Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 08 /16:01

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas: „Visa ši istorija – konservatorių ir liberalų legendos“

Daugiau nei keturias valandas trukusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno skyriaus pareigūnų apklausa neišvargino Druskininkų mero socialdemokrato Ričardo Malinausko. Į žurnalistų klausimus su šypsena atsakinėjęs meras tikino, kad visi jam metami kaltininkai – legendos, kurias sukūrė politiniai oponentai ir jiems tarnaujantys žurnalistai.

R.Malinauskas tvirtino žinantis, kas yra šios istorijos užsakovai, tačiau kol kas nenori jų garsiai įvardinti. 

Priminsime, jog STT šiuo metu atlieka tyrimą dėl galbūt darytos įtakos Vyriausybės sprendimams, kurie tapo papildomais motyvais teismui sprendžiant vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų Druskininkuose.

Pirmadienį 10 val. ryte į STT apklausą Kaune kaip specialusis liudininkas atvykęs Druskininkų meras tikino atsakysiąs į visus tyrėjų klausimus.

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas

„Tai ir padariau“, – tikino po daugiau nei keturias valandas užtrukusios apklausos iš tyrėjų kabineto išėjęs kurorto meras. Žurnalistų paklaustas, ar pasikeitė jo statusas šiame tyrime, jis užtikrino, kad jokie įtarimai jam nepareikšti:

„Aš nelabai tuos dalykus išmanau. Yra teisininkai, kurie tai nusprendžia. Bet manau, kad ne per apklausą tai nusprendžiama. (...) Įtarimai man nepareikšti.“ 

Džiaugęsis, jog su tyrėjais daug kalbėjo apie gražėjančius Druskininkus ir puikų kurorto savivaldybės darbą, išgirdęs klausimą, ar skambino ir ko prašė aplinkos ministro „tvarkiečio“ Kęstučio Trečioko, R.Malinauskas išsisuko nuo tiesaus atsakymo.

„Aš kalbu turbūt su kokiais trylika ministrų ir jau kokių penkių Vyriausybių. Visko (ką kalbamės – aut. past.) komentuoti negaliu. Ministrui (K.Trečiokui – aut. past.) taip pat, be abejo, esu skambinęs – ir dėl mašalų, apie kuriuos čia klausėte, ir dėl atliekų. Vijūnėlės dvaras man nelabai rūpi. Aš rūpinuosi bendrais Druskininkų savivaldybės reikalais“, – tikino R.Malinauskas.

Vėliau surimtėjęs jis užtikrino, kad vadinamojo Vijūnėlės dvaro klausimu jis nėra kalbėjęs ne tik su K.Trečioku, bet ir apskritai nė su vienu Vyriausybės nariu. 

„Dėl kurortinių zonų – kitas dalykas. Vyriausybės nutarimas, kuris rengiamas dvejus metus, ir niekaip neišjuda iš biurokratų stalčių, stringa nutarimai dėl visų keturių kurortų, nors viskas buvo suderinta dar 2014 m. Kai tai guli pas kažką stalčiuje, skambinu ne tik aplinkos ministrui, bet ir eiliniam specialistui ir raginu, kad reikalai judėtų greičiau“, – teigė Druskininkų meras.

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas po apklausos STT noriai bendravo su žiniasklaida

Dėl tokių R.Malinausko „raginimų“ šiuo metu nemalonumų turi ne tik ministras K.Trečiokas, bet ir socialdemokratų vadovas, premjeras Algirdas Butkevičius.

Dėl to apgailestauju daugiau, nei jums gali matytis. Man tikrai labai gaila, kad konservatorių ir liberalų sukurpta legenda išsirutuliojo į tokią istoriją, – teigė R.Malinauskas. 

Aplinkos ministras penktadienį šioje byloje apklaustas kaip specialusis liudytojas. Kai sugrįš iš atostogų, įvyks ir premjero apklausa. Teigiama, jog A.Butkevičius bus apklaustas kaip paprastas liudytojas.

„Dėl to apgailestauju daugiau, nei jums gali matytis. Man tikrai labai gaila, kad konservatorių ir liberalų sukurpta legenda išsirutuliojo į tokią istoriją“, – teigė R.Malinauskas. Druskininkų savivaldybėje didžiausi R.Malinausko oponentai yra vietos konservatorių bei liberalų atstovai.

Pasak Druskininkų mero, per jo asmenybę politiniai oponentai bando įkąsti garbingiems ir sąžiningiems žmonėms – premjerui ir aplinkos ministrui.

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas pirmadienį apklaustas STT Kauno skyriuje

Jo teigimu, šį sąmokslą sukūrė „vienas kitas žiniasklaidininkas su kai kuo iš politikos“.

„Ateis laikas ir galbūt aš konkrečiau įvardinsiu. Tačiau kol kas nenoriu“, – po apklausos STT Kauno skyriuje sakė R.Malinauskas.

Tai ne pirmas atvejis, kai Druskininkų mero veikla domina teisėsaugą, tačiau jis nemano, jog dėl to turėtų pasitraukti iš socialdemokratų partijos ir nebetęsti politiko karjeros.

„Kada jūs įvardinsite nors vieną skandalą, kur aš galėčiau matyti savo kaltę, tada svarstysiu“, – nurodė kurorto vadovas.

Mįslinga „dvaro“ istorija

Kaip 15min anksčiau jau rašė, vadinamoji Vijūnėlės dvaro byla įsisuko 2015 m. 

Pagrindą pradėti tyrimą davė žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie tai, jog Druskininkų meras, pasinaudodamas ryšiais Vyriausybėje, galėjo daryti įtaką dėl statybų Druskininkuose.

Vijūnėlės dvaras
15min nuotr./ Vijūnėlės dvaras

Druskininkų centre, kurortinėje zonoje, sudegusio valčių nuomos punkto vietoje, 2013 metais pradėtas statyti beveik 600 kvadratinių metrų gyvenamasis namas, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai.

„Kol kas aš jo neįpirkčiau. O ar ateityje įpirkčiau? Norėčiau tokią svajonę turėti“, – po apklausos STT Kauno skyriuje sakė R.Malinauskas.

Iš pradžių šis turtas priklausė Alytaus miesto gyventojui, vienos saugos firmos apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams, verslininkams Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Gindama viešąjį interesą 2014 metais Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą, siekdama panaikinti visus su statybomis šioje teritorijoje susijusius dokumentus. Seimo Antikorupcijos komisija teisėsaugai šią savaitę perdavė duomenis apie statinio pirkėjus – komisija suabejojo, ar pirkimo sandoriai pagrįsti teisėtai gautomis lėšomis.

Monikos Sadauskaitės nuotr./Vijūnėlės dvaras Druskininkuose
Monikos Sadauskaitės nuotr./Vijūnėlės dvaras Druskininkuose

Tiek R.Malinauskas, tiek Vyriausybės nariai neigia kaltinimus dėl susitarimų bei sako, jog Vyriausybės veiksmai neturėjo įtakos teismo sprendimui dėl statybų. Meras pripažįsta padėjęs verslininkams prižiūrėti statybas.

„O jūs?“ – paklaustas, ar pirktų vadinamąjį Vijūnėlės dvarą, jei turėtų tokią galimybę, atsakė Druskininkų, pridūręs, jog paskolos tam dar nepasiėmė ir neplanuoja imti.

„Kol kas aš jo neįpirkčiau. O ar ateityje įpirkčiau? Norėčiau tokią svajonę turėti“, – po apklausos STT Kauno skyriuje sakė R.Malinauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius