Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Elonas Muskas“ iš vyro išviliojo 0,5 mln. eurų: nepasiduokite tokioms apgaulėms

Interneto sukčiai nesismulkina – prisidengdami žinomos JAV kompanijos „Tesla“ pavadinimu, kviečia investuoti į bitkoinus. Tačiau nereikėtų pasiduoti vilionėms – įspūdingą ir greitą grąžą žadantys įrašai socialiniuose tinkluose yra akivaizdžiai apgaulingi.
Vyras laiko bitkoiną
Vyras laiko bitkoiną / 123rf.com nuotr.

Per dieną – +780 eurų?

Apie „Facebook“ neseniai pasirodžiusius įrašus, kuriuose tariamai „Tesla“ kviečia investuoti į bitkoinus, pranešė vienas 15min skaitytojas.

„Lietuviškas feisbukas platina feikus ir uždirbinėja kartu su sukčiais!!! – piktinosi vyras. – Kada jie blokuoja už kitą nuomonę, tada jie gali, kada patys platina, jie nenori matyti.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete plinta akivaizdžiai apgaulingas žinomos kompanijos siūlymas investuoti į bitkoinus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete plinta akivaizdžiai apgaulingas žinomos kompanijos siūlymas investuoti į bitkoinus

Skaitytojas atsiuntė kelias nuorodas į įrašus, kuriuose tikrai figūruoja žinomos JAV kompanijos pavadinimas ir viliojama pelningomis investicijomis į bitkoinus.

Juose vartojama rusų kalba, nors vyras teigė įrašus, kuriuos iki šiol galima rasti socialiniame tinkle, pamatęs Lietuvoje.

Vienoje paskyroje balandžio 4 d. pasirodė paveiksliukas, kuriame rusiškai klausiama: „Irgi nori?“

Žemiau matyti kompanijos ženklas. Greta parašyta „Tesla-X“ (tokį automobilį kompanija tikrai gamina, bet visas jo pavadinimas – „Tesla Model X“).

„Tesla Model X“
„Tesla Model X“

Taip pat – frazė „Jūsų balanso pokytis šiandien: +780€“, kredito kortelės VISA numeris (kaip dažniausiai būna, matomi tik paskutiniai keturi jo skaitmenys) ir visa sukaupta suma: 7 54,40€.

Galiausiai paaiškinta, kad tai yra „dalyvio rezultatas antrą dieną“, ir pasiūlyta pereiti prie registracijos.

Kitoje paskyroje kovo 30 d. buvo pasidalyta „Tesla“ kredito kortelės paveiksliuku, kuriame dar rusiškai parašyta, esą kompanija „250$ paverčia į 1 500+ per 5 minutes“.

Tas pats paveiksliukas toje pačioje paskyroje pasirodė ir balandžio 5-ąją.

Bitkoinus pirko, bet greitai pardavė

Panašūs siūlymai investuoti yra apgaulingi ir greičiau atneš ne didelį, juoba greitą pelną, o didelius nuostolius. Todėl spausti pateiktų nuorodų nei iš smalsumo, nei tikintis uždarbio nereikėtų.

Kad tokius įrašus kuria ir platina sukčiai, sufleruoja ne viena detalė. Jie paskelbti ne oficialioje „Tesla“ ar, pavyzdžiui, investuotojų paskyroje. Taip pat – ne rusiškose paskyrose, nors abiejuose pavartota rusų kalba.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vienas siūlymas pelningai investuoti esą paskelbtas iš vos 9 sekėjus turinčios ir seniai neaktyvios „Facebook“ paskyros
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vienas siūlymas pelningai investuoti esą paskelbtas iš vos 9 sekėjus turinčios ir seniai neaktyvios „Facebook“ paskyros

Pirmuoju paveiksliuku esą pasidalijo Niujorke veikianti reklamos agentūra, kuri yra paskelbusi vos kelis įrašus (vien nuotraukas, visas – 2022 m. spalį). Jokio kvietimo investuoti į bitkoinus paskyroje, turinčioje vos 9 sekėjus, nėra.

Kitą paveiksliuką tariamai paskelbė kažkokia radijo stotis „Follia Sogni e Fantasia“ (ital. „Beprotybės, svajonės ir fantazija“). Jos paskyroje, turinčioje 341 sekėją, įrašai – iš dar senesnio laiko (2019 m.), pastaruoju metu apie investicijas į bitkoinus taip pat nebuvo.

Įrašų apie nuolaidą adresai vis keičiasi – juos atsidarant iš naujo, URL – unikalaus tinklalapio adreso internete) pabaiga būna vis kitokia. Mat greičiausiai naudojamas dinaminis URL. Paieškos sistemoms gali būti sudėtinga jį indeksuoti ir suprasti, todėl tikėtina, kad taip bandoma pasislėpti.

Bendrovės kortelė, naudojama kaip raktas, atrodo visai kitaip ir neprimena viename paveiksliuke matomos VISA kortelės.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vienas iš požymių, kad platinamas apgaulingas siūlymas investuoti, - nedidelis paskyros sekėjų skaičius
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vienas iš požymių, kad platinamas apgaulingas siūlymas investuoti, - nedidelis paskyros sekėjų skaičius

„Tesla“ daugeliui žinoma kaip elektromobilių bendrovė. Be to, ji gamina stacionarius energijos kaupimo įrenginius, saulės baterijas ir panašius produktus. Kompanijos tinklalapyje nenurodyta, kad ji specializuotųsi investicijų, juoba į bitkoinus, srityje.

2021 m. pradžioje „Tesla“ už 1.5 mlrd. dolerių įsigijo šios kriptovaliutos ir pradėjo priimti mokėjimus ja už JAV perkamus automobilius.

Bet po mažiau nei dviejų mėnesių pastaroji praktika baigta kilus susirūpinimui, kad kriptovaliutos gamyba didina iškastinio kuro naudojimą (tai buvo priešinga bendrovės filosofijai skatinti tvarią energiją). Po šio sprendimo bitkoino vertė smuko 12 proc.

„Scanpix“ nuotr./Scanpix nuotr. / bitkoiną išgaunantys kompiuteriai
„Scanpix“ nuotr./Scanpix nuotr. / bitkoiną išgaunantys kompiuteriai

Dar daugiau – po gerų metų „Tesla“, nepaisydama patiriamų nuostolių, pardavė maždaug 75 proc. turimos kriptovaliutos. Mat pastaroji esą menkino bendrovės pelningumą.

Vyras prarado 0,5 mln. eurų

Internete nėra informacijos, kad „Tesla“ užsiimtų investavimu į bitkoinus ar siūlytų tai daryti kitiems.

Tačiau galima rasti nemažai straipsnių, kad sukčiai nuolat slepiasi po kompanijos įkūrėjo Elono Musko vardu.

Jau 2018 m. apgaulingų siūlymų investuoti buvo pasirodę socialiniame tinkle „Twitter“ (dabar „X“, priklausantis tam pačiam E.Muskui).

2021-aisiais iš vienos britės buvo išvilioti 9 tūkst. svarų (dabartiniu kursu – apie 10,5 tūkst. eurų), kuriuos ji taupė įnašui už naują būstą. Moteris užkibo ant sukčių, kurie prisidengė ne tik verslininko vardu, bet ir BBC pavadinimu (suklastojo šio transliuotojo tinklalapį) kabliuko.

Tais pačiais metais Kelno (Vokietija) gyventojas prarado maždaug 500 tūkst. eurų, kai vieną vakarą gavo žinutę tariamai iš E.Musko ir įsitraukė į žaidimą su bitkoinais.

Blokų grandinių analize užsiimanti kompanija iš Nyderlandų matė, kaip 10 vyro bitkoinų buvo pervesti ir po kelių dienų anonimiškai išgryninti. Analitikai ištisus mėnesius siekė, kad valdžios institucijos imtųsi veiksmų prieš sukčius, tačiau nerezultatyviai.

Po metų Vokietijoje buvo naudojama dar kitokia apgaulinga schema – platinti įrašai, neva E.Muskas padeda šios šalies piliečiams finansiškai naudodamas kriptovaliutą.

Tuomet buvo paskelbta, kad toks sukčiavimas aukoms kainuoja mažiausiai 250 JAV dolerių (apie 230 eurus).

Puslapyje „Malware Tips“ šių metų sausį publikuotas ilgas straipsnis, kaip „Tesla“ / E.Musko bitkoinų“ apgavystės veikia, kaip jas atpažinti, kaip elgtis praradus pinigus ir pan.

Scanpix/REUTERS/Benoit Tessier/File Photo/Bitkoinas
Scanpix/REUTERS/Benoit Tessier/File Photo/Bitkoinas

15min verdiktas: melas. Įrašai, kuriuose tariamai „Tesla“ siūlo investuoti į bitkoinus ir žada didelę bei greitą grąžą, yra apgavystė. Kompanija panašia veikla neužsiima.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius