Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 12 14

Dalia Grybauskaitė apie Visagino AE: kuo mažiau valstybių, tuo lengviau valdyti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nesureikšmino Lenkijos sprendimo atsitraukti nuo Visagino atominės elektrinės projekto, pareiškusi, kad planuojama jėgainė keturioms šalims yra mažoka, o esant mažiau valstybių įmonė būtų valdoma lengviau.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kuo mažiau valstybių, tuo lengviau valdyti įmonę“, – žurnalistams Birštone sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad dabar planuojama 1 300 megavatų atominė elektrinė nepatenkintų keturių valstybių poreikių.

„Tai kol kas vienas 1 300 (megavatų) galingumo įrenginys, o keturioms valstybėms jis yra mažokas. Taigi visiškai natūralu, kad įvairios valstybės grynai komercinais pagrindais darė šį sprendimą“, – sakė prezidentė.

Lenkijos energetikos kompanija PGE praeitą savaitę paskelbė stabdanti savo dalyvavimą Visagino atominės elektrinės projekte, motyvuodama nepriimtinomis sąlygomis.

D.Grybauskaitės teigimu, Lenkijos pažado nebuvo ir anksčiau.

„Jie niekada ir nežadėjo. Šis projektas buvo atviras regioninėms kaimynėms. Tos kaimynės, kurios norėjo dalyvauti pasisiūlė ir dalyvaus. Projektas nėra didelis, kad galėtų apimti labai daug valstybių“, – kalbėjo šalies vadovė.

Lietuva liepos mėnesį pakvietė Japonijos ir JAV konsorciumą „Hitachi GE“ investuoti į jėgainės projektą. Sutartį su šia įmone Lietuvos valdžia žada pasirašyti kitų metų pradžioje.

Projekte taip pat ketina dalyvauti Latvijos ir Estijos energetikos kompanijos. Tikimasi, kad elektrinė pradės veikti iki 2020 metų. Projekto vertė turėtų siekti iki 5 milijardų eurų (apie 17 mlrd. litų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius