-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 18

Gynėjas teigia, kad A.Petrusevičių nusikalsti provokavo VSD

Už neteisėtą disponavimą ir prekybą šaunamaisiais ginklais nuteistą buvusį parlamentarą, lietuviško ginklo kūrėją Algirdą Petrusevičių nusikalsti provokavo Valstybės saugumo departamentas (VSD), ketvirtadienį teisme pareiškė nuteistojo advokatas Egidijus Bičkauskas.
Buvęs parlamentaras, nuteistas už disponavimą ginklais, Algirdas Petrusevičius.
Algirdas Petrusevičius / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinio teismo posėdyje kalbėjęs A.Petrusevičiaus gynėjas tvirtino, kad nuteistasis pripažįsta savo kaltę, tačiau niekaip negalima pripažinti kaltinime dėstomo motyvo – kad A.Petrusevičius neteisėtai elgėsi dėl žemų ir savanaudiškų paskatų.

Pasak E.Bičkausko, A.Petrusevičius buvo provokuojamas buvusio bendražygio, kurį esą užverbavo VSD, Alberto Miceikos. Advokato teigimu, šis vyras turėjo būti apklaustas teismo posėdyje, tačiau jo teismui rasti nepavyko, o Generalinė prokuratūra (GP), anot E.Bičkausko, nesiėmė pakankamai pastangų A.Miceiką surasti.

 Advokatas pakartojo anksčiau dėstytus argumentus, esą A.Petrusevičius kenčia nuo „okupacinio sindromo“. Pasak E.Bičkausko, gyvenimiška patirtis nulėmė jo neadekvatų elgesį, ir esą nuteistasis vis dar manė, kad visais, net ir neteisėtais būdais, reikia padėti Lietuvai.

„Tiek VSD, tiek GP seniai žinojo, kad A.Petrusevičius turi silpnybę ginklams“, – tvirtino advokatas.
Jis sakė, kad VSD buvo įsitikinęs, jog A.Petrusevičius galėjo būti susijęs su Bražuolės tilto sprogdinimu ir VSD darbuotojo Juro Abramavičiaus susprogdinimu.

Tiriant šias veikas ir buvo sužinota, kad A.Petrusevičius turi neteisėtų ginklų.

„Buvo ieškoma įkalčių visai kitam tikslui (...) A.Petrusevičius darė nusikalstamą veiką, jam įtaką darant patiems pareigūnams, kurie visai kitų tikslų“, – tikino E.Bičkauskas.

Advokatas pakartojo anksčiau dėstytus argumentus, esą A.Petrusevičius kenčia nuo „okupacinio sindromo“. Pasak E.Bičkausko, gyvenimiška patirtis nulėmė jo neadekvatų elgesį, ir esą nuteistasis vis dar manė, kad visais, net ir neteisėtais būdais, reikia padėti Lietuvai.

Jis prašė teismo A.Petruseičių atleisti nuo bausmės.

„VSD užsakė ir VSD atsiėmė užsakymą“, – savo baigiamojoje kalboje sakė A.Petrusevičius. Jis teigė, kad pats nusikalstamos veikos modelis, pagal kurį veikė A.Miceika, buvęs neteisėtas, nes tuo metu, kai jis buvo sankcionuotas, VSD apie nuteistojo neteisėtus veiksmus neturėjo jokių duomenų.

„Aš labai apgailestauju, kad pasidaviau A.Miceikos provokacijoms, kad pardaviau keletą savo senienų“, – tvirtino nuteistasis.

Prokuroras Aidas Mažeikia atmetė minėtuosius argumentus.

„Advokatas į šią bylą žiūri kaip į politinę, aš – kaip į baudžiamąją“, – sakė teisėsaugininkas.

Jis tvirtino, kad nors A.Miceikos surasti nepavyko, apie visas aplinkybes liudija byloje esantys dokumentai ir operatyvinės pažymos. Šį teiginį E.Bičkauskas išsyk atmetė, esą jis yra matęs daug operatyvinių pažymų ir „žino, kaip viskas yra daroma“.

Ketvirtadienį buvo apklaustas medicinos ekspertų komisijos, kuri paskelbė, kad A.Petrusevičiaus galimybės atlikti laisvės atėmimo bausmę yra apsunkintos, pirmininkas Romas Raudys.

Jis sakė, kad A.Petrusevičiaus sveikatos būklė dalinai atitinka kriterijus, dėl kurių nuteistasis bausmės galėtų neatlikti.

„Formalus atitikimas tam (nepagydomų ligų ir sveikatos būklių – BNS) sąrašui yra“, – sakė R.Raudys.

Petrusevičiaus teismų maratonas tęsiasi jau ne vienerius metus – pirmą kartą 4 metams nelaisvės A.Petrusevičius buvo nuteistas dar 2006 metų lapkritį.

Visgi abi pusės skirtingai vertino eksperto žodžius. Pasak E.Bičkausko, medicininės išvados neleidžia A.Petrusevičiaus kalinti, o A.Mažeika manė, kad „iš eksperto išvadų matyti, kad A.Petrusevičiaus ligos neįtrauktos į sąrašą“.

A.Petrusevičiaus teismų maratonas tęsiasi jau ne vienerius metus – pirmą kartą 4 metams nelaisvės A.Petrusevičius buvo nuteistas dar 2006 metų lapkritį, tačiau vėliau šį nuosprendį panaikino Aukščiausiasis Teismas, nusprendęs, kad bylą išnagrinėjo ir nuosprendį paskelbė neteisėta teisėjų kolegija.

A.Petrusevičius jau buvo pradėjęs atlikti laisvės atėmimo bausmę Vilniaus 1–uosiuose pataisos namuose, kur kali prasikaltę buvę valdžios atstovai. Panaikinus nuosprendį jis buvo paleistas į laisvę.

Buvęs parlamentaras buvo vienas iš kariuomenės kūrėjų savanorių, pokario Lietuvos laisvės kovų dalyvis, Vyčio kryžiaus kavalierius.

Prieš tapdamas parlamentaru, nuteistasis dirbo Krašto apsaugos departamento „Vytis“ ginklų baro viršininku. Po Nepriklausomybės atkūrimo jis prisidėjo konstruojant ir gaminant pistoletus kulkosvaidžius ,„Vytis 1“, „,Vytis 2“ ir ,„Vytis 3“ bei įvairių modifikacijų granatas.

A.Petrusevičius ir dar du kauniečiai Valstybės saugumo departamento pareigūnų buvo sulaikyti 2006–ųjų pradžioje, kai per kratas jų namuose buvo rasti dideli kiekiai nelegaliai laikytų šaunamųjų ginklų, šovinių ir sprogmenų.

Bylos nagrinėjimo metu kaltinamieji savo kaltės neneigė. Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais Baudžiamajame kodekse numatyta nuo 4 iki 8 metų nelaisvės.

1997 metų lapkritį, jam būnant Seimo nariu, A.Petrusevičiaus namuose Kaune teisėtvarkos pareigūnai atliko kratą, per kurią buvo rastas teisėtai įsigytas vardinis pistoletas ,„SIG–Sauer“ bei dvi apkabos šovinių, taip pat 90 šovinių pistoletui ,„Walter“, kurį parlamentaras irgi įsigijęs legaliai. Krata atlikta po anoniminio skambučio. Policija tąkart grąžino rastus ginklus ir atsiprašė.
1996–2000 m. kadencijos Seime A.Petrusevičius priklausė Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijai, buvo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys.

Šeštajame dešimtmetyje A.Petrusevičius buvo Kauno pogrindžio organizacijos ,„Geležinis vilkas“ vado pavaduotojas. 1956 m. jis buvo suimtas ir kalėjo Mordovijos, Ozerlago, Vladimiro lageriuose. Į Lietuvą grįžo 1968 m.

1996 metų gegužę A.Petrusevičius buvo išrinktas Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius