-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 03 18

Delsiantys pradėti viešųjų pastatų renovaciją neteks finansavimo

Viešųjų pastatų renovaciją vykdyti delsiantys projektų vykdytojai neteks finansavimo, jei nesuskubs pradėti įgyvendinti projektų, teigia ūkio ministras Dainius Kreivys ir ragina finansavimą gavusius paraiškų teikėjus iki balandžio 15 d. pradėti įgyvendinti projektus.
Šiuo metu Klaipėdoje atnaujinta keturiolika daugiabučių, dar keli milijoniniai projektai įgyvendinami.
Pastato renovacijos darbai / 15min.lt/Egidijaus Jankausko nuotr.

Ūkio ministerijos pranešime spaudai teigiama, kad priešingu atveju ministras ketina išbraukti iš finansuojamų projektų sąrašo finansavimą gavusius projektus, pinigus nukreipiant tiems projektams ir vykdytojams, kurie pajėgia paramą naudoti efektyviau.

Viešųjų pastatų renovacijai Ekonomikos skatinimo plane Ūkio ministerija yra suplanavusi skirti 1,07 mlrd. litų iš 2007–2013 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos programos. Iš jų ministro įsakymu 692 mln. Lt jau paskirta 294 projektams, o paramos sutarčių su paraiškų teikėjais pasirašyta už 622 mln. Lt.

LVPA direktorius Saulius Jakštas teigia, jog reikšminga pareiškėjų dalis daugiau kaip metus vilkina projektų vykdymą, vengia vykdyti viešuosius pirkimus, o tuo pat metu teikia prašymus Lietuvos verslo paramos agentūrai pratęsti projektų vykdymo terminus.

Iki šiol 80 paramos gavėjų nėra pateikę privalomų dokumentų, būtinų lėšoms panaudoti, o daugiau kaip 50 pareiškėjų yra pasirašę sutartis dar praėjusiais metais, bet nėra atlikę rangos darbų pirkimų. „Tai reiškia, jog pinigai, kuriais galima būtų disponuoti, perkant renovacijai reikalingas prekes ir paslaugas, samdant statybos bendroves, mokant atlyginimus yra užšaldomi paraiškų teikėjų dėl jų neveiklumo, – sako ūkio ministras. – Sprendimai yra priimti, lėšos – paskirtos, sąlygos projektus sklandžiai vykdyti – sudarytos, tačiau projektų vykdytojai delsia“. 

Pavyzdžiui, Raseinių rajono savivaldybė, 2009 m. rugsėjį Lietuvos verslo paramos agentūrai (LVPA) pateikusi paraišką rekonstruoti Šiluvos vidurinę mokyklą, vokų atplėšimą be priežasties nukelia jau ketvirtą kartą. Jotainių pensionatas, pateikęs paraišką modernizuoti pensionato pastatus, atsisako LVPA specialistų konsultacijų, nors projekto vykdytojas neturi patirties vykdyti tokius projektus.

LVPA duomenimis, viešųjų pastatų renovavimo srityje rangos darbų nuo 2009 m. kovo mėn. iki šiol atlikta už 194 mln. Lt. Per artimiausius tris mėnesius tikimasi panaudoti dar 262 mln. Lt, tačiau, D. Kreivio nuomone, šis skaičius privalo būti didesnis.

LVPA direktorius Saulius Jakštas teigia, jog reikšminga pareiškėjų dalis daugiau kaip metus vilkina projektų vykdymą, vengia vykdyti viešuosius pirkimus, o tuo pat metu teikia prašymus Lietuvos verslo paramos agentūrai pratęsti projektų vykdymo terminus. „Finansavimą gavusių viešųjų įstaigų vadovai tvirtina, jog jiems stinga laiko viešiesiems pirkimams organizuoti, tačiau tai ne pasiteisinimas, nes didžioji pareiškėjų dalis apie pinigų skyrimą žinojo jau daugiau kaip prieš metus“, – teigia S. Jakštas.

Ūkio ministerija prognozuoja, kad 2010 m. mokymo, gydymo, socialinių paslaugų įstaigų atnaujinimo ir pastatų energetinio efektyvumo padidinimo tikslui bus panaudota 750 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius