-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 06 /21:23

Į Lietuvą iš pabėgėlių stovyklos atvyko lietuvių kariams talkinęs afganistanietis

Į Lietuvą trečiadienį iš Graikijos atvyko lietuviams kariams Afganistane Goro provincijoje vertėjavęs vietos gyventojas Abdul Basir Yoususi, internete išplatinęs savo pagalbos prašymą iš pabėgėlių stovyklos Graikijoje.

Į šalį jis atvyko turėdamas penkių dienų vizą, kuri jam buvo išduota antradienį. Pats A.B.Yoususi žurnalistams Vilniaus oro uoste sakė, jog pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje. Taip pat jis išreiškė norą susitikti su prezidente Dalia Grybauskaite bei teigė, jog iš Afganistano į Graikiją keliavo 2 mėnesius.

Sakė Vokietija turi daugiau pinigų, o aš sakiau, kad noriu į Lietuvą. Moku lietuvių kalbą tik reikia likti man Lietuvoje, – kalbėjo A.B.Yoususi.

„Man šiandien labai gera diena. Sunku buvo. Labai sunku. Matai aš dirbau su Lietuvos kariuomene Afganistane, tai niekada nepamiršiu lietuvių kalbos. Matai ten buvo visokių žmonių. Skirtingi sakė, kad nori į Vokietiją, o aš sakau, kad man reikia kur gyventi. Tik man nereikia eiti į Vokietiją, sakė Vokietija turi daugiau pinigų, o aš sakiau, kad noriu į Lietuvą. Moku lietuvių kalbą tik reikia likti man Lietuvoje“, – kalbėjo A.B.Yoususi.

Anot jo, Afganistane liko jo žmona bei dukra ir jis nori joms padėti. Taip pat jis teigė, kad po misijos Afganistane jam buvo grasinta, tačiau jis iš karto negalėjo pasitraukti iš Afganistano dėl lėšų stygiaus, o šeimos nariams dėl jo bėgimo į Lietuvą pavojus negresia.

A.B.Yoususi tvirtino, kad nenorėtų grįžti į Afganistaną, o kelionei iš tėvynės į Lietuvą jis išleido 6-7 tūkst. JAV dolerių (5,28-6,16 tūkst eurų) ir dabar turi 135 eurus.

„Keliavomi iš Afganistano į Iraną, o iš Irano į Turkiją ir į Graikiją“, – sakė A.B.Yoususi.

Vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius BNS anksčiau sakė, jog kol bus nagrinėjamas prieglobsčio prašymas, A.B.Yoususi gyvens Rukloje esančiame Pabėgėlių priėmimo centre.

Praėjusią savaitę internete pradėjo plisti lietuvių kalba įrašytas pabėgėlių iš Afganistano prašymas, kuriame jis prašo pagalbos, sako mylintis Lietuvą ir norintis joje gyventi, o lietuvių kalbą išmoko vertėjaudamas Lietuvos kariams Gore. Lietuvos kariuomenės atstovai patvirtino, kad A.B.Yoususi iš tikrųjų talkino Lietuvos kariams Afganistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius