Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 30

Į protestą Vilniuje susirinkę ūkininkai karvėmis persirengė patys

Lietuvos pieno gamintojų asociacija trečiadienį Vilniuje surengė piketą reikalaudami aukštesnių pieno supirkimo kainų. Anksčiau ūkininkai žadėjo į sostinę atsivežti karvių, tačiau Vilniaus savivaldybė uždraudė protestuoti su gyvūnais, todėl karvėmis persirengti teko patiems ūkininkams. Tiesa, karvių proteste irgi buvo, tik jos liko sunkvežimyje.

Į protesto akciją susirinko apie tūkstantis ūkininkų. Jie būriavosi prie Seimo, o paskui patraukė link Žemės ūkio ministerijos, kur visą mėnesį ketina protestuoti pasistatę palapinę. 

Anksčiau ūkininkai žadėjo, kad į Vilnių atvyks su karvėmis, tačiau Vilniaus savivaldybė nurodė, kad galvijų proteste būti negali, nes tai būtų jų kankinimas. 

Tuomet kai kurie ūkininkai nutarė proteste pasirodyti su karvių kostiumais, sunkvežimiu Gedimino prospektu riedėjo ir karvės griaučiai. 

15min kalbinta karvės kostiumu pasidabinusi ūkininkė Loreta Burokienė iš Ukmergės sakė, kad Lietuvoje nebeįmanoma pragyventi, todėl ūkininkams beliko vienas būdas – eiti į gatves. 

„Atvedė tas, kad nori iš Lietuvos paskutinę karvę išvežti. Mes norime, kad pasigailėtų. Įsivaizduokite, šitoks bidonėlis pieno kainuoja vos vieną eurą. Vanduo parduotuvėj, pažiūrėkite, kiek kainuoja. Siaubas, baisiau būti nebegali“, – tikrą vaidinimą prie Seimo rengė protestuotoja. 

Ponai tegu savaitę ūkyje padirba ir sužinos, kiek kainuoja šitas mūsų kruvinas darbas, kurio niekam nebereikia. Kur mūsų Seimas žiūri? Siaubas. Mes ne už tokią Lietuvą balsavom, – sakė Loreta.

Ji tikino, kad kaime liko gyventi tik senukai ir ūkiuose dirbti neliko kam, nes visas jaunimas išvažiavo į užsienį.

„Ponai tegu savaitę ūkyje padirba ir sužinos, kiek kainuoja šitas mūsų kruvinas darbas, kurio niekam nebereikia. Kur mūsų Seimas žiūri? Siaubas. Mes ne už tokią Lietuvą balsavom“, – kalbėjo L.Burokienė. 

Ji pati sakė šiuo metu auginanti vos 12 karvių.

Nori 30 centų už kilogramą

Su vaikais į protestą iš Šilutės išsiruošusi 200 karvių auginanti Snieguolė Radvinskienė sako, kad vienintelis tikslas ūkininkams – išgyventi Lietuvoje. 

„Neliks žemės ūkio, tai neliks ir Lietuvos, nes viskas laikosi ant žemės ūkio. Neliks biurokratų, nereiks nieko išlaikyti. Sunaikinsime žemės ūkį, sunaikinome jaunimą, kuris išvažiavo į užsienį, mokytojus baigiam sunaikinti ir Lietuvos nebebus“, – kalbėjo ji.

Kitas ūkininkas Saulius, Mažeikių rajone auginantis 72 melžiamas karves, sakė, kad pagrindinis protesto tikslas – pieno supirkimo kaina, kuri, pasak pašnekovo, vėl turi siekti 30 centų, o ne 16,5, kaip yra dabar. 

„Paprasčiausiai turi žmonės suprasti, kad tai yra ekonomikos žlugdymas“, – aiškino pašnekovas.

Oficialiai pienininkai reikalauja kompensuoti 70 mln. eurų nuostolių už 2015 m., kuriuos pieno gamintojai patyrė dėl Rusijos embargo, dalį PVM, surenkamo už pieno produktus, atiduoti jo gamintojams, ir atleisti 30 proc. Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įmonių darbuotojų.

VIDEO: Ūkininkų proteste dėl pieno kainų – ir karstas, ir karvės griaučiai

Visi pieno gamintojų reikalavimai:

  • ​ Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės atsistatydinimas. 
  • 70 mln. eurų  nuostoliams už 2015 m. kompensuoti.
  • „Pienas LT“ pieno perdirbimo įmonei – svarbaus ekonominio projekto statusas ir 15 mln. eurų investicijoms.
  • Pieno rinkos gyvybingumo palaikymo fondas iš už pieną surenkamo PVM dalies (16 proc.).
  • Tiesioginių išmokų už pirmuosius hektarus (perskirstymo išmokos) schemos netaikymas.
  • 2016-aisiais metais už kvotinio pieno toną mokėti po 25,20 eurų.
  • 30 proc. sumažinti Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų skaičių.
  • Ūkio subjektų, perkančių – parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo atšaukimas.
  • Vyriausybės spaudimas ES skirti papildomą finansinę paramą.
  • Žemės ūkio rūmų veiklos finansavimas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius