukiama buvusio laikinojo „Snoro“ administratoriaus Simono Freakley, kuris pirmasis įžengė į nacionalizuotą banką. Nuo S.Freakley priklausė, koks likimas laukia banko. Banko veiklą įvertinusi S.Freakley komanda Lietuvos bankui pateikė kelis pasiūlymus, ką daryti su „Snoru“. Vienas siūlymų buvo skelbti bankrotą, kurį Lietuvos bankas ir pasirinko.

Planuojama, kad liudininkų apklausos baigsis spalio 25 d. Teismo sprendimo, ar išduoti V.Antonovą ir R.Baranauską Lietuvai, tikimasi iki lapkričio vidurio. Ši byla nagrinėjama nuo 2011 m. pabaigos. Lapkričio 16-ąją sueis dveji metai nuo banko „Snoras“ nacionalizavimo.

Lietuvos Generalinė prokuratūra buvusiems banko akcininkams V.Antonovui ir R.Baranauskui yra pareiškusi įtarimus pasisavinus apie 1,7 mlrd. litų „Snoro“ turto.

Buvę banko savininkai neigia kaltinimus, kad iššvaistė ar pasisavino banko turtą. Jie siekia įrodyti, jog tapo politinio susidorojimo aukomis. Bankininkų teisininkai bando įrodyti, jog Lietuvos valdžia V.Antonovo verslą žlugdė dėl to, jog jis rusas, be to, bankininkams keršyta už tai, jog jiems iš dalies priklausantis ir banko pinigais finansuojamas dienraštis „Lietuvos rytas“ aštriai kritikavo prezidentę Dalią Grybauskaitę ir tuometę valdančiąją dešiniųjų koaliciją.

Britų Karališkosios prokuratūros atstovas J.Hardy teismui bando įrodyti, jog jokio politinio susidorojimo nebuvo, o V.Antonovas ir R.Baranauskas tiesiog iš banko bei jo indėlininkų pavogė didžiules sumas. Britų prokurorai teigia, kad V.Antonovas ir R.Baranauskas 2008–2011 m. iš „Snoro“ banko į savo sąskaitas užsienio bankuose 33 kartus pervedė milijonines sumas.

Pasak BNS, Lietuvos Generalinė prokuratūra buvusiems banko akcininkams V.Antonovui ir R.Baranauskui yra pareiškusi įtarimus pasisavinus apie 1,7 mlrd. litų „Snoro“ turto. Lietuvos prokurorai yra pateikę Europos arešto orderį dėl jų suėmimo.

Prokurorai taip pat yra apriboję įtariamųjų nuosavybės teises į 805 mln. litų vertės turtą.

„Snoro“ bankroto administratorius Neilas Cooperis naujausioje ataskaitoje nurodė, kad turi informaciją apie visą V.Antonovo turtą ir mato geras galimybes jį išieškoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius