-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 10 /21:59

V.Zelenskio kalba Vilniuje priminė Sąjūdžio laikus: nebus dienos po Ukrainos, bus diena po V.Putino

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį viešėdamas Lietuvoje paprašė partnerių atsiųsti daugiau oro gynybos sistemų ir perspėjo, kad Vakarų neryžtingumas teikiant pagalbą Ukrainai skatina Rusijos agresiją. Jis susitiko su Lietuvos vadovais ir pasakė įkvepiančią kalbą S.Daukanto aikštėje Vilniuje.

V.Zelenskį skraidinęs lėktuvas apie 10.30 val. nusileido Vilniaus oro uoste. Vėliau V.Zelenskis susitiko su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda, o popiet kreipėsi į Lietuvos žmones, apsilankė Seime ir Vyriausybėje.

„Dabar, kai Maskva bando susigrąžinti savo senąją imperiją, pasitelkdama visą šiuolaikinių ginklų spektrą, mūsų ukrainietiška drąsa yra ir pagalba jums“, – sakė V.Zelenskis.

Baigdamas vizitą Ukrainos vadovas susitiko su Lietuvoje gyvenančiais tautiečiais ir jiems ryžtingai pareiškė neabejojantis Ukrainos pergale kare.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

D.Nausėdienei įteiktas Ukrainos valstybinis apdovanojimas

21:59

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmajai Lietuvos poniai Dianai Nausėdienei įteikė Ukrainos valstybinį apdovanojimą – I laipsnio kunigaikštienės Olhos ordiną.

Apdovanojimas Vytauto Didžiojo universiteto Ukrainos centre D.Nausėdienei įteiktas už reikšmingą asmeninį indėlį stiprinant tarptautinį bendradarbiavimą, Ukrainos valstybės suvereniteto ir teritorinio vientisumo palaikymą, jos populiarinimą pasaulyje, trečiadienį pranešė prezidentūra.

Anot D.Nausėdienės, tai apdovanojimas visiems Lietuvos žmonėms, kurie padėjo ukrainiečiams. 

„Tai apdovanojimas visiems Lietuvos žmonėms, kurie nuo pat karo pradžios, niekieno neraginami ir neprašomi, susivienijo vardan Ukrainos ir jos žmonių. Mes teikėme ir teiksime visokeriopą pagalbą, nes taip liepia mūsų širdys. Mes ir toliau remsime Ukrainą visomis priemonėmis bei išgalėmis. Mes nepavargsime ir neleisime pavargti kitiems“, – pranešime sako D.Nausėdienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Diana Nausėdienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Diana Nausėdienė

Prasidėjus karui Ukrainoje Lietuvos pirmoji ponia ėmėsi lyderystės telkiant pagalbą nuo karo į Lietuvą pasitraukusiems ukrainiečiams, ypač moterims ir vaikams.

Pirmosiomis karo dienomis D.Nausėdienė kartu su Ukrainos pirmąja ponia Olena Zelenska inicijavo Ukrainos centro Vilniuje steigimą, kuris galėjo operatyviai suteikti visapusišką pagalbą pabėgėliams, telkti jų šeimas ir visą ukrainiečių bendruomenę Lietuvoje.

2021 metais V.Zelenskis už išskirtinius nuopelnus Ukrainai ir jos žmonėms Jaroslavo Išmintingojo I laipsnio ordinu yra apdovanojęs prezidentą Gitaną Nausėdą.

„Tikiu, kad mes grįšime“: V.Zelenskio kalba jo tautiečiams Lietuvoje suteikė vilties

21:55

Devyniolikmetė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) studentė iš Mariupolio Ana Pachomenko laukia sugrįžimo į gimtąjį miestą, tačiau teigia suprantanti, kad tai įvyks negreitai.

„Mano miestas yra užimtas, mano miestas visiškai sunaikintas. Labai to norėčiau, bet negaliu grįžti namo“, – sakė A.Pachomenko, į Lietuvą atvykusi 2022 metų balandį.

„Prezidentas suteikia tam tikrų vilčių, bet aš nežinau... Žinoma, turiu tokią viltį, bet jaučiu, kad tai įvyks po ilgo laiko“, – pridūrė ji.

Iš Mariupolio į Lietuvos sostinę po Rusijos invazijos taip pat atvykęs Ihoris Lameka sako jaučiantis, kad kalbėdamas apie sugrįžimą į Ukrainą prezidentas sako tiesą.

Jis tvirtino esąs įsitikinęs, kad tautiečiai Lietuvoje ir Europos Sąjungoje turi įgyti žinių, kurias galėtų parvežti į Ukrainą.

„Turime daryti viską, ką galime čia, Lietuvoje, kad palaikytume Ukrainą, paremtume kariuomenę ir greitesnį grįžimą į Ukrainą“, – BNS kalbėjo 22 metų I.Lameka, taip pat studijuojantis TSPMI.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

V.Zelenskis tautiečiams Vilniuje: padarysime viską, kad grįžtumėte namo

19:58

Su ukrainiečių bendruomene Vilniuje trečiadienį susitikęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad bus padaryta viskas, jog jie galėtų grįžti namo.

Vytauto Didžiojo universiteto Ukrainos centre trečiadienį V.Zelenskis sako neabejojantis, kad Ukraina laimės karą, o Lietuvoje šiuo metu gyvenantys ukrainiečiai galės grįžti namo.

„Kai mes laimėsime, o abejonės, kad mes laimėsime, visiškai neturiu, tada jie visi galės sugrįžti namo. Mes padarysime viską, kad priartintume šį laiką ir padarysime viską, kad grįžtumėte namo. Ir aš pats padarysiu viską, kad ukrainiečiai niekada nepamirštų, kaip Lietuva padėjo mūsų piliečiams“, – kalbėjo V.Zelenskis. 

Lukas Balandis / BNS nuotr./Prezidentų apsilankymas Ukrainos centre
Lukas Balandis / BNS nuotr./Prezidentų apsilankymas Ukrainos centre

Jis sakė, kad dėl šilto Lietuvos priėmimo ukrainiečiai gali jaustis saugūs. 

„Iš vienos pusės labai sudėtinga, kai matai ukrainiečius ne savo namuose, tačiau jie dėkingi jums, Lietuvos žmonėms, už tokį šiltą priėmimą, kad gali jaustis čia saugūs“, – sakė V. Zelenskis.

V.Zelenskis susitiko su Lietuvoje prieglobstį radusiais ukrainiečiais

19:48

Baigdamas vizitą V.Zelenskis Vilniuje susitiko su Lietuvoje gyvenančiais ukrainiečiais. 

 

Parlamentarai V.Zelenskiui pažadėjo būti Ukrainos ambasadoriais

19:32

Lietuva tęs paramą Ukrainai, o vienbalsis palaikymas Kyjivui yra šalies Seimo vizitinė kortelė, sako parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen, susitikusi su Volodymyru Zelenskiu.

„Vieningas, vienbalsis palaikymas Ukrainai yra mūsų Seimo vizitinė kortelė. Manau, kad tai buvo svarbu pasakyti mūsų draugams ukrainiečiams“, – žurnalistams po susitikimo sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, Lietuva toliau išliks Ukrainos ambasadore visuose reikalinguose formatuose.

Plačiau su Lietuvos Seimo narių komentarais po susitikimo galite susipažinti čia. 

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

 

G.Landsbergis su V.Zelenskiu susitiko I.Šimonytės delegacijoje

18:23

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitas Lietuvoje vėl pakurstė kalbas apie įtampą tarp šalies vadovo Gitano Nausėdos ir užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio.

Dalis konservatorių sukritikavo prezidentą, kad šis nepakvietė G.Landsbergio į dviejų prezidentų delegacijų susitikimą, esą taip rodomi asmeniškumai.

Prezidentūra nurodė, kad į susitikimą buvo pakviestas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, nes susitikime daugiausia kalbėta apie gynybos reikalus.

Vakarop G.Landsbergis visgi susėdo prie bendro stalo su V.Zelenskiu. Jis buvo premjerės Ingridos Šimonytės delegacijos sudėtyje, kai Ukrainos prezidentas apsilankė Vyriausybės rūmuose. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu

G.Landsbergis priešpiet taip pat sutiko V.Zelenskį Vilniaus oro uoste.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Gabrielius Landsbergis

 

V.Zelenskis apsilankė Seime ir Vyriausybėje

18:02

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po apsilankymo Prezidentūroje ir kalbos S.Daukanto aikštėje apsilankė Seime ir Vyriausybėje.

Čia jį priėmė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė.

 

V.Zelenskio kalba lietuviams priminė Sąjūdžio laikus

17:59

Atmosfera S.Daukanto aikštėje kalbą sakant Volodymyrui Zelenskiui daliai lietuvių priminė Sąjūdžio mitingus, kai Lietuva vadavosi iš sovietų vergovės. 

„Prezidento kalba labai emocionali. Atrodo pavargęs, bet bekalbant įsijungė jo vidinė energija ir jo beklausant gali patikėti, kad Ukraina laimės“, – kalbėjo 64 metų verslininkė Laima Malinauskienė.

Kalbėdama apie V. Zelenskį moteris susigraudino. Paklausta, ką jai reiškia Ukrainos lyderio vizitas, L. Malinauskienė atsakė: „Mano gyvenimą.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

22 metų studentas Klemenskas Remeika teigė, kad V.Zelenskio kalba jam pasirodė tikslinga. 

„Ji yra apie išlikimą ir paskutinę pergalę.Man asmeniškai atrodo, kad jis atgaivina viltį. Kai kalbama apie tą nusėdusį palaikymą Ukrainai, tai prezidentas jį atkuria“, – sakė K. Remeika.  

„Dabar išeina, kad V. Zelenskio vizitai Lietuvoje gaunasi kartą per pusmetį. Galėtų būti ir dažniau, nes jie atkuria tą kovos dvasią“, – pridūrė jis. 

Visą reportažą iš S.Daukanto aikštės skaitykite čia

V.Zelenskis Vilniuje: nebus dienos po Ukrainos, bus diena po karo ir po V.Putino

16:49

Vilniuje viešintis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad imperinius Rusijos siekius būtina sustabdyti, nes jie grasina ne tik Ukrainai, bet ir daugeliui kitų valstybių.

„Dabar, kai Maskva bando susigrąžinti savo senąją imperiją, pasitelkdama visą šiuolaikinių ginklų spektrą, mūsų ukrainietiška drąsa yra ir pagalba jums. Mūsų vienybė su jumis yra ir jūsų saugumo garantas. Mūsų karių atsparumas yra ir jūsų atsparumas“, – trečiadienį sakė V.Zelenskis, kreipdamasis į Lietuvos žmones Simono Daukanto aikštėje.

„Mūsų ukrainietiška nuojauta sako, kad Rusija neišgyvens, jei mes ir toliau prieš ją kovosime“, – teigė jis.

VIDEO: Volodymyras Zelenskis kreipiasi į Lietuvos žmones: „Sveikinu tave, Vilniau. Sveikinu tave, Lietuvos tauta!“

Pasak Ukrainos prezidento, karą prieš jo valstybę pradėjusi Rusija jau įsivaizdavo savo pergalės dieną, ir jeigu tokia diena išauštų, tada Maskva darytų viską, kad tai tęstųsi, kad ateitų diena po Moldovos, diena po Baltijos šalių, diena po Lenkijos, diena po daugelio kitų. 

Ukrainos vadovas teigė, kad rusai jo šalyje „žudo nedvejodami“, žiauriai kankina, jau deportavo šimtus tūkstančių ukrainiečių.

„Jie norėjo ištrinti viską, kuo pagrįsta mūsų kultūra“, – sakė V.Zelenskis.

Tačiau, jo teigimu, istorija ne kartą parodė, kad visiems susivienijus, nugali laisvė. Anot Ukrainos prezidento, nors dar negalima pasakyti tikslios pergalės dienos ar aplinkybių, tačiau ji ateis.

„Nebus tos dienos po Ukrainos. Bus diena po karo, bus diena po Putino. Tai bus mūsų saugumo diena, garantuoto saugumo, jūsų nepajudinamos laisvės, ramaus Estijos, Latvijos, Suomijos, Švedijos gyvenimo, visų valstybių, kurių likimą Rusija dabar bando paskandinti abejonėse, diena“, – kalbėjo jis.

V.Zelenskis savo kreipimąsi pradėjo lietuviškai: „Sveikinu tave, Vilniau, sveikinu tave, Lietuvos tauta“.

Jis dėkojo Lietuvai už paramą ir už tai, „kad laikote Ukrainą savo širdyse šiuos ilgus karo mėnesius, metus“.

Ukrainos prezidentas trečiadienį į Lietuvą atvyko iš anksto neskelbto vizito. Jis planuoja aplankyti ir kitas Baltijos valstybes.

Ukrainos himnas sausakimšoje Daukanto aikštėje

16:17

VIDEO: Ukrainos himnas sausakimšoje Daukanto aikštėje

 

V.Zelenskis: „Sveikinu tave, Vilniau, sveikinu tave, Lietuvos tauta“

16:05

S.Daukanto aikštėje kalbą sakantis V.Zelenskis į susirinkusiuosius iš pradžių kreipėsi lietuviškai.

„Sveikinu tave, Vilniau, sveikinu tave, Lietuvos tauta“, – kalbą pradėjo jis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Слава Україні! (Šlovė Ukrainai!)“, – tęsė jis, o susirinkusieji atsakė: „Героям слава!“ (Herojams šlovė).

 

G.Nausėda: Lietuvos santykis su Ukraina tampa vis nuoširdesnis ir artimesnis

16:05

Lietuvos santykis su Ukraina tampa vis nuoširdesnis ir artimesnis, sako prezidentas Gitanas Nausėda, trečiadienį Vilniuje priėmęs iš anksto neskelbto vizito atvykusį Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

„Lietuvos santykis su Ukraina tampa vis jautresnis, vis nuoširdesnis, vis artimesnis. Mūsų žmonės žino, ką reiškia atsidurti Rusijos agresijos taikinyje, todėl renkasi veikti didžios neteisybės akivaizdoje.“, – trečiadienį sakė G.Nausėda, Daukanto aikštėje kartu su V.Zelenskiu kreipdamasis į Lietuvos žmones.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

G.Nausėda pabrėžė, kad V.Zelenskis lankosi Vilniuje kaip vadovas šalies, kuri nepasiduoda, ir perduoda žinią apie „karo ugnyje užsigrūdinusią Ukrainą, kuri niekada neišsižadės savo nepriklausomybės, savo žmonių, savo orumo“.

„Brangus Volodymyrai, dėkoju tau už tai, ką darai. Dėkui už tai, kad esi“, – į Ukrainos vadovą kreipėsi G.Nausėda.

Jis pažymėjo, kad Lietuva remia Ukrainos taikos formulę ir nepavargdama kalba apie tai, kad ukrainiečiai turi laimėti šią kovą, nes nuo to priklauso viso pasaulio saugumas.

G.Nausėda savo kalboje pažymėjo, kad Lietuva yra viena aktyviausių Ukrainos rėmėjų, ir ne tik kaip valstybė – jos žmonės taip pat organizuoja, renka ir gabena paramą, reguliariai aukoja pinigus.

VIDEO: Volodymyras Zelenskis kreipiasi į Lietuvos žmones: „Sveikinu tave, Vilniau. Sveikinu tave, Lietuvos tauta!“

Pasak jo, lietuviai „reikalauja iš savęs ir iš kitų dar daugiau pagalbos Ukrainai ir ukrainiečiams“.

„Mūsų žmonės žino, ką reiškia atsidurti Rusijos agresijos taikinyje, todėl renkasi veikti didžios neteisybės akivaizdoje“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Jis teigė, jog Lietuva trokšta matyti Ukrainą neatsiejama bendros Vakarų saugumo erdvės dalimi, padės vykdant reformas ir siekti narystės Europos Sąjungoje.

„Šiandieninis Lietuvos ir Ukrainos vienybės liudijimas – būtent tai, ko nenori matyti mūsų senas, klastingas priešas. Savo pavyzdžiu mes neigiame Rusijos imperines užmačias ir neleidžiame jų įgyvendinti“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Štai jau beveik dvejus metus čia, šioje aikštėje, Lietuvos ir Ukrainos vėliavos yra šalia viena kitos. Kartu jos laukia didžiosios svajonės išsipildymo. Laukia Ukrainos ginklo pergalės, kuri kartą ir visiems laikams užbaigtų grobuonių siautėjimo laikotarpį Europoje“, – pažymėjo prezidentas, savo kreipimąsi baigęs padėka Ukrainos gynėjams ir V.Zelenskiui.

Fotogalerija: Lietuvos ir Ukrainos vadovų kreipimasis į Lietuvos žmones

15:58

V.Zelenskis kreipiasi į Lietuvos žmones

15:47

 

S.Daukanto aikštėje laukiama V.Zelenskio kalbos

15:41

Prie Prezidento rūmų esančioje Simono Daukanto aikštėje susirinkę žmonės laukia V.Zelenskio, kuris kreipsis į Lietuvos visuomenę.

Kalbą sakys ir G.Nausėda.

Daug susirinkusiųjų laiko Lietuvos ir Ukrainos vėliavas. 

Pasiklausyti Ukrainos kalbos atvyko ir pirmasis atkurtos mūsų valstybės vadovas Vytautas Landsbergis, kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Aikštėje pasirodęs V.Zelenskis buvo pasitiktas plojimais ir šūksniais.

Atlikti Lietuvos ir Ukrainos valstybių himnai.

Žmonės renkasi klausyti Volodymyro Zelenskio kalbos Daukanto aikštėje

15:20

VIDEO: Žmonės renkasi klausyti Volodymyro Zelenskio kalbos Daukanto aikštėje

 

V.Jurkonis: per ilgai gyvenome Jungtinių Valstijų priedangoje

15:19

„Ar tikite, kad 2024-aisiais Europos gynybos pramonė įsisuks tiek, kad galėtų remti Ukrainą bei atkurti tuos pajėgumus, kurie dabar yra gerokai sumenkę?“, – 15min specialioje laidoje klausia portalo vyriausiasis redaktorius V.Beniušis.

„Nežinau, ar mes ir mūsų politikai turime prabangos taip nesielgti. Mes suprantame, kad tai, kas vyksta Ukrainoje, gali ateiti ir čia. Apie tai kalba ir kai kurie politikai, ir Baltijos šalių vadovai, ir tai per savo spaudos konferenciją paminėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Manau, kad labai svarbu tai išgirsti. Juk net 2021-ųjų pabaigoje ir 2022-ųjų pradžioje buvo europiečių, kurie skeptiškai vertino žvalgybos duomenis ir aiškino, kad tai, kas iš tikųjų įvyko, nėra įmanoma“, – laidoje kalbėje politologas V.Jurkonis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis

Jis sako, kad metas Europai pabusti:

„E.Lucasas teisingai sako, kad mes per ilgai gyvenome Jungtinių Valstijų priedangoje ir turime tapti savarankiškesni, išeiti iš tos Rojaus koncepcijos, kad gyvename tiktai ekonominėje gerovėje, o demokratija ir laisvė yra savaime suprantamas dalykas.

Ne. Demokratiją ir laisvę reikia ginti. Ukraina tai daro ir rodo mums pavyzdį. Visur, ir Berlyne, ir Paryžiuje, ir Baltijos valstybėse, šį iššūkį reikia traktuoti rimtai, paremti Ukrainą maksimaliai ir lygiai taip pat rūpintis savo pačių gynyba.

Manau, kad Baltijos valstybėse gerai yra tas, kad turime labai aiškią visuomenės paramą. Politikams tuomet irgi daug lengviau tą daryti. Tai irgi reiškia ir žurnalistų role, ir privataus sektoriaus role. Kartais to, ko negali padaryti politikai, gali padaryti privačios įmonės. Kartais, kai matai, kad tavo išrinkti politikai stokoja politinės valios, prireikia solidarumo akcijų, įvairių protestų ir aiškaus signalų, kad Lietuva, Lietuvos visuomenė, visa tai remia. Manau, taip politikams tik lengviau atlikti sprendimus“, – sako politologas.

E.Lucasas: Vakarų gebėjimas išlaikyti dėmesį yra kaip trejų metų vaiko

15:04

Vakarų karinė parama Ukrainai mažėja, Jungtinių Valstijų Kongresas iki šiol nepatvirtina naujo paramos paketo. Kiek pavojingos tendencijos, kad Vakarų parama ima aižėti? Tokį klausimą 15min laidos svečiams iškėlė portalo vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis.

Britų analitikas Edwardas Lucasas sako, kad dalies žmonių Vakaruose reiškiamas nuovargis atrodo gėdingai. 

„Vakarų gebėjimas išlaikyti dėmesį yra kaip trejų metų vaiko. Nors turbūt taip sakyti neteisinga, nes trimečiai gali labai rimtai sukoncentruoti dėmesį, jeigu aplink vyksta kažkas, kas jiems yra svarbu.

Gėdinga, kad daliai vadinamųjų senųjų Vakarų ima darytis nuobodu, tarsi jie žiūrėtų serialą „Netflix“ platformoje ir, kai veiksmas sulėtėja, užsimano perjungti kitą kanalą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Edward Lucas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Edward Lucas

Tuo tarpu ukrainiečiai kiekvieną dieną žūsta po rusų bombomis, nes mes jiems nesuteikėme pakankamai ginklų ne tik apsiginti, bet ir tam, kad jie turėtų galimybę laimėti karą. Tai prastas precdentas Respublikonų partijai Jungtinėse Valstijose ir tam tikrose vietose Europoje.

Tačiau Europai jau pats metas pabusti, nes mažiau nei už metų JAV prezidentu gali tapti Donaldas Trumpas.

Neseniai buvau Vašingtone ir kalbėjausi su tos aplinkos žmonėmis. Jie pažymėjo, kad Europa jiems nelabai rūpi. Jie labiau suinteresuoti Kinija. Manau, kad, jeigu norėtume apginti Ukrainą ir apsiginti nuo Rusijos, galime ir patys: mes turime pinigų, žmonių, ekonomiką ir viską, ko mums reikia. Vienintelis dalykas, kuris mus stabo, yra mūsų pačių organizacijos ir politinės valios trūkumas ir mums reikia tuo klausimu kuo greičiau susiimti“, – teigė E.Lucasas.

Ekspertai: vizitas – tiek praktinis, tiek simbolinis

14:56

Britų analitikas Edwardas Lucasas sako, kad Volodymyro Zelenskio vizitas į Lietuvą yra svarbus tiek simboline, tiek praktine prasme. 

„Kaip jis sakė Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai, Lietuva yra viena pirmųjų šalių iš Vakarų, palaikiusių Ukrainą dar pačioje invazijos pradžioje.

Jo atvykimas taip pat simbolizuoja kontrastą: Lietuvoje gatvės tebėra papuoštos po džiaugsmingai pasitiktų švenčių, o V.Zelenskis atvyksta iš šalies, kurios miestų horizonte matyti dūmai po Rusijos raketų sprogimų“, – 15min specialioje laidoje kalbėjo E.Lucasas.

VU politologas, „Freedom House“ vadovas Vytis Jurkonis sako, sutinka, kad šis vizitas yra padėkos ženklas. Kartu jis pabrėžia, kad Ukrainai svarbu išlaikyti Vakarų visuomenių paramą. 

„Manau, kad šis vizitas yra padėkos ženklas Baltijos valstybėms, ką pabrėžė pats V.Zelenskis. Kita vertus, manau, kad jis lygiai taip pat supranta, kad Europos Sąjungos valstybių parama ateina ne tik iš politikų, bet ir iš visuomenės bei to, ką rodo įvairios apklausos, žmonių telkiama parama. Man atrodo, daugeliui Lietuvos piliečių Ukraina yra ir įkvėpimo šaltinis. Mes simboliškai prisimename ir sausio tryliktąją, nors šie dalykai sunkiai palyginami, bet kova už laisvę yra giliai mūsų tapatybėje.

Manau, kad būtent todėl su ukrainiečiais taip solidarizuojamės. Tikiuosi, kad tai mūsų žmonėms bus šioks toks paskatinimas, matant Lietuvą pirmųjų remiančių Ukrainą gretose, tęsti tą paramą tiek pilietiniu, tiek politiniu, valstybiniu lygmeniu ir tarptaautinėse organizacijose, kur Lietuva atlieka ne paskutinį vaidmenį“, – sako ekspertas.

V.Zelenskio vizito aptarimas su E.Lucasu ir V.Jurkoniu

14:36

V.Zelenskio vizitą 15min studijoje portalo vyr. redaktorius Vaidotas Beniušis aptarė su britų analitiku Edwardu Lucasu ir politologu Vyčiu Jurkoniu. 

 

G.Landsbergis ragino ES ambasadorius nenustoti remti Ukrainos

14:32

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadorius Lietuvoje ragino nenustoti remti Ukrainos ir toliau spausti Rusiją, kad ši nutrauktų pradėtą karą.

„Kai Rusija nekeičia savo tikslų dėl Ukrainos ir ne tik, jos karo mašina veikia visu pajėgumu – mes Europoje privalome galutinai įveikti taikos laikmečio mąstymą ir ryžtingai remti Ukrainą iki jos pergalės“, – pranešime sakė G.Landsbergis, trečiadienį Vilniuje susitikęs su Lietuvoje reziduojančiais ir šaliai akredituotais ES šalių ambasadoriais.

Lukas Balandis/BNS nuotr. Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis/BNS nuotr. Gabrielius Landsbergis

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), susitikime G.Landsbergis pabrėžė, kad reikia neatidėliojant teikti pakankamą, savalaikę ir į ateitį planuojamą finansinę, karinę bei politinę paramą Ukrainai, toliau spausti Rusiją, patvirtinant naujus sankcijų paketus.

Ministras taip pat siūlė priimti sprendimus dėl sankcijomis įšaldyto turto panaudojimo Ukrainos atstatymui, taipogi – Rusijos politinės vadovybės atsakomybės užtikrinimo.

Pasak URM, ministras išsakė paramą Belgijos pirmininkavimo ES Tarybai suformuluotiems prioritetams ir bendram siekiui stiprinti ES lyderystę augančių geopolitinių įtampų kontekste.

Anot ministro, ES bei šį pusmetį ES Tarybai pirmininkaujanti Belgija turi imtis aiškios lyderystės, neabejoti savo pajėgumais ryžtingai veikti dorojantis su daugeliu geopolitinių krizių ir siekti svarbiausio tikslo – užtikrinti paramos Ukrainai tęstinumą, kad Rusijos agresijai nebūtų leista pasiekti ES sienų.

G.Landsbergis taip pat pažymėjo, kad ES praėjusį gruodį priėmus sprendimą pradėti derybas dėl narystės su Ukraina ir Moldova, Bendrija turi kuo greičiau sutarti ir dėl aiškaus derybų mandato.

„ES plėtra yra vertybėmis ir pažanga reformų procese paremtas procesas, tuo pačiu – ir sėkmingiausias ES geopolitinis instrumentas, todėl tikiuosi, kad, tęsdami 2023 m. pabaigoje priimtus istorinius sprendimus dėl Ukrainos ir Moldovos narystės derybų pradžios, neatidėliodami pradėsime realų derybų procesą“, – sakė ministras.

V.Zelenskis: „V.Putinas viso to neužbaigs, kol mes nepribaigsime jo“

14:22 Atnaujinta 16:00

Ukraina įrodė, kad Rusija gali būti sustabdyta, dabar reikia iš jos išplėšti taiką, trečiadienį Vilniuje pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Mes įrodėme, kad Rusija gali būti sustabdyta, kad atgrasymas yra įmanomas. Dabar turime išplėšti iš Rusijos rankų taiką, tokią taiką, kokios norime – sąžiningą, ir gauti saugumą mūsų tautoms. Tokį saugumą, kokio mums reikia. Taip pat viltį“, – teigė Ukrainos vadovas.

Jo teigimu, šie metai bus lemiami daugeliu aspektų.

V.Zelenskis atkreipė dėmesį, kad pirmojo vizito šiais metais atvyko į Lietuvą.

„Tai ne tik dėkingumo vizitas, tai bendro pasitikėjimo vizitas tautų, kurios gyvena kaimynystėje su Rusija“, – teigė jis.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad nei Ukraina, nei Lietuva neleis Rusijai sugriauti abiejų šalių valstybingumo.

„Teko nesėkmė turėti tokį neadekvatų kaimyną, kuris atneša tik nelaimes ir pavergimą, tačiau mes daugiau niekada netapsime geografijos įkaitai“, – kalbėjo V.Zelenskis.

„Neleisime Rusijai sugriauti mūsų valstybingumo, nes mes kartu ir apjungiame kitus“, – pridūrė jis.

Perspėja, kad V.Putinas nori „okupuoti pilnai“

Ukrainos vadovas tvirtino nejuntąs ir negirdėjęs partnerių spaudimo nutraukti kovos veiksmų ir sutikti atiduoti Rusijai jos šiuo metu okupuotas teritorijas.

„Jokio partnerių spaudimo stabdyti mūsų gynybą, karinius veiksmus nėra, konflikto įšaldymo kol kas nėra“, – Vilniuje sakė V.Zelenskis.

Jis atkreipė dėmesį į Rusijos prezidento Vladimiro Putino retoriką.

„Jis nesiruošia sustoti, jis nori mus okupuoti pilnai. Partnerių abejonės dėl rezultato, finansinės ir karinės paramos Ukrainai, jų reakcijos greitis tik prideda jėgų bei stiprybės, įsitikinimo Rusijai“, – tvirtino Ukrainos prezidentas.

V.Zelenskis kartojo, kad jeigu Rusijai pavyks įeiti į Ukrainą, kitas Maskvos taikinys gali būti Baltijos šalys.

„Rusijos prezidentas, kol nesugriaus Ukrainos, nenusiramins. Po Ukrainos, jūs puikiai žinote, kas patenka į rizikos grupę. Turime suprasti, kad Lietuva, Latvija, Estija, Moldova, gali sekti po mūsų“, – įspėjo jis.

Ukrainos prezidento teigimu, Rusija gali grasinti Suomijai, Uzbekistanui.

„Faktas, kad tai įvyks tik tada, jeigu mes neatsilaikysime. (...) Taigi Putinas neužbaigs viso šito, kol mes visi kartu neužbaigsime jo“, – pabrėžė jis.

V.Zelenskis Vilniuje: įrodėme, kad Rusiją imanoma sustabdyti, dabar turime išplėšti taiką

14:11

Ukraina įrodė, kad Rusija gali būti sustabdyta, dabar reikia iš jos išplėšti taiką, trečiadienį Vilniuje pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Mes įrodėme, kad Rusija gali būti sustabdyta, kad atgrasymas yra įmanomas. Dabar turime išplėšti iš Rusijos rankų taiką, tokią taiką, kokios norime – sąžiningą, ir gauti saugumą mūsų tautoms. Tokį saugumą, kokio mums reikia“, – teigė Ukrainos vadovas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Jo teigimu, šie metai bus lemiami daugeliu aspektų.

V.Zelenskis atkreipė dėmesį, kad pirmojo vizito šiais metais atvyko į Lietuvą.

„Tai ne tik dėkingumo vizitas, tai bendro pasitikėjimo vizitas tautų, kurios gyvena kaimynystėje su Rusija“, – teigė jis.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad nei Ukraina, nei Lietuva neleis Rusijai sugriauti abiejų šalių valstybingumo.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda savo ruožtu teigė, kad Lietuva visomis priemonėmis rėmė ir rems Ukrainą –  karinėmis, politinėmis, ekonominėmis.

Lietuvos ir Ukrainos prezidentai trečiadienį Vilniuje pasirašė bendradarbiavimo memorandumą.

G.Nausėda: Lietuva į Ukrainą vasarį išsiųs šarvuočius „M577“

14:06 Atnaujinta 14:44

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pranešė, kad Lietuva į Ukrainą vasarį nusiųs šarvuočius „M577“.

„Valstybės gynimo taryboje patvirtinome 200 mln. eurų vertės ilgalaikės karinės paramos paketą Ukrainai. Jau sausio mėnesį į Ukrainą vėl siųsime amunicijos, generatorių, detonavimo sistemų, o vasarį – šarvuočius „M577“, apmokysime Ukrainos karius“, – trečiadienį bendroje spaudos konferencijoje su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu Vilniuje sakė šalies vadovas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio ir Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos Prezidento Volodymyro Zelenskio ir Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos spaudos konferencija

Jis taip pat teigė, kad Valstybės gynimo taryba yra patvirtinusi 200 mln. eurų vertės ilgalaikės karinės paramos paketą Ukrainai.

G.Nausėda taip pat teigė manantis, jog privalu užtikrinti sąjungininkų bei partnerių ilgalaikės paramos tęstinumą Ukrainai.

„Kad galėtų padėti Ukrainai, visa Europos gynybos pramonė privalo dirbti sparčiau – greitinti apsukas ir adekvačiai reaguoti į sudėtingą saugumo situaciją“, – sakė šalies vadovas.

„Vakarų pasaulis privalo suprasti, kad tai nėra tik ukrainiečių kova, tai visos Europos ir viso demokratinio pasaulio kova už taiką ir laisvę“, – pridūrė jis.

Kaip trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija, Lietuva Ukrainai 2024 metais perduos pernai nupirktas transporto priemones: sunkvežimius, pikapus, greitosios pagalbos automobilius, įvairias priekabas ir krautuvus.

Taip pat bus perduodami bepiločiai orlaiviai, antidronai, nuotolinio detonavimo sistemos, šaudmenys ir dėtuvės, šiltos aprangos komplektai ir įvairi žiemos metu reikalinga įranga.

Anot ministerijos, didžioji dalis naujausios paramos yra orientuota į Lietuvos buriamos Ukrainos išminavimo koalicijos poreikius, todėl bus perkama įvairi išminavimo įranga, krautuvai, kurovežiai, taip pat šoviniai, sauso maisto daviniai. Ši parama Ukrainą pasieks 2024-2025 metais.

Iki šių metų pabaigos planuojama parengti apie 3 tūkst. Ukrainos karių, taip pat bus tęsiama sužeistų karių reabilitacija.

Tiesioginė transliacija

13:58

 

Prezidentūra paaiškino, kodėl nepakviestas G.Landsbergis

13:46

Kaip BNS informavo prezidento patarėjas Ridas Jasilionis, Lietuvos ir Ukrainos prezidentų susitikime dėmesys buvo skiriamas karinės pagalbos klausimams, tad į jį pakviestas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, o ne užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Aptarti karinės pagalbos teikimo, Ukrainos karių mokymo, karo pramonės bendradarbiavimo ir Ukrainos teritorijų išminavimo klausimai, todėl į susitikimą pakviestas krašto apsaugos ministras A.Anušauskas“, – teigė R.Jasilionis.

Laukiama spaudos konferencijos

13:37

Prezidento rūmų Baltojoje salėje pasirodė šalių vadovai. Jie pasirašė bendrą pareiškimą.

Laukiama prasidėsiančios bendros spaudos konferencijos.

 

G.Landsbergis susitikime su V.Zelenskiu sako nedalyvaujantis ne savo sprendimu

13:30

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį pareiškė, kad ne savo sprendimu nedalyvauja susitikime su Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vadovaujama delegacija Lietuvos Prezidentūroje, kurioje yra ir Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba.

Pasak G.Landsbergio, į susitikimą jo nepakvietė Prezidentūra.

„Tai nėra koks nors mano demaršas, ne mano sprendimu aš nesu ten“, – trečiadienį žurnalistams prie Vyriausybės sakė G.Landsbergis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Gabrielius Landsbergis

„Nežinau“, – atsakė jis paklaustas, kodėl nebuvo pakviestas į Prezidentūrą.

Prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija (URM) pastaruoju metu nesutaria dėl ambasadorių skyrimo, tarp prezidento Gitano Nausėdos ir valdančiųjų konservatorių nesutarimai tvyro įvairiais klausimais.

Nors G.Landsbergis Vilniaus oro uoste pasitiko Į Lietuvą trečiadienį atvykusį Ukrainos prezidentą, jis sakė, kad tai buvęs tik mandagus „pasilabinimas“.

Lietuva pirks Ukrainai karinių priemonių už 200 mln. eurų

12:44

Lietuva 2024-2026 metais planuoja išleisti apie 200 mln. eurų naujiems Ukrainai skirtiems kariniams įsigijimams, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Lietuva nepavargs remti Ukrainos kovos už laisvę“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, dalyvaujantis susitikime su V.Zelenskiu.

Didžioji dalis naujos paramos bus susijusi su išminavimo įranga. 

Lietuva šiemet Ukrainai perduos ir pernai nupirktus karinę įrangą ir priemones, pradedant sunkvežimiais ir baigiant bepiločiais orlaiviais.

G.Nausėda: siekiame Ukrainos visiškos pergalės

12:37

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuva suinteresuota, jog Ukraina pasiektų visišką pergalę kare su agresore Rusija.

„Mes žinome, koks varginantis šis ilgai užtrukęs karas  karas, ir mes esame suinteresuoti, kad kuo greičiau Ukraina jame pasiektų visišką pergalę“, – susitikime su V.Zelenskiu sakė G.Nausėda.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./241001ppel319920240110
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./241001ppel319920240110

 

G.Landsbergis į Prezidentūrą nekviestas

12:27

Lietuvos ir Ukrainos prezidentų Gitano Nausėdos bei Volodymyro Zelenskio vadovaujamų delegacijų susitikime Prezidento rūmuose nedalyvauja užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis į Vilnių atvykusį Ukrainos vadovą pasitiko oro uoste.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Prezidento rūmuose be kitų Lietuvos delegacijos atstovų V.Zelenskį sutiko krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Vėliau vyksiančiame dvišaliame Lietuvos ir Ukrainos delegacijų susitikime bus aptarta karo Ukrainoje eiga, parama Rusijos užpultai valstybei, šalies integracija į Europos Sąjungą ir NATO.

Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda
Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda

Kilo klausimų, kodėl dvišaliame susitikime nedalyvauja Lietuvos diplomatijos vadovas.  

Tarkime, signataras, buvęs diplomatas Albinas Januška feisbuke kritikavo tokį prezidentūros sprendimą.

„Taip kuriama istorija. Ukrainos užsienio reikalų ministras su savo Prezidentu Lietuvos prezidentūroje, o Lietuvos užsienio reikalų ministras neįleidžiamas. 

Susitikime dalyvauja 6 prezidento patarėjai ir A.Anušauskas. Ir vienas departamento direktorius iš URM. Čia ne vien nepagarba diplomatinei tarnybai, tai nepagarba Lietuvai, nepagarba V.Zelenskiui. Prezidentas ryžosi visam pasauliui parodyti savo krizę.“, – rašė A.Januška.

G.Landsbergis aiškino priežasčių, kodėl nekviestas, nežinantis, sakė, kad to reikėtų klausti prezidentūros.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba į Vilnių atvyko ir dalyvauja dvišaliuose susitikimuose.

Kaip nurodė Prezidento kanceliarijos atstovai, susitikimo metu daugiausia ketinama aptarti karinės pagalbos klausimus, todėl į jį pakviestas A.Anušauskas.

Iš V.Zelenskio – padėkos žodžiai

12:23 Atnaujinta 12:31

 Į Vilnių atvykęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dėkoja Lietuvai už rūpestį ukrainiečiais ir karinę pagalbą.

„Mes labai dėkingi už lietuvių paramą, mes dėkingi už jūsų labai šiltą požiūrį į mūsų žmones, karinę pagalbą“, – trečiadienį Prezidentūroje sakė V. Zelenskis, pradėdamas susitikimą su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda ir Volodymyras Zelenskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda ir Volodymyras Zelenskis

Vokietijoje įsikūrusio Kylio pasaulio ekonomikos instituto duomenimis, Lietuva yra didžiausia paramos Ukrainai teikėja pagal BVP.

Instituto duomenis, Lietuva skyrė beveik 1,4 proc. savo BVP.

Antrąją ir penktąją vietas užėmė Estija ir Latvija, kurių skirta parama sudarė 1,3 ir 1,1 procento BVP.

V.Zelenskis – Lietuvos Prezidento rūmuose

12:02

Spaudžiant šaltukui apniukusiame Vilniuje Prezidentūros kieme Ukrainos prezidentą pasitiko Gitanas Nausėda ir Garbės kuopos sargybos kariai, praneša Prezidentūroje dirbanti 15min žurnalistė Roberta Salynė. 

Abu prezidentai išklausė Ukrainos ir Lietuvos himnus. Prezidentams pristatyta Garbės sargyba. Jiedu pražingsniavo pro ginklu valstybių vadovus gerbiančius karius, pasisveikino su delegacijų atstovais ir pasuko į Prezidento rūmų vidų.

Čia vyks prezidentų tete – a-tete susitikimas. 

 

V.Zelenskio pasitikimo ceremonija Prezidentūroje

11:50

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sutinka V.Zelenskį prezidentūroje. 

Transliaciją galite stebėti čia.

 

 

V.Zelenskio vizitas – tarptautinės žiniasklaidos dėmesio centre

11:45

Tarptautinė žiniasklaida atkreipia dėmesį, kad V.Zelenskio vizitas vyksta Ukrainai sudėtingu metu, kai Vakarų parama ima svyruoti, o iniciatyvą mūšio lauke bando perimti Rusija.

Britų naujienų agentūra „Reuters“ akcentuoja, kad V.Zelenskio  vizito metu daugiausia dėmesio bus skiriama karui ir Ukrainos europinei integracijai.

Užsienio žiniasklaidos antraštės
Užsienio žiniasklaidos antraštės

„V.Zelenskis atvyko iš anksto neskelbto vizito į Vilnių, ištikimą Kyjivo rėmėją, artėjant antrosioms Rusijos invazijos į Ukrainą metinėms.

Didėjant užsitęsusio karo perspektyvoms, Ukraina kreipėsi į savo Vakarų sąjungininkus prašydama didesnės finansinės ir karinės pagalbos“, – rašoma „Reuters“ pranešime.

Prancūzijos naujienų agentūra „Agence France Presse“, aprašydama vizitą, atkreipia dėmesį, kad trys Baltijos šalys yra tarp tvirčiausių Ukrainos rėmėjų.

„Vizitas vyksta tuo metu, kai kitos Kyjivo sąjungininkės svyruoja dėl naujos pagalbos, praėjus beveik dvejiems metams po Rusijos invazijos.
Pastarosiomis savaitėmis Ukraina intensyviai apšaudoma Rusijos, kuri atsakė smūgiais Rusijos pasienio miestui Belgorodui.

V.Zelenskis ragino sąjungininkus toliau teikti karinę paramą ir praėjusį mėnesį asmeniškai kalbėjosi su Jungtinių Valstijų, Vokietijos ir Norvegijos pareigūnais.

Tačiau 50 mlrd. eurų vertės ES pagalbos paketas įstrigo Briuselyje po to, kai Vengrija jį vetavo, o JAV Kongresas vis dar nesutaria dėl papildomos pagalbos siuntimo Ukrainai“, – pažymi AFP.

Ką stebėti toliau?

11:27

Norite pasiplanuoti laiką, kad išgirstumėte Volodymyro Zelenskio žinią Lietuvoje? Štai ką turite žinoti: 

13 val. 25 min. vyks V.Zelenskio ir Gitano Nausėdos spaudos konferencija. 

15 val. 40 min. abu prezidentai kreipsis į Lietuvos žmones S.Daukanto aikštėje.

Abu renginius transliuos mūsų portalas. O tarp jų 15min rengia specialią laidą, kurioje vizitą 15min studijoje aptars britų analitikas Edwardas Lucasas ir politologas Vytis Jurkonis. Kviečiame žiūrėti!

L.Kojala: „tai proga įkvėpti ir pasiųsti žinią“

11:19

V.Zelenskio vizito reikšmę 15min pakomentavo Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala:

„Santykyje su ekonomikos dydžiu, Lietuva ir kitos Baltijos šalys lyderiauja paramos Ukrainai kontekste. Todėl Ukrainos prezidento apsilankymas – proga pademonstruoti, jog ukrainiečiai tą puikiai žino ir vertina.

Be to, artėja svarbūs ES ir NATO susitikimai – derybos dėl 50 mlrd. eurų ES paramos vyks jau po kelių savaičių, NATO Viršūnių susitikimas kiek vėliau, vasarą Vašingtone, – todėl Zelenskiui svarbu telkti partnerių paramą ir svarstyti dėl efektyviausių politinių-taktinių priemonių strateginiams tikslams pasiekti.

Akivaizdu, jog pastaruoju metu bendras fonas kalbant apie Ukrainą kiek apniukęs, todėl tai bus ir proga įkvėpti ir pasiųsti žinią, kad Ukrainai toliau žūtbūt reikia susitelkusių ir ryžtingų partnerių palaikymo“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Linas Kojala
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Linas Kojala

 

V.Zelenskis Vilniaus viešbutyje

11:11

V.Zelenskis iš Vilniaus oro uosto prieš susitikimus Prezidentūroje trumpam apsistojo „Kempinski“ viešbutyje.

 

V.Zelenskis Baltijos šalyse sieks telkti europinę paramą

11:01

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad per vizitą Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse sieks telkti europinę paramą nuo Rusijos agresijos kenčiančiai savo šaliai.

Ukrainos vadovas sako, kad jo darbotvarkėje – „saugumas, integracija į ES ir NATO, bendradarbiavimas elektroninės karybos ir dronų srityje, tolesnis europinės paramos koordinavimas“.

„Ir, žinoma, mūsų didelis dėkingumas. Už bekompromisę paramą Ukrainai per visus 10 karo metų, o ypač dabar, prasidėjus plataus masto invazijai“, – parašė jis socialiniame tinkle X.

 

Nuotraukų galerija: Volodymyras Zelenskis Vilniaus oro uoste

10:56

Vilniaus oro uoste nuo ankstyvo ryto dirbo fotografas Lukas Balandis. Jis užfiksavo, kaip lėktuvas su Ukrainos prezidentu atvyko į Vilnių. Ukrainos prezidentą pasitiko užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Kiti renginiai numatomi Prezidentūroje.

Dalinamės L.Balandžio nuotraukų galerija. 

 

15min komanda nušvies V.Zelenskio vizitą

10:53

15min žurnalistų, fotografų ir operatorių komanda šiandien skirs didelį dėmesį Volodymyro Zelenskio vizitui.

Žurnalistai jau darbuojasi oro uoste, Prezidentūroje, iš kur bus transliuojami svarbiausi renginiai. Vizito rezultatai bus aptariami ir specialioje 15min laidoje. Kviečiame likti su mūsų portalu!

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

 

Paskutinis atnaujinimas 2024-01-10 10:53

„Santykyje su ekonomikos dydžiu, Lietuva ir kitos Baltijos šalys lyderiauja paramos Ukrainai kontekste. Todėl Ukrainos prezidento apsilankymas – proga pademonstruoti, jog ukrainiečiai tą puikiai žino ir vertina“, – 15min sakė Rytų Europos studijų centro direktorius.

„Be to, artėja svarbūs ES ir NATO susitikimai – derybos dėl 50 mlrd. eurų ES paramos vyks jau po kelių savaičių, NATO Viršūnių susitikimas kiek vėliau, vasarą Vašingtone, todėl V.Zelenskiui svarbu telkti partnerių paramą ir svarstyti dėl efektyviausių politinių-taktinių priemonių strateginiams tikslams pasiekti.

Akivaizdu, jog pastaruoju metu bendras fonas kalbant apie Ukrainą kiek apniukęs, todėl tai bus ir proga įkvėpti ir pasiųsti žinią, kad Ukrainai toliau žūtbūt reikia susitelkusių ir ryžtingų partnerių palaikymo“, – teigė politikos ekspertas.

JAV Kongreso respublikonai blokavo naują paramos paketą, kol nebus įgyvendinti jų reikalavimai dėl Amerikos ir Meksikos sienos apsaugos stiprinimo. Europos Sąjungos naują paramos paketą gruodį vetavo Vengrija.

V.Zelenskis Lietuvoje paskutinį kartą viešėjo pernai liepą, kai Vilniuje vyko NATO viršūnių susitikimas. Tuomet jis kreipdamasis į vilniečius dėkojo už paramą ir pabrėžė, kad Rusijos imperializmo grėsmė aktuali ne tik jo šaliai.

V.Zelenskio lyderystė

V.Zelenskis pademonstravo ryškią lyderystę, kai Rusija užpuolė Ukrainą 2022 metų vasario 24 dieną.

Jis tvirtai apsisprendė vadovauti šalies gynybai iš Kyjivo, o vėliau sutelkė plačią tarptautinę paramą.

Vis dėlto pastarieji mėnesiai yra vieni iš sunkiausių iki šiol kare. Ukrainos vasaros kontrpuolimas nepasiekė lauktų rezultatų, o Vakarų parama ėmė silpnėti.

Didžiojoje fronto linijos dalyje ukrainiečiai dabar yra gynybinės pozicijose. Jie išlaiko iniciatyvą tik pietinėje Chersono srityje, kur įkūrė placdarmą prie Dniepro upės. Pastarosiomis dienomis Rusija pradėjo vis intensyviau bombarduoti didžiuosius Ukrainos miestus, per šias atakas žūva vis daugiau civilių.

Vis didesnių problemų ima kelti ir nesutarimai Ukrainos viduje. V.Zelenskis yra sulaukęs raginimų suburt nacionalinės vienybės vyriausybę, į kurią būtų įtraukti ir opozicijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius