-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 08

Grybauskaitė: šalies ateitis priklauso nuo visų valdžios institucijų sugebėjimo dirbti išvien (papildyta 16.00 val.)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Seimo frakcijų vadovais aptarė svarbiausius Seimo pavasario sesijos darbus ir politinę situaciją šalyje, teigiama Prezidentūros pranešime.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Seimo frakcijų vadovais aptarė svarbiausius Seimo pavasario sesijos darbus ir politinę situaciją šalyje.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Seimo frakcijų vadovais aptarė svarbiausius Seimo pavasario sesijos darbus ir politinę situaciją šalyje. / Prezidentūros nuotr.

Prezidentės teigimu, Seimo laukia neeilinė sesija, pareikalausianti sutelkto visų valdžios institucijų darbo ir politinės valios priimant neatidėliotinus, šalies gyventojams itin svarbius sprendimus.

„Šalies ateitis priklauso nuo atsakingo visų politikų požiūrio į ekonomines, socialines ir politines problemas. Norėdami paspartinti ūkio atsigavimą, šalies gyventojams užtikrinti normalų gyvenimo lygį bei atkurti visuomenės pasitikėjimą valdžia ir teisingumu, Seimas, Prezidentūra ir Vyriausybė turi dirbti išvien“, – pabrėžė šalies vadovė.

Prezidentė ragina Seimą greičiau apsispręsti dėl tiesioginių merų rinkimų, kad jau 2011 metais žmonėms būtų užtikrinta galimybė artimiausius valdžios atstovus rinkti patiems. Prezidentės įsitikinimu, didėjant žmonių nepasitikėjimui partijomis ir rinkimais, tiesioginiai merų rinkimai būtų gera proga parodyti partijų brandą ir padidinti pasitikėjimą politine sistema.

Siekiant užtikrinti skaidrius rinkimus, pasak Prezidentės, itin svarbu priimti ir Politinių partijų, ir politinių kampanijų finansavimo įstatymų pataisas.

Greitų ir ryžtingų valdžios sprendimų šalies gyventojai laukia ir dėl teismų, prokuratūros bei kitų teisėsaugos institucijų darbo tobulinimo. Šalies gyventojų pasitikėjimui teisingumu atkurti Prezidentė siūlo greičiau priimti Civilinio ir Baudžiamojo proceso kodeksų bei Teismų įstatymo pataisas, kurios leistų supaprastinti ikiteisminių tyrimų tvarką, užtikrintų tinkamą jų kontrolę ir spartesnį bylų nagrinėjimą teismuose. Seimo pavasario sesijai Prezidentė planuoja pateikti įstatymo pataisas, kuriomis siūloma peržiūrėti ir baudžiamosios atsakomybės senačių terminus.

Šalies vadovė parlamentarus ragina neatidėlioti ir nacionaliniam šalies saugumui svarbių sprendimų. Prezidentė tikisi Seimo palaikymo jos iniciatyva parengtai Žvalgybos koordinavimo bei kontrolės koncepcijai ir Žvalgybos bei Valstybės gynimo tarybos įstatymų pataisoms, pagal kurias bus pertvarkytos ir sustiprintos šalies žvalgybos tarnybos.

Prezidentės teigimu, Seimo politinės valios reikia jau du dešimtmečius trunkančiam liustracijos procesui užbaigti. Prezidentė ragina aiškiai pasakyti, jog liustracijos procesas baigtas, ir pateikti bei visuomenei suprantamai paaiškinti visą informaciją apie Lietuvos gyventojų įtraukimo į KGB veiklą metodus bei mastą.

Atsakingo Seimo ir visų valdžios institucijų požiūrio Prezidentė tikisi ir sprendžiant šalies ekonomines, socialines, sveikatos apsaugos bei energetikos problemas. Pasak Prezidentės, ieškant politinių sprendimų, galinčių padėti sumažinti nedarbą ir užtikrinti geresnes sąlygas verslui, būtinos bendros visų politikų pastangos ir atsakomybė. 

Papildyta 16.00 val.: Ginčijosi dėl mero rinkimų

Prezidentė su frakcijų vadovais aptarė vieną aktualiausių klausimų pastaruoju metu – tiesioginius merų rinkimus. „Prezidentės pozicija nesikeičia – tiesioginiai mero rinkimai 2011 metais turėtų būti“, – žurnalistams sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys. Jis pridūrė, kad, prezidentės nuomone, meras turėtų būti tas asmuo, kuris prisiima politinę atsakomybę.

Opozicinių frakcijų atstovai teigė pritariantys šiai idėjai. Be to, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius pažėrė kritikos dešiniesiems, esą šie bijo tiesioginių mero rinkimų, mat jiems naudingiau, kai rinkimai vyksta retai ir į juos ateina mažai rinkėjų, tuomet „visuomenė dar labiau nusivilia partijomis ir aktyvumas dar būna mažesnis“.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma atmetė tokius išvedžiojimus. Jo teigimu, didelė dalis dešiniųjų pritaria tiesioginiams mero rinkimams, tačiau kartu pabrėžia, jog šiuo metu teisės aktai nesuteikia merams pakankamai įgaliojimų.

„Frakcija šitame laikotarpyje tarp Seimo sesijų nebuvo susirinkusi tam klausimui spręsti. Bet aš nesuprantu, kodėl mums iškart prikišama pozicija, kad mes „prieš“. Tikrai, neesame priėmę jokio dokumento, kad mes „prieš“ (tiesioginius mero rinkimus). Ir kad mes neva kažko bijome, kaip kad bando traktuoti ponas Butkevičius. Bet mums reikia šiandien matyti realiai situaciją, kuri yra su ta Konstitucijos pataisa. Skubotai tokią Konstitucijos pataisą pateikus, mes suvaržėme galimybes merui numatyti rimtesnius įgaliojimus. Dabar, pagal tą Konstitucijos pataisą, meras tampa atstovaujamosios valdžios dalimi, o likusi Konstitucija labai griežtai atskiria vykdomąją valdžią ir atstovaujamąją. Taip, kad merui, nekeitus esmingiau Konstitucijos, jokių tokių rimtesnių įgaliojimų suteikti neišeis“, – aiškino J.Razma.

Opozicijos lyderis, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis prezidentę per susitikimą informavo, kad trys opozicinės frakcijos – Tvarka ir teisingumas, Socialdemokratai bei Darbo partija – jau turi paruošusios alternatyvią Vyriausybės programą, kurią išsamiai žada pristatyti antradienį. Jis vylėsi, kad programa sudomins ir kitas frakcijas ar politikus Seime. „Ši valdanti dauguma, mums atrodo, negali efektyviai dirbti ir vadovauti, per lėtai taiso klaidas“, – sakė V.Mazuronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius