Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 12

D.Grybauskaitė: dvišalė sutartis neleidžia Baltarusijai išduoti V.Uschopčiko

Dvišalė teisinės pagalbos sutartis neleidžia Baltarusijai išduoti Sausio 13-osios byloje įtariamo generolo Vladimiro Uschopčiko, todėl išeities reikia ieškoti tęsiant politinį dialogą, antradienį pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
V.Uschopčiko kareiviai prie TV bokšto sausio 13-osios rytą
V.Uschopčiko kareiviai prie TV bokšto sausio 13-osios rytą / Ričardo Grigo/BFL nuotr.

Anot šalies vadovės, Lietuvos prokuratūros parengtose išvadose teigiama, kad „Lietuva neturi teisinio pagrindo pagal galiojančią dvišalę sutartį reikalauti pono Uschopčiko kaip Baltarusijos piliečio ekstradicijos“, tačiau apie tai viešai nekalbama.

„Jeigu sutartis nenumato tokios galimybės, tai ką darė prokuratūra 20 metų – imitavo darbą, kad siuntinėja prašymus, žinodama, kad pilietis pagal šią sutartį nebus išduotas?“, – interviu Lietuvos radijui ir televizijai sakė D.Grybauskaitė.

„Sprendžiant iš sutarties sąlygų, iš pačios prokuratūros pažymų, matau, kad bendradarbiavimo su abiem prokuratūrom pagrindu ir sutarties pagrindu ekstradicija neįmanoma. Reikia ieškoti kitų būdų, galbūt per politinį dialogą. Tokį dialogą ir tęsiu“, – sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė sakė ketinanti tęsti politinį dialogą su Minsku tiek, kiek tai įmanoma, bet sakė negalinti nieko žadėti.

„Tęsiu politinį dialogą su Baltarusijos valdžia tiek, kiek tai bus įmanoma. Žadėti aš nieko negaliu, be jokios abejonės. Per 20 metų buvo neįmanoma to padaryti. Nesu garantuota, kad galėsiu aš tai padaryti“, – sakė D.Grybauskaitė.

Baltarusijos generalinė prokuratūra praeitą savaitę atsakyme Lietuvos generalinei prokuratūrai pareiškė negalinti išduoti įtariamųjų – generolo Vladimiro Uschopčiko ir Stanislavos Juonienės. Baltarusijos prokurorai pareiškė, kad įtariamųjų V.Uschopčiko ir Stanislavos Juonienės veiklą ji vertina „pagal tuo metu egzistavusios valstybės – TSRS – įstatymus – kaip siekį apsaugoti šios valstybės (TSRS) konstitucinę santvarką ir teritorinį vientisumą, todėl esą negali suteikti teisinės pagalbos“.

„Be to, remdamiesi Lietuvos Respublikos ir Baltarusijos Respublikos teisinės pagalbos sutartimi, Baltarusijos pareigūnai nurodė, jog jų šalies piliečių išdavimas užsienio valstybei ar proceso veiksmų atlikimas su jais kitos šalies teritorijoje negalimas“, – pranešė Lietuvos generalinė prokuratūra.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius