Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 27 /15:29

Homofobija Telšių mokykloje: kontrolierė pradėjo tyrimą, prokurorai vertina informaciją

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba ketvirtadienį pradėjo tyrimą, ar per tikybos pamoką Telšių gimnazijoje dešimtokams pateikta informacija nediskriminuoja homoseksualių asmenų ir nekursto neapykantos jų atžvilgiu.
Pamokos skaidrė
Pamokos skaidrė / Indrės Pabijonavičiūtės nuotr.

Informacija pasidomėti nusprendė ir prokurorai, o švietimo ir mokslo ministrė ištraukas iš pamokos pavadino gėda švietimo sistemai.

Tyrimas – per mėnesį

„Nuspręsta pradėti tyrimą kontrolieriaus iniciatyva iš to, kas yra viešojoje erdvėje. Nustatėme, kad yra galima diskriminacija lytinės orientacijos pagrindu“, – BNS sakė lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Tarnyba tiria socialiniame tinkle „Facebook“ Telšių Žemaitės gimnazijos abiturientės pasidalintas nuotraukas, kuriose matomos skaidrės su teiginiais, esą „beveik visi serijiniai žudikai, kurie savo aukas nužudė ir po to suvalgė jų kūno dalis, buvo gėjai“. Skaidrėse nurodoma, kad apie 40 proc. prievartos prieš nepilnamečius atvejų susiję su homoseksualumu. Vienoje iš nuotraukų matyti sovietinis kūjis ir pjautuvas vaivorykštės fone, ir pateikiama užduotis: Ką žinote apie „Gėjų manifestą?“.

Indrės Pabijonavičiūtės nuotr. /Pamokos skaidrės
Indrės Pabijonavičiūtės nuotr. /Pamokos skaidrės

A.Skardžiuvienė sako, kad tarnybai svarbu išsiaiškinti, ar mokytojos pateikta informacija yra švietimo programos dalis, ar informacija paimta iš vadovėlio. Pasak jos, tarnyba sieks nustatyti, ar gimnazija nediskriminavo ir nepropagavo diskriminacijos lytinės orientacijos pagrindu.

Anot A.Skardžiuvienės, tikimasi situaciją išsiaiškinti per mėnesį. Jos teigimu, tarnyba gali nuspręsti kreiptis į teisėsaugą arba skirti baudą.

„Bauda būtų skiriama švietimo įstaigai, bet dar turime nustatyti, ar tai yra vadovėlis, ar mokymosi priemonė, nes gali būti, kad tai yra pačios mokytojos iniciatyva“, – sakė ji.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad Baudžiamojo persekiojimo departamentui pavesta išsamiau pasidomėti šia situacija ir ją įvertinti.

„Šiuo metu daryti teisinių vertinimų, turint tiek duomenų, kiek yra viešojoje erdvėje, prokuratūra negali“, – teigė E.Martinonienė.

Ministrė: tai gėda

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė teigia, kad socialiniuose tinkluose pasklidęs Telšių Žemaitės gimnazijoje vykusios pamokos pavyzdys daro gėdą švietimo sistemai ir rodo pokyčių būtinybę.

„Apmaudu, kad mokytojai drįsta mokyti vaikus mėgėjiškai, nepasigilinę nei į ugdymo programas, nei į mokslinę informaciją. Šis atvejis dar kartą parodė, kad švietimo sistemoje tikrai reikalingi pokyčiai, kad kiekviena mokykla ir kiekvienas mokytojas užtikrintų kokybišką mokymą. Ko mokome, kaip mokome ir kas moko? Tai švietimo sistemos pagrindas. Akivaizdu, kad pokyčių riekia visose šiose srityse, prie jų turi prisidėti ir mokyklų bendruomenės“, – pranešime spaudai teigė ministrė.

Pasak jos, visos ugdymo programos remiasi vertybiniu požiūriu – ugdoma humaniška asmenybė, o tokios sąvokos kaip „serijinis žudikas“ „gėjus“ ir panašūs teiginiai jokiose dorinio ugdymo programose iš viso nėra vartojamos.

Vėliau per Vyriausybės valandą Seime ministrė pareiškė, kad mokytoja toliau dirbti mokykloje nebegali.

Taip pat mąsto ir Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas. Jis sako manantis, kad seksualines mažumas žeidžiančią informaciją dešimtokams mokytoja neturėtų toliau dirbti šio darbo.

Meras sakė savivaldybės švietimo skyriaus vedėjai ir mokyklos direktoriui pavedęs išsiaiškinti, ar pateikta medžiaga atitinka mokymo programą ir ar ji buvo suderinta su mokyklos vadovybe.

Gimnazijos direktorius Žydrūnas Želnys sakė nepritariantis tokiam tikybos mokytojos Loretos Raudytės elgesiui. Jeigu paaiškės, kad informacija tiesa, gimnazijos direktorius kalbėsis su meru ir priims sprendimą.

Pati mokytoja portalui delfi.lt sakė tiesiog pateikusi informaciją, kurią rado į lietuvių kalbą išverstuose amerikiečių psichologo Paulo Camerono iš Šeimos tyrimų instituto (Family Research Institute) lankstinukuose. Ji sakė neabejojanti, kad pateikta informacija yra patikrinta ir teisinga ir savo veiksmuose neįžvelgė nieko blogo. Pedagogė taip pat nurodė atsirinkusi tik tą dalį informacijos, kuri ją sukrėtė.

„Jeigu tai būtų melas, jei tai būtų paneigta, bet jei tai tiesa, nejau turime meluoti mokiniams? Mes nekurstėme nesantaikos, nesakėme, kad reikia jų nekęsti, kaip tik sakėme, kad kiekvieną žmogų reikia mylėti ir gerbti, bet jų poelgius, jeigu jie blogi, turime įvardinti“, – delfi.lt kalbėjo pedagogė.

Lietuvos gėjų lygos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius BNS sakė, kad šis atvejis rodo, jog mokiniams nėra pateikiama mokslu pagrįsta informacija apie LGBT bendruomenę.

„Galima tik įsivaizduoti, kaip tokioje pamokoje jaustųsi homoseksualus moksleivis“, – teigė jis. Daugiau komentarų šia tema rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius