Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 02 27 /11:04

Generalinė prokuratūra prašo neleisti Darbo partijai jungtis su „tvarkiečiais“

Generalinė prokuratūra prašo Vilniaus apygardos teismo laikinai apriboti Darbo partijos veiklą ir iki nuosprendžio įsiteisėjimo uždrausti pakeisti jos juridinį statusą, likviduoti ar pertvarkyti.
Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas
Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas / Luko Balandžio nuotr.

Tokį prašymą prokuroras pateikė netrukus po to, kai Darbo partija pradėjo derybas dėl jungimosi su „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

„Jeigu partijos būtų sujungtos į vieną, šioje baudžiamojoje byloje Darbo partija nustotų egzistuoti kaip juridinis vienetas, būtų išregistruota iš registro. Nors kodekse numatyta, kad naujajai partijai pereina teisės ir pareigos, tačiau niekur nenumatyta, kad ji gali būti traukiama atsakomybėn už nusikalstamą veiką“, – trečiadienį teismui sakė prokuroras Saulius Verseckas.

Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos byloje kaltinamųjų advokatai prokuroro prašyme teigė įžvelgiantys „konstitucinį ginčą“.

Teismas posėdį atidėjo iki penktadienio, tada pasisakys gynėjai.

V.Mazuronis: prokuroras politikuoja

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas europarlamentaras Rolandas Paksas sako, jog prokuroro prašymas apriboti Darbo partijos veiklą ir neleisti jai jungtis su „tvarkiečiais“ šių planų nekeičia.

Tuo pačiu komentuodamas Generalinės prokuratūros prokuroro Sauliaus Versecko pateiktą prašymą R.Paksas siūlė prokurorams „dirbti pagal Prokuratūros įstatymą ir nepolitikuoti“.

„Man atrodo, kad kiekvienas turėtumėm dirbti savo darbą. Politikai daryti sprendimus – jungtis, nesijungti, kurti stiprius darinius, nekurti, prokurorai turėtų dirbti pagal Prokuratūros įstatymą ir nepolitikuoti, ir tada valstybėj viskas bus tvarkoj. Mūsų planų jungtis tai nekeičia ir negalėjo pakeist, mes esame tame procese, turime tarybų sprendimus ir einame toliau“, – BNS trečiadienį sakė R.Paksas.

„Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko pavaduotojas, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis prokuroro Sauliaus Vercecko prašymą vadina politikavimu.

„Tokį prašymą vertinu kaip prokuroro, tikiuosi, kad tik jo asmeniškai, kišimąsi į klausimus, į kuriuos prokurorui, kaip nepriklausomos institucijos atstovui, kištis nereikia. Ponas S.Verseckas jau ne pirmą kartą, ne pirmus metus bando kištis į valstybės politinį gyvenimą, bandydamas jį vienaip ar kitaip paveikti. Manau, kad tai nesuderinama su demokratinės valstybės principais ir linkėčiau prokurorui S.Verseckui nepamiršti, kad ji nėra politikas“, – teigė V.Mazuronis.

Jis teigia, kad S.Versecko dėl jo „politikavimo“ niekam skųsti neketinama, tačiau pabrėžia, jog Generalinės prokuratūros vadovybė turėtų pati atkreipti dėmesį į S.Versecko su pareigomis nesusijusius veiksmus.

„Šiuo susitarimuose nėra jokių S.Versecko veiklos sferos požymių, todėl bandymai S.Versecko kištis į dviejų partijų santykius – politinius klausimus, yra ne kas kita kaip neleistinas politikavimas. Aš manau, kad mes nesiruošiame su niekuo kovoti, bet prokuroras turi savo vadovybę, prokurorai turi savo etikos kodeksą ir jis turi suvokti, kad politiniame gyvenime dalyvauti jis gali tik atidėjęs į šalį prokuroro mantiją“, – teigė V.Mazuronis.

V.Baltraitienė: prokuroras nebuvo savarankiškas

Darbo partijos vicepirmininkė Virginija Baltraitienė sako, jog prokuroro prašymas apriboti Darbo partijos veiklą neleidžiant jai jungtis su „tvarkiečiais“ tik įrodo vadinamąją juodosios buhalterijos bylą esant politine.

„Tai tik įrodo, kad ši byla politinė. Ir nemanau, kad prokuroras čia savarankiškai priėmė sprendimą, kaip visada maniau ir manau, kad šioje byloje yra režisierius, kuris viską režisuoja nuo pradžių, ir labai bijomasi, kad neatsirastų viena stipri jėga, kuri būtų didžiulis oponentas kitoms partijoms“, – komentuodama prokuroro Sauliaus Versecko prašymą teisme sakė DP atstovė.

Pasak jos, sprendimas apriboti DP veiklą būtų žmonių teisių pažeidimas.

„Neleisti to, ką patys žmonės turėtų nuspręsti, didesnio pažeidimo negali būti žmonių teisių, ne tik pačios partijos. Juk partiją sudaro žmonės, ir suvažiavimas turi nuspręsti, ar jungtis, ar nesijungti, kitaip kaip kišimosi į politinės partijos reikalus, kuri šiuo metu neturi jokių pažeidimų, normaliai dirba žmonės ir nori jungtis, to nepavadinčiau. Tokie sprendimai – aš net neturiu žodžių“, – kalbėjo „darbietė“.

Klausiama, ką ji turinti mintyje sakydama, jog DP byloje „yra režisierius“, V.Baltraitienė konkrečių pavardžių nenurodė, tik siūlė pagalvoti, kam partija labiausiai trukdo.

„Aš tikrai nenorėčiau atsakyti, kai viskas pasibaigs, manau, bus galima įvardinti. Bet ir kaltinimai pakeisti prieš pat rinkimus, pati byla, kaip vyksta, iš tiesų yra režisierius viso šito dalyko, tik reikia pagalvoti, kam mes čia labiausiai kliudom“, – sakė V.Baltraitienė.

Vytautas Gapšys prokuroro pasiūlymą lygina su draudimu mirti

Vytautas Gapšys po teismo posėdžio pasiūlymą neleisti jungtis partijoms palygino su draudimu kaltinamiesiems mirti. Pasak politiko toks prokuroro prašymas buvo skubotas ir  gerai neapgalvotas. Šiuo metu dar tik sudarytos derybinės grupės, reorganizacija nėra patvirtinta.

Pasak V.Gapšio, Darbo partija jau anksčiau dalyvavo reorganizaciniame procese su  Naująja Sąjunga ir baudžiamajam procesui tai nė kiek nepakenkė.

V.Gapšys užsiminė, kad gali būti svarstoma galimybė kreiptis į Konstitucinį teismą.

Advokato Vytauto Sviderskio manymu, laikino apribojimo priemones taikyti prokurorai galėjo jau prieš ketverius metus, todėl šį veiksmą vertina kaip politikavimą.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius