Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 08 /16:33

Galutinis susitarimas: socialdemokratai Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją pakeitė į Ūkio ministeriją

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai antradienį Seimo posėdžių pertraukos metu susitiko dar vienam derybų dėl koalicijos raundui su socialdemokratais. Po susitikimo pranešta, kad susitarimas pasiektas, o socialdemokratams naujoje Vyriausybėje priklausys trys ministerijos: Užsienio reikalų, Teisingumo ir Ūkio, kuria socialdemokratai pakeitė anksčiau jiems siūlytą Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją.
Ramūnas Karbauskis ir Algirdas Butkevičius
Ramūnas Karbauskis ir Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasirašymas – trečiadienį

„Noriu visiems pranešti, kad dėl koalicijos sudarymo yra sutarta. Dėl programinių dalykų yra sutarta. Dėl koalicinės sutarties yra sutarta. Rytoj 12 val. ji bus pasirašoma“, – po valandą trukusio susitikimo antradienį pranešė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pasak jo, sutarta ir dėl postų.

„Socialdemokratų siūlomi ministrai bus Užsienio reikalų, Teisingumo ir Ūkio ministerijos“, – pranešė R.Karbauskis.

Kas vadovaus Ūkio ministerijai?

A.Butkevičius tikino, kad Ūkio ministeriją socialdemokratai pasirinko atsižvelgdami į kandidatus, kurie gali būti siūlomi ministrais.

Nieko niekas neatsisako. Vietoj Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bus Ūkio ministerija, – sakė A.Butkevičius.

„Nieko niekas neatsisako. Vietoj Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bus Ūkio ministerija. Tokia buvo diskusija mūsų politiniame lygyje ir buvo pritarta, kad mes norėtume vadovauti Ūkio ministerijai. Pagal kompetenciją, žmogus galės būti, kuris yra pasiruošęs, nusiteikęs dirbti ir manome, kad šita kandidatūra turėtų tikti Ministrui Pirmininkui“, – sakė A.Butkevičius.

„Šiandien mes matome, kad daug gabesnius turime žmones, kurie galėtų užimti ūkio ministro pareigas“, – sakė jis.

Tačiau kandidato į ūkio ministrus jis neįvardino. A.Butkevičius tikino pats turintis kandidatą, tačiau dėl jo dar turi tartis politiniame lygyje.

„Tai yra mano, kaip pirmininko nuomonė, o aš turiu šitą nuomonę pateikti mūsų partijos prezidiumui. Prezidiumas turi arba pritarti tai mano nuomonei, arba gal gali pasiūlyti kandidatus“, – sakė A.Butkevičius.

Iki šiol valstiečiai ir žalieji teigė, kad Ūkio ministerijai turi rimtą kandidatą - nepartinį „Investuok Lietuvoje“ vadovą Mantą Katiną.

Socialdemokratų kandidatai į šias pareigas iki šiol nebuvo minimi. Manoma, kad į jas gali pretenduoti dabartinis ūkio viceministras Marius Skarupskas arba Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius, dabartinio susisiekimo Rimanto Sinkevičiaus sūnus. M.Sinkevičius neslepia ambicijų dalyvauti socialdemokratų lyderio rinkimuose pavasarį ir mano, kad bus labiau matomas, jei dirbs Vyriausybėje, o ne meru.

Rimgaudo Budrio nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Rimgaudo Budrio nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Būtent prie Ūkio ministerijos ateityje gali būti prijungta Energetikos ministerija, kuriai greičiausiai vadovaus valstiečių-žaliųjų atstovas Virginijus Poderys. Tačiau R.Karbauskis sakė, kad po integracijos ministerijai turėtų likti vadovauti ūkio ministras.

„Į tokias smulkmenas mes dabar nesileidome. Nenagrinėjome jų. Tiesiog energetikos ministras paskirtas puikiai žinos tai, kad ministeriją jis turi likviduoti arba prijungti, kaip čia vadinsime mes. O šnekant, kaip tai bus integruota – departamento lygyje, ar kokiam kitame lygyje, kurias pareigas užims ministras, kuris buvo paskirtas energetikos ministru, dabar šnekėti turbūt neverta, tai struktūrinis pokytis ir tai liks premjerui, Vyriausybei apsispręsti“, – sakė R.Karbauskis.

Valstiečiai-žalieji neverčia socialdemokratų ministrais siūlyti tokių kandidatų, kurie nebūtų Seimo nariai arba tapę ministrais atsisakytų mandatų Seime. Tačiau patys valstiečiai-žalieji neatmeta, kad jų kandidatai į ministrus, išrinkti daugiamandatėje apygardoje, Seimą turės palikti.

Trečiadienį pasirašomoje koalicijos sutartyje bus numatyti ne tik būsimi bendri darbai, bet ir klausimai, kuriais galima laikytis atskirų nuomonių. Tokie klausimai yra: vienos lyties asmenų partnerystė, šeimos apibrėžimas, asmenvardžių rašybos nelietuviškais rašmenimis, pagalbinis apvaisinimas.

Postų pasidalijimas Seime koalicijos sutartyje tiksliai apibrėžtas nebus.

Norėjo keturių ministerijų

Prieš partijų susitikimą antradienį socialdemokratas, Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas teigė, kad socialdemokratai sieks keturių ministerijų. Pasak jo, to reikalauti yra nutarusi socialdemokratų valdyba.

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmadienį vakare 15min sakė, kad socialdemokratų reikalavimas nebus vykdomas.

„Mes deramės dėl trijų ministerijų. Tokios yra kvotos ir kitos diskusijos nėra ir iš viso ir negali būti. Jokių variantų nėra. Jeigu būtų keliamas toks reikalavimas, tai būtų ultimatumas, tai tokiu atveju derybose keistųsi partneriai“, – sakė R.Karbauskis.

Antradienį derybose dalyvavo socialdemokratai A.Butkevičius, Algirdas Sysas, Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas, Andrius Palionis ir Irena Šiaulienė. Prieš susitikimą su R.Karbauskiu trumpai pasikalbėti buvo užsukęs ir Gediminas Kirkilas, tačiau derybose jis nepasiliko.

Valstiečiams-žaliesiems derybose atstovavo R.Karbauskis, Povilas Urbšys, Rima Baškienė, Stasys Jakeliūnas ir Eugenijus Jovaiša.

S.Skvernelis ministrus slėps iki patikrinimų

Kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis derybose nedalyvavo dėl šeimos rūpesčių.

Jis Seime pasirodė tik po susitikimo su socialdemokratais. S.Skvernelis atsisakė antradienį kalbėti apie kandidatus į ministrus, nors R.Karbauskis tikino, kad juos pasirinkti jis turės prerogatyvą.

S.Skvernelis tikino, kad kandidatus į ministrus slėps iki tada, kai bus jų pavardės aptartos su prezidente ir gautos specialiųjų tarnybų pažymos apie jų tinkamumą eiti pareigas.

Pasak jo, kandidatų į ministrus visose ministerijose yra ne po vieną, tačiau daugelis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sudaryto šešėlinio ministrų kabineto iš tikrųjų bus siūlomi.

S.Skvernelis sako besitikintis, kad nauja Vyriausybė bus darbinga, veržli ir vieninga.

„Aš manau, kad tikrai turime visas prielaidas sakyti, kad darbas tikrai gali būti sėkmingas“, – sakė S.Skvernelis.

Socialdemokratams iš pradžių buvo siūlomos trys ministerijos: Teisingumo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, bei Užsienio reikalų arba Krašto apsaugos ministerija.

Tačiau socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius pirmadienį po partijos valdybos posėdžio prabilo, kas socialdemokratai norėtų siūlyti ministrą į kurią nors iš „ūkinių“ ministerijų – Ūkio, Žemės ūkio arba Aplinkos.

Valstiečiai-žalieji turės vienuolika ministrų postų ir premjero poziciją. Taip pat valstiečiams-žaliesiems turėtų priklausyti Seimo pirmininko postas ir du Seimo pirmininko pavaduotojai. Socialdemokratams taip pat ketinama leisti deleguoti du Seimo vicepirmininkus.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai laimėjo 31 mandatą, o socialdemokratai Seime turės 17 atstovų.

Pretendentai į ministrus

Teisingumo ministru socialdemokratai svarsto teikti Seimo nario Juliaus Sabatausko arba dabartinio Seimo nario, į naują parlamentą nebepatekusio Dariaus Petrošiaus kandidatūrą. Užsienio reikalų ministro pareigos numatytos dabartiniam ministerijos vadovui Linui Linkevičiui. Ūkio ministru pretenduoja tapti Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius arba dabartinis ūkio viceministras Marius Skarupskas.

11 ministrų kėdžių užsitikrinę valstiečiai ir žalieji dar ne į visus postus turi pakankamai rimtų kandidatų.

Finansų ministru bus siūlomas Stasys Jakeliūnas, tačiau kol kas neaišku, kaip jo kandidatūrą vertina prezidentė Dalia Grybauskaitė. S.Jakeliūnas būdamas premjero patarėju įsivėlė į konfliktą su Lietuvoje veikiančiais skandinavų bankais, iki šiol neslepia skeptiško požiūrio į juos, o D.Grybauskaitė skandinavų investicijas Lietuvoje laiko vienomis geriausių.

Švietimo ir mokslo ministre buvo įvardinta Lietuvos edukologijos universiteto studijų prorektorė Vilija Salienė, o jai nesutikus – archeologas, Lietuvos edukologijos universiteto profesorius Eugenijus Jovaiša, tačiau dabar kalbama, kad valstiečiai-žalieji ieško dar vieno kandidato.

Kol kas aiškiausia, kad kultūros ministre greičiausiai taps Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Liana Ruokytė Jonsson.

Aplinkos ministru siūlomas Aplinkosaugos organizacijų koalicijos pirmininkas Kęstutis Navickas, žemės ūkio – ūkininkas Bronius Markauskas, sveikatos apsaugos – psichiatras Aurelijus Veryga.

LVŽS neteko ir numatyto susisiekimo ministro. „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas atsisakė užimti šį postą. Dabar svarstoma, kad susisiekimo ministru galėtų tapti „„Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas, netekęs ūkio ministro kėdės, kuri atiduota socialdemokratams.

Kol kas neaišku, ką premjeru pretenduojantis tapti S.Skvernelis mato savo įpėdiniu Vidaus reikalų ministerijoje. Buvo svarstoma Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo Renato Poželos kandidatūra. Jį S.Skvernelis yra siūlęs į policijos generalinio komisaro pareigas, tačiau galiausiai buvo pasirinktas Linas Pernavas.

Tarp kandidatų minėtas buvęs S.Skvernelio patarėjas saugumo politikos srityje 25 metų Arnoldas Pikžirnis, pasak gerai informuotų šaltinių, neturi šansų. Kalbama, kad svarstoma ES misijos Ukrainoje vadovo, buvusio Vilniaus policijos vadovo Kęstučio Lančinsko kandidatūra, tačiau jo santykiai, kai jis dirbo Vilniuje, su S.Skverneliu buvo įtempti. Taip pat minima vidaus reikalų ministro patarėjo Povilo Malakausko pavardė, kuris 2009 m. „dėl asmeninių priežasčių“ atsistatydino iš Valstybės saugumo departamento vadovo posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius