Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 06 04

Dalia Grybauskaitė Varšuvoje: dvikalbės lentelės – subtili problema, nes tuomet reikės ne tik lenkiškų, bet ir rusiškų užrašų

Lenkijoje besilankanti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vietos žiniasklaidai pareiškė, kad dvikalbės pavadinimų lentelės – gana subtili problema, kuri paliestų ne tik lenkus Lietuvoje, bet ir rusus tiek mūsų šalyje, tiek kitose Baltijos valstybėse, praneša telewizjarepublika.pl.
Dalia Grybauskaitė ir Bronislawas Komorowskis su žmona
Dalia Grybauskaitė ir Bronislawas Komorowskis su žmona / R.Dačkaus nuotr.

„Kalbant apie gatvių pavadinimus, noriu priminti, kad tai labai subtilus klausimas turint omeny ne tik lenkų tautinę mažumą, bet ir vietos rusus. Šiomis aplinkybėmis turėtume taip pat vartoti rusų kalbą kai kuriuose mūsų rajonuose. Įsivaizduokite tuomet situaciją Latvijoje ir Estijoje. Noriu jūsų paklausti – ar lenkai norėtų, kad pusė Rygos būtų rusiška? Norėčiau, kad jūsų politikai ir Lenkijos visuomenė suprastų, jog tai labai subtilus klausimas. Nekalbame apie lenkų tautinę mažumą, o apie mūsų kalbos ir teritorijos apsaugą nuo kito kaimyno, ypač dabar – nuo kaimyno, kuris yra gana nemalonus ir nenuspėjamas“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Anot Lietuvos prezidentės, lenkų tautinės mažumos situacija pastaraisiais metais tikrai nepasikeitė. Dėl pavardžių rašymo D.Grybauskaitės nuomonė daug lankstesnė, esą telaukiama Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nuomonės ir klausimas dėl pavardžių rašymo originalo kalba bus išspręstas.

Taip pat D.Grybauskaitė teigė, kad jau artimiausioje ateityje vienas pagrindinių Vyriausybės darbų bus ekonomiškai plėtoti Vilniaus kraštą, o ji pati, pradėjusi antrąją kadenciją, būtinai apsilankys Rytų Lietuvos rajonuose.

D.Grybauskaitė nepraleido progos ir sukritikuoti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderį Valdemarą Tomaševskį, teigdama, kad jis yra „prokremliškas“, remia Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir Krymo okupaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius