-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 07

Įamžinant A.M.Brazausko atminimą siūloma jo vardu pavadinti gatvę arba aikštę

Pagerbiant velionio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko atminimą siūloma jo vardu sostinėje pavadinti gatvę ar aikštę, atnaujinti labdaros ir paramos fondo veiklą bei svarstoma galimybė prezidentų atminimą įamžinti šalia Prezidentūros.
A.Brazauskas
A.Brazauskas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Almantas Blažys

Savų idėjų kaip pagerbti velionį turi ne tik A.M.Brazausko bendražygiai socialdemokratai, bet ir velionio vaikystės miestų – Rokiškio bei Kaišiadorių – savivaldybės.

Kaip BNS sakė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius, idėjos aptartos trečiadienį vykusiame partijos pasitarime.

LSDP lyderio teigimu, bus siekiama, kad sostinėje atsirastų A.Brazausko vardo gatvė ar aikštė.

Taip pat svarstyta galimybė inicijuoti velionio prezidento atminimo įamžinimą memorialine lenta prie Prezidentūros Vilniuje. Anot A.Butkevičiaus, ten galėtų būti pagerbti ir kiti Lietuvos prezidentai.

„Taip pat galvojam apie A.Brazausko labdaros ir paramos fondo atgaivinimą,“ – sakė A.Butkevičius.

LSDP pirmininko teigimu, tai dar reikės aptarti su Kristina Brazauskiene bei pasiteirauti, ar ji taptų fondo steigėja arba prezidente, nuspręsti, kas būtų fondo valdytojas.

Rugsėjo 22–ąją, velionio prezidento gimimo dieną, Seime socialdemokratai taip pat planuoja organizuoti konferenciją.

A.M.Brazausko atminimą įamžinti planuoja ne tik socialdemokratai.

Rokiškio rajono, kuriame gimė velionis prezidentas A.Brazauskas, meras Almantas Blažys BNS sakė, jog svarstomi keli variantai, tarp kurių – atminimo lenta, gatvės ar aikštės pavadinimas.

„Yra keli variantai svarstomi. Pats minimaliausias – ant to namo, kuriame jis gimęs, Laisvės gatvėje, primontuoti atminimo lentą. Taip pat sklando kalbos, kad galbūt gatvę arba aikštę pervadinti, kuri yra šalia to namo,“ – pasakojo A.Blažys.

Mero teigimu, tai „sudėtingi ir opūs klausimai“, kadangi minėtai aikštei jau suteiktas Stalino represuoto rokiškėno lakūno Jakovo Smuškevičiaus vardas, joje stovi jam skirtas paminklas.

Pasak mero, pavadinimus jau turinčių gatvių ar aikščių pervadinimas gali atsieiti gana brangiai. Neatmetama ir galimybė, jog velionio prezidento atminimas bus įamžintas naujai besikuriančiame miesto rajone.

Kaišiadorių, kuriuose A.Brazauskas lankė mokyklą, vicemeras Romualdas Kubiakas sakė, jog prieš priimant konkrečius sprendimus, apie mėnesį dar bus laukiama bendruomenės pasiūlymų.

„Pasiūlyta bendruomenei, kad siūlytų pavadinti A.M.Brazausko vardu gatvę, skverą ar aikštę,“ – BNS sakė R.Kubiakas.

Kaišiadorių vicemero teigimu, šio klausimo nesinori spręsti paskubomis.

2000–aisiais A.Brazauskas paskelbtas Rokiškio, o 2010 metų pavasarį – Kaišiadorių garbės piliečiu.

Pirmasis po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos prezidentas A.M.Brazauskas liepos 1–ąją buvo palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Lietuvos prezidento pareigas A.M.Brazauskas ėjo 1993–1998 metais, o 2001–2006 metais buvo Vyriausybės vadovas. Lietuvos tautinio išsivadavimo metu 1988–1990 metais A.M.Brazauskas vadovavo Lietuvos komunistų partijai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius