Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 01

Generalinio prokuroro atostogų intriga

Kol generalinis prokuroras Algimantas Valantinas atostogavo, Generalinėje prokuratūroje buvo priimtas sprendimas, nuo kurio priklauso ir A.Valantino sesers Stasės Jokšienės likimas.
Algimantas Valantinas
Algimantas Valantinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Generalinė prokuratūra panaikino Telšių rajono apylinkės prokuratūros sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl UAB "Samanėlė", kurioje vyriausiąja finansininke dirba A.Valantino sesuo S.Jokšienė.

Telšių prokurorų sprendimas panaikintas po "Lietuvos žinių" rugpjūčio 13 dienos publikacijos "Prokuroro sesuo išsukta". UAB "Samanėlė" direktorius Algirdas Šilinas ir vyriausioji finansininkė S.Jokšienė sulaukė nemalonumų, kai bendrovėje buvo atliktas neplanuotas patikrinimas. Telšių valstybinė mokesčių inspekcija nustatė, jog per ne visus 2006 metus UAB "Samanėlė" išmokėjo 1,2 mln. litų atlyginimų vokeliuose, S.Jokšienei priklausančiame lagaminėlyje rasti "juodosios" buhalterijos, taip pat apskaitos dokumentai su darbuotojų parašais, patvirtinančiais, kad gavo pinigus, žiniaraščiai, kasos knygos. Po dvejus metus trukusio tyrimo 2009-ųjų liepos 17 dieną byla Telšių rajono apylinkės prokuratūroje patyliukais buvo nutraukta.

Pasipiktino "darbiečiai"

Sužinojusi, jog tyrimas nutrauktas, labiausiai pasipiktino Seimo Darbo partijos (DP) frakcija. Rugpjūčio 17-ąją šios partijos vardu buvo pareikalauta, kad generalinis prokuroras A.Valantinas per savaitę atsistatydintų. "Darbiečiams" ypač užkliuvo prokuratūros nesugebėjimas ištirti Vytauto Pociūno bylos, finansiniai pažeidimai statant naują prokuratūros pastatą ir generalinio prokuroro sesers galimų nusikaltimų dangstymas.

Vakar DP frakcijos vadovas Seime Vytautas Gapšys dar neturėjo jokios informacijos, ar A.Valantinas patenkins reikalavimą atsistatydinti.

"Generalinis prokuroras atostogauja iki rugsėjo 7-osios. Jeigu jam sugrįžus iš atostogų nesulauksime jokio atsakymo, iš karto įregistruosime Seimo nutarimo projektą dėl laikinosios parlamentinio tyrimo komisijos sudarymo", - patikino V.Gapšys.

Tirs klaipėdiečiai

Posūkis "Samanėlės" byloje įvyko rugpjūčio 27-ąją, kai generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas panaikino Telšių rajono apylinkės prokuratūros priimtą sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą.

"Nuspręsta atnaujinti tyrimą. Per jį reikės patikslinti tam tikras aplinkybes, - pranešė LŽ Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė. - Tyrimą pavesta atlikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Klaipėdos apskrities skyriui, jį kontroliuoti - Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorams."

"Byla buvo patikrinta ir priimtas sprendimas panaikinti nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, - paaiškino LŽ žurnalistei V.Barkauskas. - Motyvai - FNTT pareigūnų ne iki galo atliktas tyrimas."

Susigundė postu Klaipėdoje

Klaipėdos, kur iš naujo bus tiriama "Samanėlės" byla, apygardos prokuratūra, į pensiją išėjus Ignui Lauciui, jau nuo balandžio laukia naujo vadovo. Birželio 17-ąją atranka į šias pareigas buvo pratęsta.

"Savo kandidatūras pristatę pretendentai nurodė nors ir skirtingas, tačiau kokybiniu požiūriu lygiavertes vadovavimo gaires", - po pokalbių su kandidatais tokią A.Valantino nuomonę paskelbė Generalinė prokuratūra.

Pirmoje atrankoje dalyvavo seniai prokuratūrose dirbantys, ne vieną sudėtingą bylą išnagrinėję šeši prokurorai: Marijampolės rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Rimas Bradūnas, Klaipėdos miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius, Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojai Vytautas Jurkevičius ir Jevgenijus Michailovskis, Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis ir Kaišiadorių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Pratęstoje atrankoje pasiūlyta dalyvauti naujiems pretendentams, tačiau jų pavardės iki šiol nepaviešintos. LŽ duomenimis, vienas iš naujų neskelbiamų pretendentų - Telšių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Arūnas Gailius, nutraukęs UAB "Samanėlė" bylą.

"Jis buvo atvykęs į pokalbį, - patvirtino V.Barkauskas. - Kalbėjo su komisija. Buvo nemažai prokurorų, pareiškusių norą siekti Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pareigų. A.Gailius - vienas iš dalyvavusiųjų pokalbyje. Pirmame sąraše jo nebuvo. Sprendimą dėl Klaipėdos apygardos prokuroro priims generalinis prokuroras, kai sugrįš iš atostogų."

LŽ pasiekė prielaidos, kad antrasis atrankos etapas paskelbtas būtent dėl A.Gailiaus, o aukštas postas Klaipėdoje Telšių prokurorui galėjo būti pažadėtas kaip atlygis už nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl UAB "Samanėlė".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius