-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gitanas Nausėda – į Davosą, internautai – skaičiuoti išlaidas: ar tikrai pirko brangų bilietą?

Lietuvos prezidentui dar tik ruošiantis į Pasaulio ekonomikos forumą Davose internautai pradėjo spekuliuoti, kas apmokės tokio brangumo kelionę. Kai kurie sunerimo, kad šį vizitą apmokės „privati milijardierių organizacija“, tačiau Gitano Nausėdos komanda nurodė, kad pati kelionė finansuojama Prezidentūros kanceliarijos.
G.Nausėdos vizitas Pasaulio ekonomikos forume
G.Nausėdos vizitas Pasaulio ekonomikos forume

Susidomėjo kelionės finansais

Prieš pat kasmetį forumą, vykstantį Šveicarijos kalnų kurorte Davose, internautai ėmė svarstyti, kas apmokės šią kelionę. Viena „Facebook“ vartotoja užsimojo atsakymus gauti pati.

„Gražų tekstą mūsų prezidentas parašė prieš vykdamas į privatų pasaulio globalistų ir milijardierių klubo WEF (World Economic Forum, Pasaulio ekonomikos forumo, PEF – red. past.) susitikimą Šveicarijos kalnų kaimelyje Davose.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Pasidomėjau, kas apmoka jo kelionę ir dalyvavimą šiame renginyje (nes bilietas ten kainuoja net labai didelius pinigus) – kol kas negavau jokio atsakymo.

Bet gal žinote jūs?

PS. Papildysiu, kad, kiek teko skaityti, prezidentas G.Nausėda yra kviestinis metinio WEF renginio svečias, kuomet, pagal Norvegijos spaudą, kelionės ir apgyvendinimo išlaidas apmoka pats WEF – kas reikštų, kad mūsų prezidentui moka privati milijardierių organizacija“, – rašė moteris.

Išlaidas padengs kanceliarija

Šalies vadovo patarėjas Ridas Jasiulionis 15min paaiškino, kad šis vizitas finansuojamas Prezidento kanceliarijos.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Ridas Jasiulionis
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Ridas Jasiulionis

„Kaip įtvirtinta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos Prezidento įstatyme, Respublikos Prezidento veikla įgyvendinant valstybės vadovo funkcijas, taip pat ir oficialūs vizitai užsienyje, finansuojama per Respublikos Prezidento kanceliariją.

Respublikos Prezidento kanceliarija yra valstybės įstaiga, padedanti Respublikos Prezidentui įgyvendinti jo funkcijas“, – 15min teigė R.Jasiulionis.

Konkrečių išlaidų, skirtų šiai kelionei, jis kol kas pateikti negalėjo.

„Šiuo metu prasidėjusio prezidento vizito į Davoso Pasaulio ekonomikos forumą, kuriame prezidentas su pasaulio ir verslo lyderiais aptars svarbiausius šiuo metu pasauliui tenkančius iššūkius, išlaidos bus žinomos vizitui pasibaigus“, – sakė prezidento patarėjas.

Jis pridėjo, kad, kadangi G.Nausėda yra kviestinis renginio svečias, jokio dalyvio mokesčio mokėti nereikės.

Didžioji dalis PEF lėšų gaunama iš forumo narių ir partnerių, kurie prisijungia norėdami dalyvauti jo veikloje. Forumas siūlo įvairių lygių narystę ir partnerystę, pritaikytą prie dalyvavimo lygio, atitinkančio narių ir partnerių strateginius poreikius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio ekonomikos forumas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio ekonomikos forumas

Narystės mokesčiai svyruoja nuo 64 tūkst. iki 640 tūkst. eurų, priklausomai nuo dalyvavimo lygio. Esant forumo nariu atsiranda ir galimybė dalyvauti metiniame susitikime įmonės generaliniam direktoriui, nors už dalyvavimą jame mokamas papildomas mokestis, viršijant narystės mokesčius.

Kasmečiame susitikime dalyvaujantiems ne verslo atstovams, pavyzdžiui, pilietinės visuomenės ir jauniesiems pasaulio lyderiams, menininkams, žiniasklaidos atstovams, valstybių vadovams ir ministrams iš daugiau nei 70 šalių už dalyvavimą nereikia mokėti.

Kai kurioms bendruomenėms, pavyzdžiui, akademikams, siekiant palengvinti dalyvavimą finansuojama kelionė ir apgyvendinimas.

Prezidento planai

G.Nausėda antradienį išvyko į Pasaulio ekonomikos forumą Davose. Pasak vyriausios patarėjos užsienio politikos klausimais Astos Skaisgirytės, šalies vadovas ten praleis vieną parą, per kurią dalyvaus viešose diskusijose, dvišaliuose susitikimuose bei keliuose ekonominio pobūdžio susitikimuose.

Be kita ko, G.Nausėda dalyvaus diskusijoje „Ukrainos horizontai“, kurioje bus kalbama apie saugumo situaciją Europoje.

Pasak A.Skaisgirytės, pagrindinė žinia, su kuria G.Nausėda vyksta į Davoso forumą, yra tarptautinės paramos telkimas Ukrainai.

15min verdiktas: trūksta konteksto. G.Nausėdos kelionė į Pasaulio ekonomikos forumą Davose finansuojama Prezidento kanceliarijos, tačiau joks dalyvio mokestis jam, kaip kviestiniam svečiui, nebus taikomas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius