-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 02

Emigracija auga, tačiau darbą rasti užsienyje vis sunkiau

Išvykstančiųjų ieškoti darbo užsienyje vis daugėja, tačiau įdarbinimo agentūrų atstovai teigia, jog sąlygos tampa vis griežtesnės, o ir rasti darbą Vakaruose nebėra taip lengva.
Ekonominės krizės išvakarėse emigracijos iš Lietuvos tema žiniasklaidoje turi būti pateikiama ypatingai atsargiai.
Emigrantai / Gedimino Savickio nuotr.

Antradienį Statistikos departamentas paskelbė, kad sausio–spalio mėnesiais iš Lietuvos savo išvykimą deklaravo 18 255 žmonės – daugiau nei pernai per visus metus ir daugiau nei bet kuriais ankstesniais metais per nepriklausomybės laikotarpį.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ kalbinti įdarbinimo agentūrų atstovai patvirtino, kad besikreipiančiųjų dėl darbo užsienyje sparčiai daugėja.

Įdarbinimo agentūros „Qbis“ vienas vadovų Sergejus Naumčikas dienraščiui tvirtino, kad šįmet ir besidominčių, ir išvykstančių klientų skaičius išaugo dukart, o gal net ir triskart. Ši agentūra padeda rasti darbą Olandijoje. Vyro teigimu, apie 70 proc. išvykstančiųjų turi aukštąjį išsilavinimą. Jiems siūlomas darbas sandėliuose ir žemės ūkyje. Beje, S.Naumčikas teigia, kad krizė olandus privertė griežtinti sąlygas – atvykėliams būtina mokėti anglų ar vokiečių kalbą, geriau būti ne jaunesniam nei 24-erių ir ne vyresniam nei 45 metų.

Kauno įdarbinimo agentūros „Litaura ir Ko“ klientai labiausiai domisi Norvegija. Šios bendrovės administratorė teigia nustebusi, kad žmonės, kurie vadovavo įmonei, dabar ieško darbo svetur. „Čia daug ašarų būna“, – „Lietuvos rytui“ sakė moteris.

Paprastai emigracijos štilis jaučiamas rudeniop, tačiau šiemet situacija yra kitokia – išvykstančiųjų pradėjo gausėti liepą, o rugpjūtį jų buvo daugiausia šiemet.

Anot Kaune įsikūrusios įdarbinimo agentūros „Annus“ vadovo Virginijaus Bendoraičio, dabar kur kas sunkiau rasti darbą svetur, nes laisvas vietas užima vietos gyventojai. Į agentūros duris dažniausiai beldžiasi tie, kurie ieško darbo skandinavų šalyse: patraukli atrodo ir alga, ir nedidelis atstumas nuo tėvynės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius