Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 30

Emigracija šiemet išaugo keturis kartus

Besibaigiant metams statistikai skaičiuoja, kad emigracija išaugo keturis kartus, pranešė LTV laida „Šiandien.“
Emigracija
Emigracija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Mažiau nei per dešimtmetį Lietuvą, manoma, paliko daugiau nei ketvirtis milijono žmonių, nors išvykimą deklaravo kiek mažiau nei pusė, pranešė LTV laida „Šiandien.“ Lyginant šių ir praėjusių metų statistiką, emigrantų skaičius naujausiais duomenimis nuo 20 tūkst. išaugo iki beveik 80 tūkst.

Tiesa, ekspertai teigia, kad žmonių šiais metais daugiau greičiausiai neišvyko – tiesiog užsienio lietuviai dėl sveikatos draudimo mokesčio dažniau deklaravo savo išvykimą. Po gyventojų surašymo pavasarį emigraciją bus galima įvertinti kur kas tiksliau.

Vilniaus universiteto profesorius Romas Lazutka teigė, kad pirmiausia emigracijos mastus veikia krizė ir didžiulis nedarbas. „Žmonės neturi kitos išeities, kaip pragyventi, nes nedarbo lygis labai šoktelėjo, o pagalba bedarbiams yra labai menka. Tik kas septintas bedarbis gauna dabar bedarbio pašalpą“, – pasakojo ekspertas.

Ekspertas didelę emigraciją vadina sergančios visuomenės simptomu, todėl toks masinis reiškinys gali būti vertintinas ir kaip protesto forma. Jis sako, kad žmonės nepasitraukia iš visuomenės, šeimos, darbovietės, kur jiems yra gerai.

Daugiausiai Lietuvą palieka nekvalifikuoti darbuotojai. Tačiau nuo atskirų profesijų atstovų skaičiaus, šalis praranda didžiausią dalį medikų ir programuotojų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius