Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 08 /16:24

Dalia Grybauskaitė: dėl NATO karinės bazės Lietuvoje sprendimas bus priimtas ne viešose diskusijose

Marijampolėje besilankanti prezidentė Dalia Grybauskaitė neatmetė galimybės Lietuvoje įkurti NATO karinę bazę. Sprendimus, anot jos, turėtų nulemti saugumo situacija aplink Lietuvą, o juos priimti ketinama ne viešose diskusijose.
Prezidentė sėdo prie karinio šarvuočio vairo ir išbandė net kulkosvaidį
Prezidentė sėdo prie karinio šarvuočio vairo ir išbandė net kulkosvaidį / Gintauto Tiškos nuotr.

Prezidentė pripažįsta, kad Lietuvos Konstitucija neleidžia įrengti mūsų šalyje svetimų šalių karinių bazių, bet vis dėlto tvirtina, jog gali tekti ieškoti sprendimų dėl saugumo.

„Dėl NATO bazių, tai 137 Konstitucijos straipsnis draudžia užsienio šalių karinių bazių buvimą Lietuvos teritorijoje. O dėl padidinto saugumo priemonių ir taip vadinamų saugumo planų įgyvendinimo, tai, be jokios abejonės, diskusijos ne tai, kad vyksta, bet sprendimai priimami priklausomai nuo poreikio ir bus priimti, jeigu pasikeis saugumo situacija aplink Lietuvą“, – kalbėjo prezidentė, paklausta apie galimybę Lietuvoje įkurti NATO bazę.

Sprendimai priimami priklausomai nuo poreikio ir bus priimti, jeigu pasikeis saugumo situacija aplink Lietuvą, – sakė D.Grybauskaitė.

Vis dėlto D.Grybauskaitė patvirtino, kad Lietuvos saugumui būtini sprendimai bus priimti ne viešų diskusijų metu.

Lietuvos Konstitucijos 137 straipsnis skelbia, kad „Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti masinio naikinimo ginklų ir užsienio valstybių karinių bazių“.

Praėjusią savaitę premjeras Algirdas Butkevičius apie tokios bazės galimybę Lietuvoje kalbėjo, kad „aljanso nariai turėtų svarstyti šitą klausimą ir priimti sprendimą“.

A.Paulauskas įgėlė D.Grybauskaitei

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, D.Grybauskaitės konkurentas Prezidento rinkimuose Artūras Paulauskas teigia buvęs šokiruotas prezidentės žodžių, kad NATO bazių Lietuvoje būti negali.

„Buvau šokiruotas prezidentei pareiškus, kad NATO bazių Lietuvoje būti negali. Konstitucinio teismo 2011 m. kovo 15 d. nutarime yra aiškiai pasakyta, kad Konstitucijos 137 str. įtvirtintas draudimas netaikomas karinėms bazėms, kurias pagal Lietuvos Respublikos tarptautines sutartis, Seimo ratifikuotą kolektyvinės gynybos sutartį valdo ir kontroliuoja Lietuvos Respublika bendrai su valstybėmis sąjungininkėmis. NATO karinė bazė kaip tik ir būtų tokia. Ką tik minėjome NATO narystės Lietuvoje dešimtmetį, o valstybės vadovė nežino, kad mes ir esame NATO, o mūsų bazės – NATO bazės“, – pabrėžė A.Paulauskas.

A.Paulauskas sakė, kad tokie pareiškimai verčia abejoti prezidentės kompetencija gynybos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius