Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 10

E.Kusaitės tardyme – Rusijos ranka

Jau devintą mėnesį Lukiškių kalėjime laikomos „teroristės“ Eglės Kusaitės artimieji puolė į paniką: juos pasiekė žinia, kad prieš kurį laiką mergina buvo tardoma ne Lietuvos, bet Rusijos specialiųjų tarnybų atstovų ir žiauriai sumušta, rašo „Lietuvos žinios“.
Prokuroras J.Laucius pageidavo E.Kusaitės likimą spręsti uždarame teismo posėdyje, nes, jo teigimu, byloje yra duomenų, susijusių su valstybės paslapčių saugojimo interesais.
Prokuroras J.Laucius pageidavo E.Kusaitės likimą spręsti uždarame teismo posėdyje, nes, jo teigimu, byloje yra duomenų, susijusių su valstybės paslapčių saugojimo interesais. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Eglutei buvo pasakyta: jei prasitarsi, nudvėsi tą pačią dieną kameroje, neišgyvensi nė dviejų savaičių! Ji buvo mirtinai įbauginta. Mes apie tai nieko nežinojome... Tik stebėjomės, kodėl tuo metu taip pasikeitė Eglės laiškai: „Mama, jeigu galėsiu, aš tikrai sugrįšiu, niekada jūsų nepaliksiu, bet gali būti ir taip, kad negrįšiu niekada...“ – apie pastarųjų dienų naujienas „Lietuvos žinioms“ pasakojo Lukiškėse kalinčios E.Kusaitės motinos sesuo Irena Jeleniauskaitė.

20-metė E.Kusaitė, įtariama ketinusi susisprogdinti kurioje nors Rusijos karinėje bazėje, Lietuvos valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų buvo sulaikyta praėjusių metų spalio 24-ąją. Šiomis dienomis E.Kusaitės mamą ir tetą pasiekė žinia, kokių išbandymų merginai teko patirti prieš kelis mėnesius. Kaip teigiama, dar balandžio pradžioje teroro akto organizavimu įtariamai merginai teko „pabendrauti“ su Rusijos FSB atstovais.

„Kaip sužinojome, Eglę vežė apklausti į Generalinę prokuratūrą. Ten dalyvavo ir tyrimą atliekantis prokuroras Justas Laucius, ir tuometis mergaitės advokatas Adomas Liutvinskas. Paskui, jau tarsi grįžtant į Lukiškių kalėjimą, ją nuvežė į dar vieną apklausą. Eglei liepė nesidairyti. Vedė į kažkokį baltą pastatą – galbūt į VSD. Būtent ten įvyko baisiausias dalykas“, – pasakojo I.Jeleniauskaitė.

Anot moters, apklausoje dalyvavo tik Rusijos FSB atstovai, nei prokuroro J.Laucius, nei merginos advokato ten nebuvo. „Eglę smarkiai sumušė. Ją daužė per gyvybiškai svarbias vietas: sprandą, inkstus. Ir pasakė: jei prasitarsi, nudvėsi tą pačią dieną kameroje“, – pasakojo merginos teta.

Jei tai daryta be advokato, nedalyvaujant mūsų pareigūnams, tai iš tiesų yra didžiulis skandalas, – teigė D.Kuolys.

Moteris neslepia, kad E.Kusaitė yra smarkiai įbauginta, o kad prieš merginą naudojamas ir psichologinis smurtas, artimiesiems patvirtino ir šiuo metu merginai atstovaujančios advokatės.

„Mums labai baisu. Mes neturime, kas Eglę apgintų, kas tvirtai pasakytų: nelieskite jos kalėjime! Kur garantija, kad į kamerą neįkiš kokios moters, kuri jai ką nors paduos, kuo nors pavaišins, kaip padarė saugumiečiai per pačią pirmąją apklausą Kosciuškos gatvėje, po kurios mergaitė vėmė krauju? O mums pasimatyti su Egle prokuroras J.Laucius neleidžia jau nuo vasario mėnesio. Gal dėl to, kad nepamatytume, kaip ji atrodo“, – nerimauja merginos teta.

Apie keistą merginos apklausą, kurią galimai atliko Rusijos FSB atstovai, girdėjęs „Lietuvos žinioms“ patvirtino ir Piliečių santalkos pirmininkas Darius Kuolys.

„Pasigirdus informacijai, kad apklausiant E.Kusaitę galėjo dalyvauti Rusijos atstovai, jei tai daryta be advokato, nedalyvaujant mūsų pareigūnams, tai iš tiesų yra didžiulis skandalas. Šia problema turi domėtis mūsų politikai“, – tvirtino D.Kuolys ir pridūrė, kad pasitvirtinus informacijai būtų atskleista absoliuti teisėsaugos savivalė.

E.Kusaitė į VSD Klaipėdos skyriaus akiratį pateko dar 2007-ųjų rudenį. Tuo metu vos 18-os sulaukusiai islamu besižavinčiai merginai dingus iš namų buvo paskelbta tarptautinė paieška, vėliau kreiptasi į VSD. Taip prasidėjo E.Kusaitės artimųjų bendravimas su VSD Klaipėdos padalinio Antiteroristinio skyriaus vadovu Dainiumi Noreika. 2007-ųjų pabaigoje į Lietuvą grįžusi E.Kusaitė su to paties pareigūno žinia buvo supažindinta su itin radikaliais „musulmonais“ – kaip vėliau paaiškėjo, VSD agentais, apgyvendinta saugumo struktūrų nuomojamame bute, maitinama radikaliomis idėjomis.

E.Kusaitė buvo sulaikyta Kaune praėjusių metų spalio 24 dieną, kai, oficialiai nusipirkusi turistinę kelionę į Rusiją ir su VSD pareigūnų žinia gavusi šios šalies vizą, ketino aplankyti ten gyvenančią draugę – čečėnę Aišą Magmadovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius