Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 13 /22:11

Didelį TS-LKD rinkėjų pasitikėjimą gavęs nepartinis M.Maldeikis: „Dariau darbus, kuriuos seimūnai pateikia kaip savo“

Su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) Seimo rinkimuose dalyvavęs Matas Maldeikis pateko į parlamentą – iš paskutinės 141 vietos sąraše rinkėjai jį iškėlė į 21-ąją. Pastaruoju metu M.Maldeikis patarinėjo opozicijos lyderiui, TS-LKD pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui bei atstovavo Seimui Europos Sąjungoje, tad darbas, susijęs su šia institucija, jam nebus naujiena. Bet kokia sritis domina šį naujai iškeptą politiką? Ir kodėl jis – nepartinis?

22.11 val. pataisyta dėl „valstiečio“ paramos

Nors kova daugiamandatėje apygardoje M.Maldeikiui jau baigėsi sėkme, antrajame Seimo rinkimų ture jis dar varžysis. Oponentas – vienmandatėje Sėlos vakarinėje apygardoje save išsikėlęs Valdemaras Valkiūnas. M.Maldeikis rungtynėms su juo jau sako telkiantis paramą.

– Daugiamandatėje apygardoje iš sąrašo apačios smarkiai pakilote į viršų. Ar tokios pozicijos tikėjotės? Kas suveikė?

– Tikėjausi, nebūčiau daręs, jeigu nebūčiau visiškai tikėjęsis. Mano rinkimų kampanija, manau, buvo tikrai nebloga, bandžiau padaryti kažką įdomesnio: apversti biuletenį, kviečiau Jedinskį (Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškosios šeimų sąjungos narį Zbignevą Jedinskį – 15min) į dvikovą, dar visokių idėjų ir straipsnių buvo, kurie visai neblogai nuėjo. Žmonės surezonavo ir tas patraukė.

Jaučiu, kampanija buvo tikrai nebloga, padariau viską, ką galėjau, ir esu tuo patenkintas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matas Maldeikis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matas Maldeikis

– Ir dar laukia kova vienmandatėje apygardoje su V.Valkiūnu. Kiek svarbu čia iškovoti pergalę? Kokią strategiją taikysit?

– Be abejo, ji svarbi. Jeigu aš laimėčiau, pasislinktų vieta sąraše, tai svarbu žvelgiant į ateitį.

Buvimas vienmandatininku suteikia tam tikrą įpareigojimą iš žmonių, supratimą, kad tave ne tik kažkaip reitingavo, bet yra ir vietinių žmonių palaikymas, tų, kurie nori, kad tu jiems atstovautum Seime.

Strategija paprasta – aš noriu kuo daugiau debatų su žmogumi, susėsti, kalbėti, be visokių technologijų, nes aš jau girdžiu, kad yra užsakomi laikraščio straipsniai, kuriuose vėl bus pasakojamos Brolių Grimų pasakos – kaip ateis, kaip čia bus blogai. Naudojamos tos pačios juodosios technologijos, kurios, aš manau, Lietuvoje jau neveikia. Šitie rinkimai pusiau puikiai tai įrodė.

– Prašysit kandidatų, kurie į antrą turą nepateko, paramos?

– Taip, aš kalbu. Negalėčiau dar iki galo atsakyti, bet aš gaunu didžios dalies paramą.

– Bet ar bus staigmenų? Kad gausit Liberalų sąjūdžio ar Laisvės partijos kandidato paramą, tai labai nestebins.

– Kalbėjau prieš 20 minučių ir panašu, kad turėsiu „valstiečio“ (Biržų rajono mero Vyto Jarecko, nepartinio, iškelto „valstiečių“ – 15min) paramą.

– Turėčiau pastebėti, jog TS-LKD nepriklausote, esat nepartinis. Kodėl? Kas paskatintų jus įstoti į partiją?

– Aš tikiu bendruomene absoliučiai, nes kitaip neturėčiau su ja reikalų. Bet tiesiog noriu ateiti jau jausdamas, kad esu pilnateisis ir jie mane priima ne dėl kažkokių priežasčių, o kad turiu tam tikrą įdirbį. Kol kas, manau, kad mūsų veikimas yra pakankamai efektyvus.

Taip, aš jaučiuosi pakankamai laisvas, nesijaučiu įstatytas į kažkokius rėmus, esu toks platesnis, toks Ingridos (TS-LKD sąrašo vedlės I.Šimonytės – 15min) ekspertas. Kaip žmogus, savo srityje, šiuo atveju Europos Sąjungos ir užsienio politikoje, atėjęs padėti tiek Ingridai Šimonytei, tiek Gabrieliui Landsbergiui. Ir šiuo metu ši bendradarbiavimo forma mus visiškai tenkina. Kaip bus ateity, pamatysim.

– Suprantu, Seime save matytumėte Užsienio reikalų arba Europos reikalų komitete?

– Tai būtų Europos reikalų komitetas, o koks būtų antras... Mano turbūt būtų noras Ekonomikos komitetas.

– Seimo nariu tapsite pirmą kartą. Kokie iššūkiai jūsų laukia?

– Aš Seimo kanceliarijoje dirbu – bijau pameluoti – tryliktus metus. Aš dariau darbus, kuriuos seimūnai paskui pateikia kaip savo, bet realiai tuos darbus daro Seimo kanceliarijos darbuotojai, kurie nėra įvertinami.

Seimui atstovavau ir Europos Sąjungos institucijose, prieš tai – Europos reikalų komitete, ir aš darydavau tuos darbus, kuriuos dabar turėsiu galimybę daryti jau kaip Seimo narys. Bet visiškai suprantu, apie ką mes šnekam, kaip vaikšto popieriai. Aš perėjau visą seiminę grandinę – jeigu taip galima pavadinti.

– Jeigu bendrai kalbant apie rinkimų rezultatus, kaip juos interpretuojate? Turint omeny, kad konservatoriai, kad ir nežymiai, bet daugiamandatėje apygardoje yra pirmi, o vienmandatėse apygardose antrajame ture dešiniųjų kandidatų irgi turime daugiau nei kairiųjų.

– Kol kas tai yra tik pusiaukelė. Išvadas darysiu, kai matysime bendrą, galutinį vaizdą. Kas mane džiugina, ką aš pastebiu kaip tokį tektoninį lūžį, jaučiasi, kad senoji politika nueina, o ateina europinė politika. Nes kas yra idėja, su kuria ėjo kad ir Laisvės partija, kuri tikrai gerai pasirodė – geriau nei kas tikėjosi, o aš panašiai ir įsivaizdavau. Tai, visų pirma, yra žmogaus teisės.

Jaučiasi, kad senoji politika nueina, o ateina europinė politika.

Politiniai rinkimų technologai, mano manymu, ne iki galo įžvelgė pasikeitimą žmonių požiūryje į politinį gyvenimą šalyje. Bet tai nesusiję su Tėvynės sąjunga kaip tokia. Yra europėjimas taip, kaip mes įsivaizduojame Europos Sąjungą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius