-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gitano Nausėdos kalbą apie karą pavertė kvietimu investuoti į abejotiną projektą

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame prezidentas Gitanas Nausėda neva siūlo investuoti į kažkokį projektą ir net žada milžinišką kompensaciją, jei nepavyks staiga uždirbti solidžios sumos. Tai yra apgavystė – Lietuvos vadovas kalba dirbtinai pakeistu balsu ir taip iškraipytai, kad labiau kelia šypseną nei norą atiduoti pinigus. Jo komanda patvirtino, kad įrašas yra melagingas.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Žada kompensaciją 100 tūkst. eurų

Vaizdo įrašas vasario 19-ąją buvo paskelbtas socialiniame tinkle „Facebook“ ir iki šiol peržiūrėtas 16 tūkst. kartų bei sulaukė kone 400 reakcijų. Iš augančio pastarųjų skaičiaus akivaizdu, kad pusantros minutės klipas žiūrimas ir praėjus gerai savaitei.

Ekrane matyti G.Nausėda, sėdintis greičiausiai savo kabinete. Jam iš šonų pakabintos Trispalvė ir istorinė Lietuvos vėliava.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Gitanas Nausėda niekada nekalbėjo panašiam įrašui
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Gitanas Nausėda niekada nekalbėjo panašiam įrašui

„Nepraleiskite šios naujienos! – nė neprisistatęs esą pradeda prezidentas. – Lietuva kartu su Europos prekybos banku pradėjo projektą, kurio tikslas – sukurti pasyviųjų pajamų sistemą, leidžiančią kiekvienam lietuviui uždirbti nemažas kasdienes pajamas.“

Toliau jis kalba apie „revoliucinę pasyvių pajamų platformą, kuriai nereikia jokių specialių žinių“. Investavimas čia tariamai „pasižymi paprastumu, prieinamumu ir saugumu“. Vakarų Europos gyventojai platformoje, kuri veikia savarankiškai ir nereikalauja daug laiko, neva kasdien uždirba tūkstančius eurų.

G.Nausėda tariamai vilioja: „Dabar kiekvienas Lietuvos gyventojas gali investuoti nedidelę sumą ir stebėti, kaip jūsų pelnas auga jūsų asmeninėje sąskaitoje, nes dirbtinio intelekto technologija perima valdžią.“

Tik tuomet jis prisistato (bet pamini vien vardą ir pavardę, ne pareigas, nors tai siūlymui investuoti suteiktų patikimumo), nurodo esąs Europos banko, kurio turtas viršija 200 mlrd. eurų, partneris.

123RF.com nuotr./Eurai
123RF.com nuotr./Eurai

Galiausiai pažada asmeniškai pasiūlyti „100 tūkst. eurų kompensaciją kiekvienam, kuris per 30 dienų neuždirbs 30 tūkst. eurų“.

„Visiškai tikiu mūsų dirbtinio intelekto prekybos robotu ir kiekvienam investuotojui garantuoju finansinius rezultatus nuo pirmos registracijos dienos“, – tariamai apibendrina šalies vadovas.

Pilna kalbos klaidų

Per daugiau nei pusantros minutės įraše nuskamba daug viliojančių frazių, pažadų apie garantuotą uždarbį, tačiau nėra nė žodžio apie patį projektą, jį vykdysiantį banką, pačias investicijas (ar yra minimali suma, kokiu būdu ir kam ją pervesti).

Taip pat skaitykite: Socialiniuose tinkluose siaučiančių sukčių įrankiu tapo ir prezidentas, ir žiniasklaida

Tai – vienas ženklas, kad matoma apgaulė. Jokios informacijos nepateikta ir greta klipo. Pačiam prezidentui gal ir nebūtina leistis į detales, tačiau būtų pravartu viską išaiškinti papildomai, pateikti nuorodą į išsamesnę informaciją. Bet prie tariamos G.Nausėdos kalbos matyti tik reklaminis šūkis: „Paskubėk gauti. Su vyriausybės parama“.

Kad raginimas investuoti yra sufabrikuotas, labiausiai išduoda G.Nausėdos kalbėjimo maniera. Nors girdimas balsas gali pasirodyti panašus į prezidento, jis skamba nenatūraliai.

Ne vienas žodis sukirčiuotas netaisyklingai (LiEtuva, kArtu, pajAmas, pAsižymi, sAugumu, dAug, gyventOjas, tūkstAnčių, perIma). Kai kuriose vietose nesuderintos galūnės („pradėjo projekto“ vietoj projektą, „pajamų sistemų“ vietoj sistemą, „investuoti nedidelę sumų“ vietoj sumą, „100 tūkst. eurų kompensacijų“ vietoj kompensaciją).

Keliuose žodžiuose perdėtai pabrėžiamas minkštumo ženklas: šijos, leidžijančią, lietuvijui, specijalių. Kituose J ištarta prancūziškai (kaip DŽ): džIūsų, šiodže (vietoj „jūsų“ ir „šioje“).

Ekrano apačioje matyti subtitrai. Vienoje vietoje parašyta „200 mlrd. eurų“. Įraše nuskamba sutrumpinimas, nors paprastai kalbant pasakomas visas žodis „milijardų“. Beje, tariamam G.Nausėdai nepavyksta ištarti nė tų keturių raidžių – nuskamba tik „mrd. eurų“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Gitanas Nausėda abiejuose įrašuose – tikrajame ir perkurtame – panašiai kilsteli ranką
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Gitanas Nausėda abiejuose įrašuose – tikrajame ir perkurtame – panašiai kilsteli ranką

Tekste esama ir stiliaus klaidų, subtitruose trūksta kablelių. Bent keliose vietose (ties 13-15 sek., 25 sek., 35 sek., 45-48 sek., 1.28-1.30 min. laiko žymomis) garsas nesutampa su lūpų judesiais. Vienoje vietoje (nuo žodžių „Visiškai tikiu mūsų dirbtinio intelekto prekybos robotu…“) kalbėjimas stipriai pagreitėja, kaip tik ten nematyti dalies subtitrų.

Šalies vadovo atstovas spaudai Ridas Jasiulionis patvirtino, kad šis įrašas nėra autentiškas. „Prezidentas nėra įrašęs jokių kvietimų investuoti“, – portalui 15min teigė jis.

Pakeitė įrašą apie karą

Iš minėtų detalių galima daryti išvadą, kad vaizdo įrašas buvo sukurtas kompiuteriu ir pasitelkus dirbtiniu intelektu paremtą deepfake technologiją.

Tai yra vadinamoji sintetinė žiniasklaida, kuomet į žmogaus lūpas įdedami jo nesakyti žodžiai, į vaizdo įrašą įmontuojamas ten nebuvęs žmogus ar daiktas, bandant sudaryti įspūdį, kad tai yra realu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Deepfake
AFP/„Scanpix“ nuotr./Deepfake

Net pats G.Nausėda tariamai pasako: „dirbtinio intelekto technologija perima valdžią“ (tiesa, kalbėdamas apie investavimą, bet klipe galima įžvelgti ir kitą prasmę).

Vaizdo įraše paminėtas Europos prekybos bankas. Vilniuje tikrai veikia finansų įstaiga tokiu pavadinimu, kuriam Europos centrinis bankas licenciją išdavė dar 2018 m.

Šis bankas siūlo finansinius produktus mažoms ir vidutinėms įmonėms. Tačiau jo tinklalapyje nėra jokios informacijos apie minėtą projektą, nepasigirta ir tuo, kad jį „reklamuoja“ pats prezidentas.

Taip pat skaitykite: Saugokite pinigus nuo sukčių: Dalios Grybauskaitės nuotrauka nereiškia lengvo pelno

Įtarimų kelia ir „Facebook“ puslapis, kuriame paskelbtas klipas. Jis turi vos 11 sekėjų. Puslapyje yra tik 5 įrašai, paskelbti pernai spalio 20 d. Tik du žmonės po kai kuriais paspaudę „patinka“, jie abu yra lietuviai, nors nurodyti kontaktai (adresas, telefono numeris) – ukrainietiški (tiesa, elektroninis paštas – „Gmail“).

123RF.com nuotr./Sukčiai
123RF.com nuotr./Sukčiai

Puslapis pavadintas „Success Blueprint Builders“, bet ar tai yra kažkokia įmonė, neaišku, paminėta tik veiklos sritis – „reklama / rinkodara“.

Viršelio nuotraukoje matyti trečias pagal dydį Jungtinių Arabų Emyratų miestas Šardža. Internete galima rasti panašių jo nuotraukų, o tokia pati nuotrauka panaudota vienos Kinijos įmonės tinklalapyje. Kuo ji susijusi su bendrove, nežinia.

Atvirkštinė vaizdo paieška pagal stop kadrą leidžia internete rasti įrašą, kuris, kompiuteriu į G.Nausėdos lūpas įdėjus kitus žodžius, galėjo būti pakeistas. Juo 2022 m. vasario 24 d. pasidalijo vienas „Twitter“ (dabar „X“) vartotojas iš Lietuvos. Tą dieną prasidėjo Rusijos plataus masto invazija į Ukrainą, kaip tik apie ją įraše ir kalbėjo (beje, rusiškai, nes kreipėsi į Rusijos gyventojus) G.Nausėda.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Greičiausiai tariamas raginimas investuoti į kažkokį projektą sukurtas iš šio Gintano Nausėdos kreipimosi
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Greičiausiai tariamas raginimas investuoti į kažkokį projektą sukurtas iš šio Gintano Nausėdos kreipimosi

Kad tai yra pagrindinis įrašas, pakeistas pasitelkus deepfake technologiją, galima spręsti iš sutampančio interjero, tokių pačių prezidento drabužių (juodo kostiumo, baltų marškinių ir tamsiai vyšninio kaklaraiščio). Vienu metu kalbėdamas jis kilstelėjo ranką: „Twitter“ įraše tai matyti ties 1.15 min., „Facebook“ paskelbtame pakeistame įraše – ties 1 min. laiko žyma.

Taip pat skaitykite: Sukčiai lengvatikių ieško pasitelkdami žinomų žmonių vardus ir veidus

15min verdiktas: pakeistas vaizdo įrašas. Šis vaizdo įrašas nėra autentiškas – prezidento komanda nurodė, kad G.Nausėda niekada nėra įrašęs jokių kvietimų investuoti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius