-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 27

Energijos tiekėjams – „duonos dieta“

Elektra gyventojams nuo kitų metų pradžios brangs trečdaliu, o gamtinių dujų tarifai gyventojams nuo sausio daugiausia padidės beveik 3 procentais. Bet elektros ir dujų tiekimo įmonės skundžiasi patvirtintomis, jų manymu, per mažomis kainomis, kurios neva paskaičiuotos remiantis ne ekonominiais principais, ir tikisi, kad „duonai užteks“.
Kitais metais buitiniams vartotojams dujos brangs.
Kitais metais buitiniams vartotojams dujos brangs. / LŽ nuotr.

Elektra gyventojams nuo kitų metų pradžios brangs 9–14 centų, o gamtinių dujų tarifai jiems padidės 0,8–2,7 procento, vakar nusprendė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Daugiausia diskusijų kilo dėl stipriai augsiančio naktinio elektros tarifo skaičiavimo tvarkos – ji palikta tolimesnėms diskusijoms, o tarifai padidinti.

Apie atsistatydinimą paskelbęs VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys, paskutinį kartą patvirtinęs naujas dujų ir elektros kainas komisijos posėdyje, po jo sakė manąs, kad pakeltos kainos gyventojų neįvarys į kampą ir jie bus pajėgūs susimokėti tiek už elektrą, tiek už dujas. V.Poderio nuomone, besiskundžiantys mažais patvirtintais tarifais dujų ir elektros tiekėjai, kaip ir visa Lietuva, sunkmečiu turės „susispausti“.

„Be abejo, po metų ar dvejų reikėtų peržiūrėti iš naujo pelningumo normą, nes tie 5 proc. yra krizinio laikotarpio norma, priimtina būtų 7–8 procentų“, – kalbėjo jis. V.Poderys kol kas atsisakė prognozuoti galimybę kainas keisti jau kitų metų liepą, kol nesulaukta įmonių prašymų. Taip pat jis negalėjo patvirtinti tikimybės, kad ateinančią vasarą elektra brangs dar kartą.

Brangins pasaulinė rinka ir PVM

„Lietuvos dujų“ tiekiamas gamtines dujas maistui gaminti ir būstui šildyti vartojantiems gyventojams, per metus suvartojantiems iki 500 kub. metrų dujų, nuo sausio jų kainos kintamoji dalis didės 2,7 proc. – nuo 1,82 iki 1,87 lito už 1 kub. metrą, suvartojantiems iki 20 tūkst. kub. metrą – 0,8 proc., nuo 1,28 iki 1,29 lito, daugiau nei 20 tūkst. kub. metrų – 1,6 proc., nuo 1,26 iki 1,28 lito už kub. metrą.

Pastovioji kainos dalis pirmosios grupės vartotojams sumažės 9,9 proc. – nuo 2,22 iki 2 litų, o antrosios ir trečios grupių vartotojams – 4,2 proc., nuo 14,66 lito iki 14,05 lito.

Be to, siekiant suvienodinti vartotojų grupių diferencijavimo principus su kitomis Europos Sąjungos šalimis ir atsižvelgiant į mažas patalpas šildančių buitinių vartotojų poreikius, VKEKK nuo 2010 metų sumažino pirmosios grupės vartotojų per metus suvartojamo dujų kiekio ribą nuo 800 iki 500 kub. metrų.

AB „Lietuvos dujos“ Strateginio vystymo skyriaus viršininkas Saulius Bilys po posėdžio teigė, kad patvirtintos kainos yra aritmetinė išraiška anksčiau priimtų sprendimų. Jo teigimu, viršutinės kainų ribos yra apskaičiuotos remiantis ne ekonominiais principais ir yra nelogiškos. „Kitais metais buitiniams vartotojams dujos šiek tiek brangs, to priežastys yra pačių importuojamų dujų brangimas ir tai pasaulinė tendencija, taip pat dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) padidėjimo. Kainos turi būti adekvačios ir turi būti balansas tarp įmonės interesų ir vartotojų, mat kai kainos yra per mažos ar per didelės, labiausiai kenčia vartotojai“, – kalbėjo jis. S.Bilys pažymėjo, kad kol kas anksti kalbėti apie tai, ar bendrovė patirs nuostolių dėl nustatytų kainų.

Kam sviestui neužteks?

Pagrindinis įmonių „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) ir „VST“ tiekiamos elektros tarifas gyventojams padidės 28,6 proc. – nuo 35 iki 45 centų už kWh. Anot kainų komisijos, elektros kainos kitimą lemia dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo planuojamas elektros gamybos kainos didėjimas. Elektros kainai įtakos taip pat turi perdavimo ir skirstymo paslaugų kainų kitimas. Teigiama, kad buitiniams vartotojams elektros kaina nuo kitų metų pradžios vidutiniškai augs 10,9 cento su PVM, arba 9 centais be PVM, o antros ir trečios grupių visuomeniniams vartotojams – maždaug 6 centais be PVM. Tvirtinama, kad buitiniams vartotojams kaina didėja daugiau, nes tokiu būdu esą atstatomas teisingas elektros energijos sąnaudų paskirstymas tarp buitinių ir komercinių vartotojų, kuris buvęs iškreiptas nuo 2008 metų.

Gyventojams, naudojantiems elektrines virykles, kainos išaugs 38,7 proc. – nuo 31 iki 43 centų, per metus suvartojantiems daugiau kaip 12 tūkst. kWh elektros – 41,4 proc., nuo 29 iki 41 cento. Pagal dviejų laiko zonų tarifą mokantiems gyventojams dieninis elektros tarifas didės 22,5 proc., nuo 40 iki 49 centų, o naktimis ir savaitgaliais – 56,5 proc., nuo 23 iki 36 centų. Naudojantys elektrines virykles mokės atitinkamai 45 centus ir 34 centus (dabar 34 ir 20 centų), o suvartojantys daugiau kaip 12 tūkst. kWh per metus – atitinkamai 44 ir 33 centus (33 ir 19 centų).

Gyventojams, gaunantiems elektrą iš vidutinės (6–110 kilovoltų) įtampos elektros tinklų, vienanaris tarifas būtų 38 centai, dvinaris – atitinkamai 42 ir 29 centai.

Tačiau „VST“ ir RST elektrą verslui tieks skirtingomis kainomis, t. y. „VST“ klientai mokės pigiau. AB „Rytų skirstomieji tinklai“ Finansų departamento direktorius Arvydas Zakalskis pabrėžė, kad kainos verslui skirsis dėl skirtingų bendrovių sąnaudų. Jo įsitikinimu, nėra ekonominio pagrindo vienodiems kainų tarifams. „Tarifo dalis skirstymui yra netgi sumažinta, padidėjo gamybos kaina, kuri yra optimistinė, mat kol kas neaišku, kaip rinka “atsidarys„ po Naujųjų metų. Kol kas esame labai neramūs dėl apsirūpinimo elektros energija. Aišku, kad elektros bus, tačiau už kokią kainą?“ – samprotavo jis. A.Zakalskis kitais metais įmonės pelno nesitiki, jo teigimu, RST bandys „išgyventi“ iš turimų rezervų.

„VST“ generalinis direktorius Vytautas Kazimieras Aranauskas teigė, kad pagal šiandien galiojančią kainų skaičiavimo metodiką suvienodinti tarifų bendrovės negali. Tačiau jo nuomone, patvirtintos kainos yra per mažos ir bendrovė neišsivers be bankų pagalbos. Jis neatmeta galimybės jau liepą prašyti VKEKK perskaičiuoti tarifus ir padidinti elektros kainą. „Manau, kad kainų didinimui kelias nebus užkirstas pasirodžius, kad nustatytos kainos yra mums pražūtingos“, – dėstė V.K.Aranauskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius