Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 19

Dėl riaušių apkaltinta žiniasklaida (atnaujinta 16.09 val.)

Seime pirmadienio rytą vykusiame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje skambėjo pagyros riaušes numalšinusiems pareigūnams, o neramumų kurstymu buvo apkaltinta žiniasklaida.
Į NSGK posėdį pirmadienį ryte atskubėjo Policijos departamento vadovybė – Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas ir jo pavaduotojas Saulius Skvernelis.
Į NSGK posėdį pirmadienį ryte atskubėjo Policijos departamento vadovybė – Policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas ir jo pavaduotojas Saulius Skvernelis. / Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Į NSGK posėdį buvo pakviesti vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadas generolas Sergejus Madalovas, Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas, kiti Lietuvos specialiųjų tarnybų atstovai.

Pareigūnai aptarė policijos ir specialiųjų pajėgų veiksmus praėjusį penktadienį vykusio mitingo, kuris virto masinėmis riaušėmis, metu.

„Saugumas nieko nepramiegojo“

NSGK posėdyje dalyvaujantys pareigūnai gyrė pareigūnų veiksmus per praėjusį penktadienį vykusias riaušes, esą priemonės buvo tinkamos ir jų imtasi laiku.

Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr./P.Malakauskas: „Saugumas nieko nepramiegojo“.
P.Malakauskas: „Saugumas nieko nepramiegojo“.

„Informaciją, be abejo, mes turėjom. Bendradarbiavimas, mano ir policijos nuomone, buvo geras. Informacija keitėmės. Mano asmeninė informacija buvo pakankama, kad būtų priimti tinkami sprendimai“, – po posėdžio žurnalistams sakė VSD vadovas P.Malakauskas.

Jis pridūrė esąs įsitikinęs, kad „saugumas nieko nepramiegojo“. Anot VSD vadovo, informacijos pakako, kad būtų priimti sprendimai. Tačiau jis atsisakė vertinti specialiųjų tarnybų veiksmus kilus riaušėms.

Paklaustas, kas organizavo riaušes, VSD vadovas neatsakė prisidengdamas tuo, kad dėl įvykių pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau P.Malakauskas neatmetė galimybės, kad panašūs įvykiai Lietuvoje gali kartotis: „Vertinant dabartinę situaciją Lietuvoje, taip, tai gali pasikartoti. Be to, čia nereikia jokių specialiųjų tarnybų žinių – vasario mėnesį, kaip žinote, organizuojamas kitas mitingas.“

Ikiteisminiame tyrime profsąjungos nefigūruoja

Policijos generalinis komisaras V.Telyčėnas visus pareigūnų veiksmus pateisino. Žurnalistų paklaustas, ar dažniausiai kalinių riaušėms malšinti naudojamų guminių kulkų šaudymas buvo teisėtas, V.Telyčėnas nustebo.

Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr./V.Telyčėnas: „Profsąjungos nefigūruoja šiame ikiteisminiame tyrime“.
V.Telyčėnas: „Profsąjungos nefigūruoja šiame ikiteisminiame tyrime“.

„Aš iš nieko negirdėjau, kad kas nors buvo daroma blogai. Viešojo saugumo tarnyba buvo įvesta tuo momentu, kai buvo būtina tai padaryti. Šiandien Vidaus reikalų ministerijoje vyko Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, jame pripažinta, kad policijos veiksmai buvo savalaikiai ir adekvatūs situacijai. Manau, Viešojo saugumo tarnyba tinkamai atliko savo funkcijas“, – sakė policijos generalinis komisaras.

Jis taip pat neįvardijo riaušių organizatorių, tačiau profsąjungų kaltę atmetė: „Profsąjungos nefigūruoja šiame ikiteisminiame tyrime.“ V.Telyčėno teigimu, „visi ne tik suimti, bet ir sulaikyti dėl šių įvykių yra Lietuvos piliečiai“.

Paklaustas, ar dabar keistų veiksmus, jei būtų žinojęs, kas įvyks, V.Telyčėnas užsiminė, kad prieš išduodant leidimą mitingui derėjo geriau apmąstyti jo vietą.

Penktadienį buvo skelbta, esą Alytaus miesto gyventojai užėmė savivaldybės tarybos salę, tačiau V.Telyčėnas teigė, kad tai buvusi dezinformacija. „Alytaus tarybos nariai pakvietė gyventojus į salę, niekas jos neužėmė“, – sakė pareigūnas.

Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr./R.Palaitis: „Mano supratimu, pareigūnai elgėsi pagirtinai“
R.Palaitis: „Mano supratimu, pareigūnai elgėsi pagirtinai“

Ministras pareigūnus gyrė

Vidaus reikalų ministras R.Palaitis gyrė pareigūnų veiksmus per penktadienio riaušes. „Mano supratimu, pareigūnai elgėsi pagirtinai. Galbūt šiek tiek trūko įvertinimo, kokios tai bus apimties riaušės“, – sakė R.Palaitis.

Jo teigimu, kol minia nepanaudojo jėgos, pareigūnai taip pat nesiėmė veiksmų – esą patys riaušininkai išprovokavo pareigūnus. „Kai tik iš minios buvo panaudotos pirmos specialiosios priemonės ir mesti dūmų prietaisai į pareigūnus, jie iš sykio reagavo. Galbūt reakcijos laikas užtruko, nuo komandos iki reagavimo fiziškai buvo šioks toks laikotarpis“, – sakė R.Palaitis.

Kalta žiniasklaida?

Opozicijos lyderis Gediminas Kirkilas po posėdžio žurnalistams sakė, kad daugiausia kritikos buvo išreikšta žiniasklaidai.

Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr./G.Kirkilas: „Labai apgailėtina, kad valdžia nevykdė dialogo“.
G.Kirkilas: „Labai apgailėtina, kad valdžia nevykdė dialogo“.

„Daugiausia kritikos komitete valdančiosios koalicijos atstovai išsakė žiniasklaidai. Jie teigė, kad žiniasklaida provokavo šias riaušes. Aš priminiau, kad visuomet žiniasklaida informuoja apie situaciją. Mano požiūriu, žiniasklaida nei daugiau, nei mažiau informavo – tai yra įvykis, aš nematau čia jokių provokacijų“, – sakė G.Kirkilas.

Jis atsakomybę vertė „arogantiškam valdžios požiūriui į reikalavimus ir visiškam nesiklausymui“. „Labai apgailėtina, kad valdžia nevykdė dialogo, neišėjo kalbėtis su žmonėmis, išskyrus A.Zuoką. Pernai, kada buvo panašaus masto mokytojų mitingas, mes pakvietėme jų atstovus į Vyriausybės posėdį kalbėtis. Tenka tik apgailestauti, kad valdančioji koalicija nekeičia savo požiūrio ir toliau nereaguoja į profsąjungų reikalavimus“, – pastebėjo G.Kirkilas.

Jo nuomone, buvo galima apsieiti be tokių priemonių, kokių buvo imtasi praėjusį penktadienį.

Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr./A.Anušauskas: „Jėgos panaudojimas buvo adekvatus situacijai“.
A.Anušauskas: „Jėgos panaudojimas buvo adekvatus situacijai“.

Priekaištų nebeturėjo

Nors anksčiau buvo užsiminęs, kad pareigūnai galimai pavėluotai reagavo į įvykius, pirmadienį Seimo NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas priekaištų pareigūnams neturėjo. „Šiuo atveju nukentėjusių pareigūnų yra kur kas daugiau. Ir tai rodo, kad jėgos naudojimas buvo adekvatus situacijai“, – teigė NSGK pirmininkas.

Jo teigimu, tarnybos galimoms riaušėms ruošėsi, tačiau galėjo trūkti informacijos apie jų mastą. „Galbūt nebuvo žinomas scenarijus tų radikaliųjų jėgų, kurios nukreipė dalį minios prie Seimo antrųjų rūmų. Mano nuomone, policija manė, kad nereikės naudoti specialiųjų priemonių. Tas specialiąsias priemones, tai yra ašarines dujas, policija baigė naudoti kur kas anksčiau, nei liovėsi riaušės“, – sakė A.Anušauskas.

Taupė dujų užtaisus

Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr./S.Madalovas: „Mes panaudojome 150 dujinių prietaisų“.
S.Madalovas: „Mes panaudojome 150 dujinių prietaisų“.

Viešojo saugumo tarnybos vadas S.Madalovas teigė, kad prasidėjus riaušėms sostinės centre dirbo vos 150 tarnybos pareigūnų. „Buvo laukiama iki paskutinio momento. Kai prasidėjo riaušės, mums buvo įsakyta užtikrinti tvarką. Tuo momentu turėjome vos 150 pareigūnų. Įsivaizduokit – 150 pareigūnų prieš 5 tūkst. minią. Mūsų vyrai neišsigando, jie žinojo, kad reikės atkurti tvarką“, – sakė S.Madalovas.

Anot jo, vėliau prisidėjo dar per pusantro šimto pareigūnų. Tiesa, ne visi pareigūnai buvo išsyk pasiruošę užtikrinti viešąją tvarką – prasidėjus riaušėms du pareigūnai, neturintys tinkamos aprangos, buvo sužeisti ir negalėjo tęsti darbo. Iš viso per riaušes nesunkiai nukentėjo apie 60 pareigūnų.

Viešojo saugumo tarnybos vadas teigė, kad panaudotos priemonės buvo minimalios. „Mes naudojome 150 dujinių prietaisų. Turėjome dar rezervo, tačiau reikėjo jį pasilikti – jei kas kitur įvyktų. Pavyzdžiui, prancūzai 300 tokių paketų panaudoja per valandą, mes pusę tiek panaudojome per visas riaušes“, – sakė S.Madalovas.

Kreipėsi į Generalinę prokuratūrą

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Paleckis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./A.Paleckis

Partija „Frontas“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl įvykių prie Seimo. Generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui adresuotame pareiškime sakoma, jog prie Seimo vykusio sankcionuoto mitingo metu Lietuvos piliečių atžvilgiu buvo panaudotos neadekvačios ir neproporcingos priemonės.

„Prieš susirinkusius žmones buvo naudojamos priemonės, - teigiama partijos „Frontas“ pirmininko Algirdo Paleckio pasirašytame pareiškime, - skirtos tyčia žmonėms žaloti, tai yra dujos, guminės kulkos ir kitos, nors jokio teisėto ir būtino pagrindo naudoti tokias drastiškas ir neadekvačias priemones tuo metu ir tomis aplinkybėmis, nebuvo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius