2017 03 08

Dar viena nuošliauža Gedimino kalne – nuslinko ir pietrytinio šlaito dalis

Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM) savo puslapyje skelbia, kad Gedimino kalne užfiksuota dar viena nuošliauža – šįkart pietrytinėje šlaito pusėje.
Griūvantis Gedimino pilies kalno šlaitas
Griūvantis Gedimino pilies kalno šlaitas / LNM nuotr.

„Pietrytiniame Gedimino kalno šlaite kovo 7 d. nušliaužė įmirkusio augalinio grunto sluoksnis, apie 40 kv. metrų“, – rašoma trumpame LNM pranešime.

Muziejaus teigimu, įvertinti situaciją yra kviečiama kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson šių metų sausio 25 dienos įsakymu sudaryta darbo grupė Gedimino kalno avarijos grėsmės pašalinimo darbų koordinavimui ir priežiūrai.

Daugiau informacijos LNM nepateikia.

LNM nuotr./Griūvantis Gedimino pilies kalno šlaitas
LNM nuotr./Griūvantis Gedimino pilies kalno šlaitas

Pirmadienį LNM skelbė, kad kas savaitę atlieka Gedimino kalno šlaitų apžiūras ir fiksuoja pastebėtus pakitimus. „Lietuvos geologijos tarnybos specialistai dalyvauja Gedimino kalno deformacijų apžiūrose ir savo ruožtu teikia vertinimus apie Gedimino kalno šlaito būklę, vykstančių deformacinių procesų įtaką šlaitams, analizuoja tacheometrinių šiaurinio šlaito stebėjimų (posvyrių ir poslinkių daviklių) duomenis. Geologijos tarnybos specialistai prižiūri ir inžinerinius geologinius tyrimus.

Vasario mėnesio pabaigoje Gedimino kalno šiaurės vakarų šlaite esantys rostverkai (gelžbetoninės sijos) buvo sutvirtinti lynais ir grandinėmis, tokiu būdu sumažinta jų avarinė grėsmė. Lietuvos nacionalinis muziejus Lietuvos geologijos tarnybos yra paprašęs pagal galimybę pateikti rekomendacijas šlaitų stabilizavimo laikinoms ir ilgametėms priemonėms įrengti. Gedimino kalno tvarkybos darbus organizuoja Lietuvos nacionalinis muziejus“, – rašoma muziejaus tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Pernai užfiksuotos bent kelios didelės nuošliaužos Gedimino kalne, tačiau jos buvo šiaurinėje kalno dalyje.

Situacija, kad kovo 7-ąją vėl nuslinko Gedimino kalno šlaito dalis iš kitos – pietrytinės pusės, ir teigdamas, kad greta formuojasi naujos nuošliaužos, pasipiktinęs Seimo narys Naglis Puteikis kreipėsi į kultūros ministrę.

„Kadangi visuomenė iki šiol nėra tinkamai informuojama apie Gedimino kalno būklę, atliktus tvarkymo darbus, slapta nuo visuomenės vykdytų archeologinių tyrinėjimų metu rastų 1863 m. sukilėlių palaikų likimą ir perlaidojimo planus, prašau kuo skubiau Kultūros ministerijoje surengti viešą, visuomenei atvirą, tęstinį šių klausimų svarstymą.

Prašau pavesti šį klausimą kuruoti už kultūros paveldą atsakingam viceministrui Renaldui Augustinavičiui, kuris, užuot pasirūpinęs svarbiausiais paveldo išsaugojimo klausimais, tokiais kaip Gedimino kalno griuvimas, kažkodėl savo energiją ir laiką eikvoja „Rimi“ prekybos centrui Trakuose: padeda šio centro savininkui Dariui Nedzinskui organizuoti susitikimus, kuriuose daromas spaudimas Kultūros ministerijai pavaldaus Trakų istorinio nacionalinio parko tarnautojams, bandantiems apsaugoti kultūrinį kraštovaizdį“, – ministrei L.Ruokytei-Jonsson adresuotame pranešime teigia N.Puteikis.

VIDEO: Nuo Gedimino kalno nuėmus plėveles, atsivėrė gąsdinantis vaizdas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius